Bertens verliest 840 punten, maar ziet 'maar' 795 punten verdwijnen: hoe kan dat?

Kiki Bertens werkt zich in het zweet
Kiki Bertens werkt zich in het zweet © ANP
DEN HAAG - Kiki Bertens gaat dalen op de wereldranglijst door de nederlaag die ze dinsdag leed tegen Venus Williams in Cincinnati. De Wateringse won vorig jaar het toernooi wat haar 900 punten opleverde. Haar uitschakeling dit jaar in de tweede ronde is voor voor slechts 60 punten. Een verschil van 840 punten. Toch verliest Bertens 'maar' 795 punten. Hoe kan dat? Even uitleg over de wereldranglijst bij de tennisvrouwen.
Om te beginnen is het handig om te weten dat er verschillende toernooicategorieën zijn. Als een tennisster een Grand Slam op haar naam schrijft, krijgt ze 2000 punten. Een categorie daaronder zit de Premier Mandatory. Het toernooi van Madrid dat Bertens tijdens de lente won, valt daaronder. In totaal streek ze daar 1000 punten op. Het lager aangeschreven grastennistoernooi in Rosmalen is bijvoorbeeld goed voor 280 punten bij een eindoverwinning.
Dat er een groot verschil zit tussen de verschillende toernooien is ook te zien in het prijzengeld. Toen Bertens in Madrid de beste was, stond er in één keer 1,2 miljoen euro extra op haar bankrekening. Had ze het toernooi in Palermo gewonnen -  daar verloor ze de finale - dan had ze 'slechts' 35.000 euro mogen bijschrijven. Door het verschil in prijzengeld, is ook het deelnemersveld per toernooi anders. In de Spaanse hoofdstad deed de top tien van de wereld mee. In het zuiden van Italië was Alize Cornet na Bertens de speelster met de hoogte positie op de wereldraglijst. De Française stond 48ste toen dat toernooi van start ging.

De toernooicategorieën zien er als volgt uit:

 • Grand Slam: 2000 punten bij toernooiwinst
 • Premier Mandatory: 1000 punten
 • WTA Premier 5: 900 punten
 • WTA Premier: 470 punten
 • WTA International: 280 punten
 • WTA 125k series: 160 punten
Hieronder zit nog een hele rits toernooien, maar die zijn voor Bertens niet van belang. Ze verschijnt daar niet aan de start. Daarnaast heb je ook nog de WTA-Finals (900 punten bij toernooiwinst) en het toernooi om de WTA-Elite Trophy (700 punten). Daarover straks meer, omdat deze toernooien een andere status hebben dan de rest.
Je krijgt niet alleen punten bij een eindoverwinning. Ook bij het bereiken van een derde ronde of halve finale zijn punten te verdienen. Bertens behaalde vorig jaar 900 punten als winnares van het toernooi van Cincinnati  Dat is een Premier 5-toernooi en dan is de puntenverdeling als volgt:
Uiteraard is de puntenverdeling per toernooicategorie anders. Hieronder een overzicht:

Hiermee is het eerste gedeelte van de WTA-ranglijst uitgelegd. Nu komt het wiskundige gedeelte. Want het is niet simpelweg punten optellen om tot de wereldranglijst te komen. Bertens moet namelijk vooral punten verdedigen.
Dat zit als volgt: bijna iedere maandag wordt de nieuwe mondiale ranglijst opgemaakt. Die lijst is gebaseerd op de resultaten in de 52 weken daarvoor. Een toernooi wordt bijna elk jaar in dezelfde week gehouden. Bertens bereikte bijvoorbeeld in 2018 de kwartfinale van het WTA-toernooi in Toronto. Dat leverde haar toen 190 punten op. Afgelopen week werd ze een ronde eerder uitgeschakeld. Daardoor kon ze maar 105 punten bijschrijven. Een verschil van 75 punten. Normaliter zou de Wateringse dus 85 punten inleveren als de nieuwe ranglijst wordt opgemaakt.
Echter, niet alle toernooien tellen mee. De beste 16 resultaten van een speelster worden gebruikt om de ranglijst op te maken. Doordat Bertens de afgelopen 52 weken op zestien andere toernooien betere resultaten kon overleggen dan de 105 punten die ze afgelopen week in Toronto verdiende, valt haar verlies mee. Haar slechtste resultaat dat nu meetelt voor de ranglijst is de verloren finale in Rosmalen. Daarvoor kreeg ze 180 punten. Ze levert dus eigenlijk maar tien punten in.

