Deze schaatsers uit de regio doen mee aan het WK afstanden

Patrick Roest pakte drie startbewijzen voor het WK afstanden
Patrick Roest pakte drie startbewijzen voor het WK afstanden © ANP
REGIO - Schaatsers Jutta Leerdam, Patrick Roest, Kai Verbij en Kjeld Nuis hebben zich zaterdag, zondag en maandag geplaatst voor verschillende afstanden van het WK afstanden, dat half februari in Heerenveen wordt gehouden.
Patrick Roest uit Lekkerkerk is de grote winnaar. Hij schaatst in februari de 1500, 5000 en 10.000 meter. De drievoudige wereldkampioen allround verbeterde zijn eigen baanrecord op de 5000 meter. Op de tien kilometer reed hij het Nederlands record van Sven Kramer uit 2017 uit de boeken met een tijd van 12.35,20.
De 's-Gravenzandse Jutta Leerdam mag aantreden op de 500 en 1000 meter. Op die laatste afstand verdedigt ze haar wereldtitel, die ze haalde bij de editie van het wereldkampioenschap van 2020.
Leerdam is tevreden met het behalen van de tickets, maar baalt dat ze geen baanrecord heeft gereden op de 1000 meter:

Nuis vliegt uit de bocht

De Zoeterwoudse Kjeld Nuis greep naast een plek op de 1000 meter. De olympisch kampioen op deze afstand ging hard van start maar maakte op hoge snelheid een aantal misslagen in een binnenbocht. Daarna was hij kansloos voor een hoge klassering. Nuis reed zondag wel de derde tijd op de 1500 meter en pakte zo één startbewijs voor het WK afstanden.
Kai Verbij uit Hoogmade won startbewijzen voor de 500 en 1000 meter. Hij werd eerste op de 500 meter en reed de tweede tijd op de kilometer.