Amerikanen maken naam geldschieter bekend om nader tot ADO te komen

ADO-speler Shaquille Pinas trekt shirt uit
ADO-speler Shaquille Pinas trekt shirt uit © Soccrates Images
DEN HAAG - Steve Demetriou is de grote man achter World Soccer Holdings (WSH). Dat heeft de Amerikaanse investeringsmaatschappij aan Omroep West laten weten. Tot op heden bleef de naam van de grote geldschieter anoniem, omdat de bekendmaking invloed zou kunnen hebben op het beursgenoteerde bedrijf waar Demetriou voor werkt.
Steve Demetriou is CEO en voorzitter van Jacobs, een wereldwijd beursgenoteerd bedrijf ter waarde van 18 miljard euro. World Soccer Holdings zal, met de steun van United Vansen, dinsdag een gedetailleerd voorstel aan ADO Den Haag presenteren dat de club na een akkoord de 2,1 miljoen euro geeft die ze nodig heeft om het seizoen af te maken.
Dat de naam achter WSH nu bekend gemaakt wordt, is met een reden. WSH is de afgelopen dagen achter de schermen druk bezig geweest met de nieuwe deal om ADO Den Haag over te nemen van grootaandeelhouder United Vansen.

Nederlandse taal en cultuur terug binnen club

Mocht het tot een deal komen met WSH, dan is het eerste wat het bedrijf wil doen de Nederlandse taal en cultuur terugbrengen bij de club. 'World Soccer Holdings en de Demetriou familie hebben als eerste voornemen om de Nederlandse cultuur binnen ADO weer te versterken en heeft als eerste stap voorgesteld om de Nederlandse taal weer de voertaal te maken binnen het bestuur', laat het bedrijf weten.
Naast de bekendmaking van de investeerder zijn ook de voorwaarden in het contract milder geworden ten aanzien van Stichting Toekomst ADO Den Haag en de vereniging HFC ADO Den Haag.

Eerder geen akkoord vanwege geheimhouding

Deze twee Nederlandse aandeelhouders lieten eerder weten niet akkoord te gaan met de voorwaarden die de Amerikanen hadden gesteld. Zo wilde WSH de gesloten vereniging HFC voor iedereen toegankelijk maken en de stichting, die in het bezit is van het prioriteitsaandeel, opdoeken.
Ook wilden beide Nederlandse partijen meer inzicht in de financiën van WSH, maar dat kon toen vanwege geheimhouding van de grote financiële man achter de Amerikanen niet gegeven worden.

Nieuwe vergadering met aandeelhouders

Een delegatie van de Amerikanen heeft zondagavond weer een nieuwe vergadering gehad met de twee Nederlandse aandeelhouders met de insteek om de plooien glad te strijken. Indien HFC ADO Den Haag en Stichting Toekomst ADO Den Haag akkoord gaan met de nieuwe deal is de kans groot dat ADO Den Haag in Amerikaanse handen komt.