ADO Den Haag wint kort geding: United Vansen moet betalen

Ping Ping Plies spandoek ADO Den Haag
Ping Ping Plies spandoek ADO Den Haag © SoccratesImages.com
DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft ADO Den Haag in het gelijk gesteld. De Chinese eigenaar United Vansen (UVS) moet de Haagse club twee miljoen euro betalen. Daar komen nog extra kosten bij als rente en proceskosten. Wang Hui kan verzet (beroep) aantekenen tegen de uitspraak. In dat geval wordt alles weken opgeschort.
ADO had de miljoenen geëist van United Vansen en Jiahua Oriental Holdings, het bedrijf dat (groot) aandeelhouder is van UVS. De rechter vond dat de club voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat tussen de partijen een overeenkomst tot stand is gekomen. UVS heeft meerdere termijnen laten verlopen en is tekort geschoten in haar betalingen, zo oordeelde de rechter.
In het kort geding, dat afgelopen donderdag was, werd duidelijk dat de club ADO Den Haag in een financiële noodsituatie verkeert en acuut behoefte heeft aan twee miljoen euro. Zonder deze financiering is faillissement onafwendbaar, zo werd gesteld. De laatste euro van de Haagse voetbalclub vloog afgelopen weekend de portemonnee uit.

ADO is tevreden over rechtszaak

ADO Den Haag laat in een eerste reactie op haar clubwebsite weten 'tevreden' te zijn met de uitspraak. 'Wij betreuren dat het zover heeft moeten komen. De club zal als vervolgstap beslag laten leggen op de aandelen van United Vansen. De huidige financiële situatie vraagt namelijk om een oplossing op de zeer korte termijn. Langs meerdere lijnen wordt hieraan gewerkt', aldus de Haagse club.
Grootaandeelhouder Wang en Melkert in betere tijden
Grootaandeelhouder Wang en Melkert in betere tijden © SoccratesImages.com
Voor ADO komt de rechterlijke uitspraak uiterst gelegen. Het voortbestaan van de club staat op het spel. Betaling tot 25 april was nog mogelijk, daarna is het geld op. Ook twee aandelentransacties tussen United Vansen en Cosinus Group, en later World Soccer Holdings, konden niet worden afgerond, waardoor de Chinese grootaandeelhouder nog altijd eigenaar is van ADO Den Haag.

Amerikanen en Haagse aandeelhouders op ramkoers

Na afloop van de rechtszaak kwam de Amerikaanse investeringsmaatschappij World Soccer Holding (WSH) met een statement met betrekking tot de onderhandelingen die lopen tussen de HFC ADO Den Haag en Stichting Toekomst ADO. 'Daar waar de Amerikanen hoopten op een vervolggesprek en samenwerking, lijkt dat nu verder weg dan ooit', meldt WSH.
'Wij ontvingen een afwijzende brief van de advocaat van HFC en STA', zegt de overzeese investeringsmaatschappij. 'Ze zagen de door ons voorgestelde structuurwijzigingen niet als een werkend document. Alle opmerkingen in hun reactie zijn negatief en gericht op details, terwijl wij juist hoopten op een positieve samenwerking. In plaats van een oplossing te zoeken voor deze heikele situatie, verschuilen de vereniging en de stichting zich achter regeltjes. De reactie biedt geen enkele mogelijkheid om een oplossing te vinden.'

Beroep door UVS

De Amerikanen zeggen dat er een beursgenoteerd bedrijf achter WSH zit. Dat bedrijf is gespecialiseerd in zowel het financieren als exploiteren van succesvolle professionele sportfranchises. De beursgenoteerde onderneming is bekend bij UVS, maar wordt nog niet kenbaar gemaakt aan andere betrokkenen.
De uitspraak is uitvoerbaar bij voorraad. United Vansen kan nog beroep aantekenen, in dat geval moeten zij ADO Den Haag dagvaarden voor dezelfde rechter. In een verzetdagvaarding worden dan de bezwaren opgenomen. De kantonrechter behandelt vervolgens de zaak in een kort geding, maar ADO kan bij uitblijven van geld wel al vervolgstappen nemen. Of UVS dit gaat doen is nog niet bekend.