ZZ Leiden raakt overwinning kwijt om verkeerde spelerslijst

Jarvis Williams van ZZ Leiden
Jarvis Williams van ZZ Leiden © Orange Pictures
LEIDEN - ZZ Leiden Basketball is door het bestuur van de Dutch Basketball League (DBL) bestraft met een reglementaire 20-0 nederlaag, meldt mediapartner Sleutelstad. De club trad zaterdag tegen Aris Leeuwarden aan met ongerechtigde spelers, waardoor DBL tot de maatregel kwam. De wedstrijd tegen Aris werd in eerste instantie door ZZ Leiden met 66-77 gewonnen.
DBL hanteert dit seizoen een nieuwe regeling voor niet-Nederlanders. Onderdeel van de die regeling is dat clubs met tenminste tien spelers bij een wedstrijd moeten aantreden, waarvan er minimaal vier 'Home Grown' moeten zijn. De spelers moeten vooraf worden opgegeven door middel van een zogenaamde 'spelerslijst'. Spelers die niet staan vermeld op de spelerslijst, zijn niet gerechtigd om te spelen.
Bij de wedstrijd Aris Leeuwarden–ZZ Leiden van 12 oktober stonden er bij de club uit de Sleutelstad spelers op het scoreformulier die niet voorkomen op de ‘spelerslijst’. Deze spelers waren dus niet gerechtigd om te spelen. Ook Apollo Amsterdam ging de fout in, dat gebeurde op 5 oktober tegen Den Helder Suns.

Reactie ZZ Leiden

Bestuurslid Niek van Bemmel van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball geeft aan Sleutelstad de verklaring voor de misser: 'Door ziekte en onbeschikbaarheid van een aantal spelers waren we genoodzaakt twee spelers van Onder de 18 op te roepen om zodoende aan de nieuwe regel van minimaal vier home grown spelers te kunnen voldoen. Daarmee hebben we een andere regel overtreden omdat deze twee spelers niet speelgerechtigd waren voor de DBL.'