Instellingen

Barney wint zijn eerste finale sinds zijn comeback

Raymond van Barneveld
Raymond van Barneveld © ANP
DEN HAAG - Raymond van Barneveld heeft zaterdagavond zijn eerste finale sinds zijn terugkeer als profdarter meteen in winst omgezet. In het Engelse Bolton was hij Joe Cullen met 8-6 in legs de baas. De eindstrijd was onderdeel van Players Championship waarin de finale van 'Barney' het sluitstuk was van de derde dag. Het was zijn eerste PDC-rankingtitel in acht jaar tijd.
De finale ging gelijk op. Na een 4-2 achterstand kwam Van Barneveld terug tot 4-4. Beide spelers maakten ondertussen indruk met hoge finishes. Barney gooide bijvoorbeeld 144 uit. Uiteindelijk liep de vijfvoudig wereldkampioen bij en 6-6 stand weg van de nummer zestien van de wereld en pakte hij met 8-6 de wedstrijd. De zege leverde hem 10.000 pond op.
'Ik had aanvankelijk best veel stress hier', bekende Van Barneveld na zijn gewonnen finale. 'Maar vandaag ging alles goed. Ik had eindelijk mijn focus weer. Die miste ik in de laatste twee, drie jaar. In de finale ging het ook verbazingwekkend goed. Ik ben echt heel blij. Natuurlijk heb ik op mijn weg terug twijfels gehad. Maar ik had ook vertrouwen, mede dankzij de vele trainingsuren die ik heb gemaakt. Ik wilde niet opgeven en nu sta ik hier weer, als winnaar.'

Winnen van Cross en King

De dartlegende maakte donderdag bij Players Championship 1 zijn rentree. Toen moest hij in de eerste ronde zijn meerdere erkennen in Stephen Bunting. De Brit won met 6-5. Op vrijdag, dag twee, was Danny Noppert in de tweede ronde te sterk voor de Hagenaar
Barney bond zaterdag op weg naar de finale onder andere Rob Cross, Mervyn King, Darius Labanauskas en Ian White aan de zegekar. Vooral in de wedstrijden tegen Cross en White gooide de Hagenaar uitstekend. Twee keer kwam hij boven een gemiddelde van honderd.

Vier finales dit weekend

In totaal zijn er dit jaar dertig rondes van Players Championship. Dit weekend zijn de eerste vier rondes. Van Barnevelds tegenstander Cullen won donderdag de eerste finale, de Engelsman Callan Rydz pakte vrijdag de tweede dagprijs. Aan het toernooi doen alle 128 darters met een Tour Card mee. Zondag is de vierde en laatste finale van de sessie in Bolton. Over drie weken is in Milton Keynes de tweede serie speeldagen.