KNVB gaat actievoeren op Malieveld voor stilgelegd amateurvoetbal

LSVV-keeper Dammes Waasdorp trapt uit
LSVV-keeper Dammes Waasdorp trapt uit © Orange Pictures
DEN HAAG - De KNVB voert maandagochtend actie op het Malieveld in Den Haag. Met zo'n duizend verschillende voetbalshirts wordt het woord 'stil' gevormd op de grasvlakte. De voetbalbond vraagt op deze manier aandacht van de overheid voor het amateurvoetbal, dat vanwege de coronamaatregelen bijna twee maanden stil ligt.
De nationale voetbalbond is de grootste sportorganisatie van Nederland. Met de actie op het Malieveld wil de KNVB ervoor zorgen dat de ruim 600.000 voetballende senioren zo snel mogelijk weer als team kunnen gaan trainen. Ze moeten dat nu doen in groepjes van maximaal vier personen. Dat was zelfs een tijdje slechts twee personen.
Jeugdspelers tot en met achttien jaar, waarvan er bij de KNVB ook zo'n 600.000 zijn ingeschreven, mogen wel normaal trainen en onderlinge partijtjes spelen op de club, maar niet tegen andere verenigingen. De KNVB hoopt dat de overheid toestemming geeft om de jeugd in ieder geval weer op lokaal niveau wedstrijden te laten spelen, zodat ze een impuls krijgen om te blijven sporten.

Grote collectie shirts

De KNVB beschikt over een collectie shirts van de bijna drieduizend voetbalverenigingen die Nederland telt. Directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee, neemt maandag duizend shirts mee naar Den Haag om de oproep van de bond aan de regering kracht bij te zetten. Recent onderzoek wees uit dat de gezondheid van Nederlanders achteruit gaat doordat ze minder sporten en bewegen, vooral als gevolg van de coronacrisis en de maatregelen die zijn genomen.
Het kabinet besloot, bijna twee maanden geleden, op 13 oktober om alle sportcompetities stil te leggen, met uitzondering van het betaalde voetbal. Vooral voor senioren is normaal trainen sindsdien vrijwel onmogelijk. Bij heel wat clubs zitten de voetballers ouder dan achttien jaar sinds half oktober thuis.

Vreemd

De KNVB heeft al eerder aangegeven het vreemd te vinden dat in binnenruimtes maximaal dertig mensen tegelijk mogen sporten en dat die regel niet opgaat voor voetballers in de buitenlucht. De bond ziet genoeg mogelijkheden om in de coronatijd toch te voetballen. Dat staat beschreven in het vorige maand verschenen 'Plan B: Blijven voetballen in tijden van corona'. Het meest gunstige scenario dat hierin wordt geschetst, is dat de amateurcompetities half januari hervat kunnen worden.
Voor de hoogste competities in het amateurvoetbal heeft de KNVB al een plan klaarliggen. Die competities gaan niet meer verder, en de clubs worden opnieuw ingedeeld. De achttien ploegen per competitie (zestien in de hoofdklasse) worden ingedeeld in twee poules, die vervolgens onderling een competitie zullen spelen.

Quick

In de Tweede Divisie spelen onder meer Katwijk, Noordwijk, Quick Boys, Rijnsburgse Boys, Scheveningen, terwijl FC Lisse, VVSB, Ter Leede, Westlandia en Quick in de Derde Divisie uitkomen. Voor de amateurclubs die onder de Hoofdklasse uitkomen geldt de beslissing van de KNVB niet. Daarover wordt besloten zodra de nieuwe kabinetsmaatregelen bekend zijn gemaakt.
Het kabinet geeft dinsdag op een persconferentie een update van de coronamaatregelen.