Jutta Leerdam verliest wereldtitel en pakt zilver op 1000 meter bij WK

Jutta Leerdam
Jutta Leerdam © Orange Pictures
'S-GRAVENZANDE - Jutta Leerdam heeft de tweede plek gepakt op de 1000 meter bij de WK afstanden. De schaatsster uit 's-Gravenzande was in het Friese Thialf net niet snel genoeg voor de Amerikaanse Brittany Bowe, die er met de gouden plak vandoor ging. Vorig jaar wist Leerdam wel de titel op de 1000 meter te veroveren, die wereldtitel is ze nu dus kwijt.
De Westlandse zette in een rechtstreeks duel met wereldrecordhoudster Bowe een tijd van 1.14,67 neer, terwijl de Amerikaanse een tijd van 1.14,12 neerzette. De Russin Elizaveta Golubeva reed verrassend naar het brons in 1.14,84.
Leerdam werd dit seizoen wel Europees kampioene sprint, maar de wereldbekers verliepen voor haar minder succesvol. Bij de eerste internationale race over 1.000 meter eindigde ze als vierde en voor de laatste World Cup meldde Leerdam zich af met een gekneusde, dikke en paarse voet. Vrijdag eindigde Leerdam op de 500 meter als vierde. Vorig jaar won ze een gouden plak op de duizend meter tijdens het wereldkampioenschap afstanden in Salt Lake City.

Goud voor Kai Verbij op 1000 meter

Zaterdagmiddag stond ook nog de 1000 meter van de mannen op het programma. De in Hoogmade geboren Kai Verbij pakte voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel op die afstand.