ADO wil faillissement voorkomen via speciale wet

Logo op stadion ADO Den Haag
Logo op stadion ADO Den Haag © SoccratesImages.com
DEN HAAG - ADO Den Haag probeert met een beroep op een nieuwe wet het faillissement van de club te voorkomen. De club maakt aanspraak op de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Als dat lukt, gaat de club niet failliet, ook al ziet het aankomen dat niet meer kan worden voldaan aan de financiële verplichtingen.
De Haagse eredivisieclub heeft nog minimaal twee miljoen euro tegoed van grootaandeelhouder United Vansen, maar dit Chinese bedrijf betaalt niet. Een kort geding van 22 april waarbij de grootaandeelhouder werd veroordeeld tot het betalen van het geld, heeft vooralsnog niets opgeleverd. 'ADO Den Haag voorziet als gevolg daarvan dat zij niet aan haar financiële verplichtingen zal kunnen blijven voldoen', schrijft de club op haar website.
Wie niet aan de verplichtingen kan voldoen, is failliet. Maar sinds 1 januari bestaat de WHOA. Die nieuwe wet is bedoeld voor bedrijven die in theorie winstgevend kunnen zijn, maar die door schulden genekt dreigen te worden. Met een speciale procedure worden de schulden van het bedrijf - in dit geval ADO dus - gesaneerd, zonder dat er faillissement hoeft te volgen.

'Toekomst met de stad'

Als de speciale procedure in werking treedt, heeft dat meerdere voordelen voor ADO: de KNVB-licensie komt niet in gevaar, er kan beter worden gezocht naar mensen die de club willen overnemen en de zeggenschap van United Vansen wordt een stuk minder. ADO schrijft op website: 'De toekomst ziet ADO Den Haag voor zich met partijen die betrokken zijn bij de club en de stad. Partijen die écht willen bouwen aan een duurzame en succesvolle toekomst.'
ADO heeft de rechtbank verzocht om een afkoelingsperiode en de benoeming van een herstructureringsdeskundige onder de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). De WHOA-procedure biedt voor ADO perspectief op een doorstart. In een WHOA-akkoord kan de bestaande aandeelhouder zijn rechten verliezen. United Vansen heeft ook een achtergestelde lening verstrekt, die in de WHOA-procedure geheel of gedeeltelijk kan worden weggestreept.