Sport

ADO Den Haag loopt Ajax-tonnen mis door kunstgras

Hakim Ziyech van Ajax in duel met Tom Beugelsdijk van ADO Den Haag
Hakim Ziyech van Ajax in duel met Tom Beugelsdijk van ADO Den Haag © Soccrates Images
DEN HAAG - ADO Den Haag kan (voorlopig) niet financieel profiteren van de plaatsing van Ajax voor de Champions League. De Amsterdammers strijken minstens veertig miljoen euro op doordat ze zich woensdag plaatsten voor het miljoenenbal. Vijf procent van dat bedrag gaat in een speciaal potje. Uit die pot krijgen de eredivisieclubs die niet in de Europese groepsfase spelen en die op natuurgras hun thuisduels afwerken een vergoeding.
Als donderdag AZ, Feyenoord en PSV zich plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Europa League, zullen de totale inkomsten voor Nederlandse clubs uit Europees voetbal oplopen tot zestig miljoen euro. Het op kunstgras spelende ADO krijgt daar niets van te zien. Acht andere eredivisieclubs zoals Willem II en FC Groningen wel. Deze maatregel is genomen om het spelen op echt gras te stimuleren.
ADO Den Haag gaat volgend jaar over op natuurgras. In het voetbalseizoen 2020/2021 krijgen de Hagenezen dus wel een bedrag uitgekeerd. Behalve als de equipe van Fons Groenendijk zich plaatst voor een Europees hoofdtoernooi. Wel moet het bedrag dan met meer clubs worden gedeeld. Naast ADO hebben onder meer VVV-Venlo en PEC Zwolle aangegeven over te willen gaan op natuurgras.

Willem II en FC Groningen

Als de Nederlandse clubs die dit seizoen in een Europees hoofdtoernooi spelen succes hebben, kan ADO uiteindelijk wel extra geld op de rekening bijschrijven. Clubs zoals Willem II en FC Groningen mogen maximaal 350.000 euro aan graspremies ontvangen. Het resterende bedrag wordt verdeeld over alle clubs die dit najaar niet in Europa uitkomen.
Als bijvoorbeeld Ajax ook na de winterstop Europees speelt, dan staan de Amsterdammers 3,75 procent van de inkomsten af die ze vanaf dat moment binnenkrijgen. Als alle clubs die op natuurgras spelen het maximum bedrag van 350.000 euro hebben gehad, wordt het overige bedrag ook verdeeld over alle clubs die niet in een Europees hoofdtoernooi uitkomen.

LEES OOK: Van As over nieuwe directeur ADO: 'Wij zijn niet gehoord in aanstelling'