Schaatsster Jutta Leerdam pakt goud bij Europees kampioenschap sprint

Jutta Leerdam
Jutta Leerdam © Orange Pictures
'S-GRAVENZANDE - Jutta Leerdam heeft de titel gepakt bij het Europees kampioenschap sprint. De schaatsster uit 's-Gravenzande dwong in het Friese Thialf op de duizend meter haar eindzege af.
De Westlandse reed in de voorlaatste rit een tijd van 1.14,00 minuten. In de laatste rit konden haar concurrenten Angelina Golikova (1.15,66) en Femke Kok (1.15,12) daar niet meer bij in de buurt komen.
Leerdam steeg dankzij haar eerste afstandszege dit weekend van de derde naar de eerste plek in het eindklassement. De Russin Golikova pakte EK-zilver en het brons was voor debutante Kok.

Slordig

Leerdam werd in de aanloop naar het EK gezien als de topfavoriet, maar ze begon zaterdag slordig aan het sprinttoernooi. Op de eerste 500 meter ging ze bijna onderuit en ook haar 1.000 meter verliep daarna niet vlekkeloos. Jorien ter Mors won de 1.000 meter.
Tweevoudig Europees sprintkampioen bij de mannen, Kai Verbij, reed in de tweede 500 meter van het sprinttoernooi de beste tijd (34,58). Voor de schaatser uit Hoogmade was de EK op zaterdag al na amper 100 meter voorbij. Hij ging kort na de start onderuit op de eerste 500 meter van het toernooi. Daarna reed Verbij op de eerste 1000 meter de tweede tijd (1.08,17). Hein Otterspeer uit Gouda pakte uiteindelijk de zilveren plak.

LEES OOK: Schaatser Patrick Roest pakt titel op Europees kampioenschap allround