Serena Williams

Wel zijn er aan de zestien toernooien die worden gebruikt voor de wereldranglijst enkele voorwaarden gebonden. Zo tellen ongeacht het resultaat alle Grand Slams en Premier Mandatory-toernooien mee. Serena Williams speelde bijvoorbeeld niet mee op het toernooi in Madrid (dat tot de Premier Mandatory behoort). Hierdoor behaalde ze daar nul punten. Die nul punten tellen wel mee bij haar totaalaantal punten.
Daarnaast tellen voor top-20-speelsters ook twee toernooien van de Premier 5 mee. Bertens heeft de afgelopen 52 weken in totaal vijf Premier 5-toernooien gespeeld. Haar resultaten waren daarin niet denderend:
 • Rome - Halve finale - 350 punten
 • Toronto - Laatste 16 - 105 punten
 • Wuhan - Laatste 32 - 60 punten
 • Cincinnati - Laatste 32 - 60 punten - dit toernooi is deze week
 • Dubai - Eerste ronde - 1 punt
Als maandag de mondiale lijst wordt opgemaakt, tellen haar resultaten van Rome en Toronto mee. De 900 punten die ze vorig jaar behaalde omdat ze het toernooi van Cincinnatti won, vervallen en worden vervangen door de punten die ze in Toronto verdiende. 
Het puntentotaal van Kiki Bertens is door resultaten in de volgende zestien toernooien opgebouwd:
Grand Slams - verplicht voor puntentelling
1. Australian Open (2019): 70 punten (laatste 64)
2. Roland Garros (2019): 70 punten (laatste 64)
3. Wimbledon (2019): 130 punten (laatste 32)
4. US Open (2018): 130 punten (laatste 32)
Premier Mandatory - verplicht voor puntentelling
5. Madrid (2019): 1000 punten (winnaar)
6. Indian Wells (2019): 120 punten (laatste 16)
7. Miami (2019): 120 punten (laatste 16)
8. Beijing (2018): 120 punten (laatste 16)
Premier 5 - twee toernooien verplicht voor puntentelling
9. Toronto (2019): 105 punten (laatste 16)
10. Rome (2019): 350 punten (halve finale)
Premier
11. St Petersburg (2019): 470 punten (winnaar)
12. Sydney (2019): 185 punten (halve finale)
13. Stuttgart (2019): 185 punten (halve finale)
14. Eastbourne (2019): 185 punten (halve finale)
International
15. Seoul (2018): 280 punten (winnaar)
16. Rosmalen (2019): 180 punten (verliezend finalist)
In totaal heeft Kiki Bertens de afgelopen 52 weken 3700 punten opgehaald tijdens de reguliere toernooien. Toch staan er 4325 punten achter haar naam als maandag de nieuwe ranking wordt opgemaakt. Dat komt doordat Bertens aan het eind van het vorige tennisjaar mocht meedoen aan de WTA-finals. Speelsters die aan dat toernooi meedoen, mogen de punten die ze daar behalen ook aan het totaal toevoegen. Bertens boekte met twee overwinningen in de poulefase de halve finale in Singapore. Dat was goed voor 625 punten.
Normaliter mogen de acht beste tennissters van het tennisjaar meedoen aan de WTA-finals in Shenzen. Voor dat toernooi geldt een andere ranking dan de wereldranglijst: de zogeheten Race-to-Shenzen. Deze werkt qua puntentelling hetzelfde als de WTA-ranking. Vanaf 1 januari (de start van het tennisseizoen) wordt er geteld en de acht speelster die aan het eind van het tennisjaar de meeste punten hebben gehaald, mogen meedoen aan de finals. Dit jaar vinden de WTA-finals plaats van 27 oktober tot 3 november. De acht tennissters met de meeste punten tussen 1 januari 2019 en 27 oktober 2019 mogen zich dus klaarmaken voor het afsluitende toernooi.

Elite Trophy

Toch is er een verschil in punten tussen de 'Race-to'-ranking en WTA-ranglijst op 27 oktober. De punten die behaald zijn tijdens de WTA-finals in het jaar daarvoor tellen namelijk niet mee. Bertens staat momenteel vijfde in de Race-to-Shenzen-ranking.
Daarnaast is er ook het toernooi om de Elite Trophy. Dit kent hetzelfde principe als de WTA-finals. Alleen is dit voor tennissters op plaats negen tot en met negentien van de Roa-to-Shenzen-ranking. Dat zijn in totaal elf speelsters. De twaalde speelster mag op basis van een wildcard meedoen. Het maximaal aantal te verdienen punten tijdens het toernooi om de Elite Trophy is 700 punten.