AZ neemt bezit van het ADO Den Haag-stadion

AZ-hoesjes over de ADO-stoeltjes
AZ-hoesjes over de ADO-stoeltjes © Pim Markering
DEN HAAG - 'AZ probeert het stadion zoveel mogelijk eigen te maken', zegt de persvoorlichter van ADO Den Haag, Ronald van der Geer. Zo heeft de club uit Alkmaar hoesjes met het eigen logo over de stoeltjes getrokken. Ook staan er paspoppen bij de hoofdingang met AZ-kleding aan, is er eigen bewegwijzering en zijn er banners aan de rand van het veld met reclame van AZ-sponsoren.
AZ speelt donderdagavond en zondagmiddag in het Cars Jeans Stadion. Dit omdat afgelopen weekend een gedeelte van het dak in het eigen stadion instortte. Daarom wijkt de club uit naar Den Haag. Woensdag aan het einde van de middag trainen de Alkmaarders al op het Haagse kunstgrasveld.
'Het is hetzelfde als je Europees voetbal speelt en de UEFA neemt het stadion over', vertelt Van der Geer. 'Er worden naar hartenlust veranderingen aangebracht. Maar dat hebben we afgesproken.'

Stewards van AZ en ADO

Toen het zeker was dat het Cars Jeans-stadion een week lang de thuishaven van AZ zou zijn, is er snel geschakeld, weet Van der Geer. Zo is er afgesproken dat de catering gedeeltelijk in handen van AZ ligt en gedeeltelijk in handen van de Haagse club. Ditzelfde geldt ook voor de stewards die voor veiligheid moeten zorgen. 'Ook dat is een combi', zegt de perschef.
De Alkmaarse ploeg verwacht 8.000 supporters te verwelkomen. 'Wat minder dan ze normaal hebben', weet Van der Geer. 'Maar het is natuurlijk ook een uurtje langer rijden. Zelf ben ik er ook. Wij proberen donderdagavond AZ te ondersteunen waar mogelijk.'

'Slot denkt dat AZ thuisgevoel zal ervaren'

AZ-trainer Arne Slot denkt dat zijn club donderdagavond in de Europa League wel degelijk het gevoel zal hebben een thuiswedstrijd te spelen. 'Wat we direct merken, is de grote gastvrijheid van ADO en de enorme werkzaamheden die de mensen uit de AZ-organisatie al hebben uitgevoerd. Bijzonder dat dit stadion in zo’n korte tijd een AZ-look heeft gekregen', zei Slot. Zo zijn bepaalde ADO-uitingen vervangen door AZ-logo's en is er zelfs een Kees Kist Lounge ontstaan, vernoemd naar de legende van AZ.
'Als je ziet hoeveel moeite er is gedaan om ons een thuisgevoel te geven', aldus de AZ-trainer. 'Maar dat gevoel zal hem met name zitten in de supporters die met bussen zullen komen. Ik zei al gekscherend dat ik het gevoel heb dat het een bekerfinale is.'

Marioepol

Donderdag staat voor de Noord-Hollanders de wedstrijd tegen het Oekraïense Marioepol in het kader van de Europa League op het programma. Zondagmiddag de eredivisiewedstrijd tegen FC Groningen. ADO speelt zaterdag in eigen huis tegen Sparta.