Haagse marathonloper Choukoud zet grote stap richting Tokio

Khalid Choukoud
Khalid Choukoud © Orange Pictures
DEN HAAG - Khalid Choukoud heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om een Olympisch ticket op de marathon. De 35-jarige atleet uit Den Haag noteerde tijdens de sterk bezette marathon van Siena in Italië een tijd van 2.09.55. Dat is ruim onder zijn persoonlijk record van 2.10.52 uit 2014. Daarmee is hij de vijfde Nederlander die onder de olympische limiet loopt.
Slechts drie Nederlandse atleten waren ooit sneller dan Choukoud, meldt de NOS. Dat zijn Abdi Nageeye, Kamiel Maase en Gerard Nijboer.
Er zijn in totaal drie startbewijzen voor de Spelen te vergeven. Choukoud staat nu tweede in de tussenstand. Nageeye is al zeker van deelname na zijn tijd van 2.06.17 in 2019. De strijd om het tweede en derde startbewijs ligt nog open, maar Choukoud heeft in Italië de toon gezet voor de rest.

Olympisch limiet

Drie atleten liepen in december al de olympische limiet van 2.11.30: Bart van Nunen (2.10.16), Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30).
De marathon in Italië werd gewonnen door de Keniaan Eric Kiptanui. Hij kwam na een aanloopronde en acht rondjes van vijf kilometer op het vliegveld van Ampugnano binnen in 2.05.47.