Kiki Bertens en Arantxa Rus op 1-1 in landenontmoeting tegen China

Kiki Bertens tijdens de Billie Jean King Cup
Kiki Bertens tijdens de Billie Jean King Cup © Orange Pictures
WESTLAND - Kiki Bertens en Arantxa Rus, die samen het Nederlandse tennisteam vormen tijdens de Billie Jean King Cup, staan na de eerste wedstrijddag op een 1-1 gelijkspel tegen China. De Wateringse Bertens zette Nederland vrijdag in Den Bosch op een 1-0 voorsprong door met 6-2, 6-0 te winnen van Xinyu Wang. De Monsterse Rus wist haar partij daarna tegen Xiyu Wang niet te winnen (6-1, 3-6, 6-2), waardoor de tussenstand nu 1-1 is.
Voor Kiki Bertens was de winst vrijdagmiddag haar eerste overwinning van dit jaar in het enkelspel, nadat ze eind februari haar rentree had gemaakt. De tennisster was zichtbaar opgelucht en emotioneel nadat ze Oranje op een 1-0 voorsprong had gezet. 'Alles komt er een beetje uit. Dit doet veel met me, het is een zware periode geweest', zei Bertens bij Ziggo Sport.
De rentree van Bertens na een operatie aan haar achillespees begon moeizaam met drie forse nederlagen. Met haar zege op de Chinese Xinyu Wang in Den Bosch was ze dan ook blij. 'Ik bewoog goed en zat er lekker in. Het bewegen is nog niet hoe het was, maar ik weet hoe hard ik hiervoor heb gewerkt. Deze winstpartij doet me veel. Hier winnen voor het team is misschien nog wel het lekkerste gevoel.'

Valse start Rus

Aranxta Rus kende een valse start tegen de jonge Chinese die 51 plaatsen lager staat op de wereldranglijst. Ze verloor al snel haar servicegame en zag Xiyu Wang de eerste set zonder al te veel problemen binnenhalen: 6-1. Maar de 30-jarige Rus herpakte zich, brak Wang al in de tweede game en gaf die voorsprong niet meer weg: 6-3. In de derde set verloren beide speelsters meteen hun opslag, maar daarna was het Wang die het meest standvastig was: 6-2.
Rus baalde, met name van die derde set waarin ze de Chinese weer in haar spel liet komen. 'Ik heb al een aantal keren tegen haar gespeeld en je weet dat je heel scherp moet zijn. Als je haar haar gang laat gaan kom je onder druk te staan', keek ze bij Ziggo Sport terug op de nederlaag, die volgens captain Paul Haarhuis onnodig was. 'Wang was goed begonnen, maar nadat Arantxa de tweede set had gewonnen en meteen de opslag brak had ze gewoon op 2-0 moeten komen. Nu geef je dat meisje het gevoel dat ze terug kan keren in de wedstrijd.'

Opvolger Fed Cup

Zaterdag volgen nog twee enkelpartijen en zo nodig een beslissende dubbel. De winnaar van de ontmoeting mag zich via de zogeheten qualifiers proberen te plaatsen voor het eindtoernooi van de Billie Jean King Cup in 2022 in Boedapest. Het toernooi is de opvolger van de Fed Cup.