Schaatser Patrick Roest pakt titel op Europees kampioenschap allround

Patrick Roest
Patrick Roest © Orange Pictures
LEKKERKERK - Patrick Roest uit Lekkerkerk is Europees Kampioen allround geworden. In het Friese Thialf behaalde de 25-jarige schaatser van Jumbo-Visma voor het eerst in zijn carrière de hoogste trede van het Europese toernooi.
De Lekkerkerker werd in zijn schaatscarrière al drie keer wereldkampioen allround, maar de Europese titel ontbrak nog op zijn erelijst. Hij was dit toernooi oppermachtig. Op de 500 meter noteerde Roest zaterdag de tweede tijd (36,39) en op de 5.000 meter bleef hij slechts twee seconden (6.10,26) boven zijn eigen baanrecord (6.08,21).
Op de afsluitende 10.000 meter hoefde Roest niet tot het uiterste te gaan. Hij reed een gedoseerde race en finishte met een tijd van 13.03,08 op de derde plaats. Dat was ruim voldoende om de eindzege veilig te stellen.

Zilver en brons

Marcel Bosker, ploeggenoot van Roest, behaalde zilver in het eindklassement. Hij reed op de 10.000 meter de vierde tijd (13.16,25). Daarmee steeg Bosker van de derde naar de tweede plek in de eindstand. Het EK-brons was voor de Noor Sverre Lunde Pedersen.