Dit zijn de genomineerden voor de Haagse Sportprijzen 2019

Onthulling van de genomineerde sporters
Onthulling van de genomineerde sporters © Martijn Beekman
DEN HAAG - De genomineerden voor de Haagse Sportprijzen zijn bekendgemaakt. Er zijn vijf categorieën waarin sporters kunnen worden genomineerd. Ook wordt dit jaar voor het eerst de Richard Krajicek Award uitgereikt aan een van de genomineerde Haagse sportinitiatieven.
Een jury kiest per categorie de allerbeste sporters van Den Haag. Er zijn vijf categorieën waarvoor men genomineerd kan worden: beste sportvrouw, beste sportman, best sportploeg, beste sporttalent en beste sportcoach. Per categorie zijn er drie genomineerden. De Haagse Sportprijzen zijn onderdeel van het Haagse Sportgala dat ieder jaar in december wordt gehouden.
Dit jaar wordt voor het eerst de Richard Krajicek Award uitgereikt aan het beste sportinitiatief. Die prijs loopt op tot maximaal 10.000 euro om het initiatief uit te breiden. Ook ontvangen alle Hagenaars die dit jaar nationaal kampioen werden een medaille. Het Haagse Sportgala bestaat sinds 1973, met als doel om Haagse sporters te inspireren en te belonen voor hun inzet. Zo mocht vorig jaar zeilster Carolijn Brouwer zich de beste sportvrouw noemen en werd windsurfer Kiran Badloe uitgeroepen tot beste sportman.

Nominaties

Ook dit jaar zal er weer een groep Haagse topsporters op het podium staan, waaronder de beste sportman van vorig jaar Kiran Badloe. Naast hem maken ook verspringer Fabian Florant en honkbalspeler Kalian Sams kans op de felbegeerde titel. Lineth Beerensteyn, die eerder dit jaar nog voor Nederland uitkwam tijdens het WK Vrouwenvoetbal, maakt kans om uitgeroepen te worden tot beste sportvrouw. Geen gemakkelijke opgave. Zo staan naast haar wereldkampioen windsurfen Lilian de Geus en Europees kampioen baanwielrennen Steffie van der Peet.
Beerensteyn is niet de enige Oranjevrouw op het sportgala: Bondscoach Sarina Wiegman maakt kans op de prijs voor beste sportcoach. Ze neemt het op tegen Jaap Zielhuis, hoofdcoach van het Olympisch zeilteam, en Wim Scholtmeijer, bondscoach van het Nederlands korfbalteam. Buitenom de groep ervaren atleten mogen ook drie aanstormende talenten zichzelf tot de crème de la crème van de Haagse sportwereld rekenen. De 17-jarige Georgie Dalrymple heeft al meegedaan aan het WK shorttrack in Sofia, Bulgarije. Ook surfster Eveline Hooft heeft meerdere internationale competities achter zich, waaronder de World Surfing League. En volleyballer Matthew Immers mag zichzelf sinds juni Europees kampioen noemen.

Stemmen

Niet alleen individuen maken kans om in de prijzen te vallen. Duo-zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz werden in 2018 wereldkampioen. Samen met de vrouwen van hockeyvereniging HDM en een van de grootste sportverenigingen van Nederland HAAG Atletiek zullen zij kans maken op de titel van beste sportploeg.
De drie genomineerden per categorie zijn uitgekozen door een deskundige jury. Op de facebookpagina van het gala kan het publiek stemmen op haar favoriete atleet, atlete of atleten. Voor het gala kunnen geen kaarten gekocht worden. Wel worden er binnenkort diverse acties opgesteld waarmee men kaarten kan winnen.
Op 17 december worden de winnaars van de Haagse Sportprijzen bekendgemaakt in het AFAS Circustheater.