Handbalster Broch wil geen vaccin en mist Olympische Spelen

Yvette Broch
Yvette Broch © Orange Pictures
MONSTER - Yvette Broch wil zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus en stelt zich daarom niet beschikbaar voor het Nederlands handbalteam tijdens de Olympische Spelen. Opvallend is dat de speelster uit Monster afgelopen maart na 2,5 jaar haar comeback maakte in Oranje.
Broch had eerder al kenbaar gemaakt dat ze geen vaccinatie wil. Dat zou betekenen dat ze tijdens de Olympische Spelen in Tokio haar tijd vrijwel volledig in afzondering zou moeten doorbrengen. Dat ziet de Westlandse niet zitten.
De handbalbond respecteert haar beslissing. 'We vinden het ontzettend jammer dat ze zich niet beschikbaar stelt voor de Olympische Spelen. Ze is een fantastische handbalster en we hadden haar graag op het veld zien schitteren. Het eerste deel van de selectie start maandag met de voorbereiding op de Olympische Spelen. We hebben vertrouwen in de ploeg en kijken uit naar het toernooi', reageert directeur Sjors Röttger.

'Ik moet apart eten en apart slapen'

In een uitgebreid artikel in NRC gaat Broch dieper op haar besluit in. Vorige maand kreeg ze in 'meerdere gesprekken' met de teamarts en de manager van Oranje te horen wat ze zou kunnen verwachten als ze geen vaccin zou nemen. 'Het komt erop neer dat ik straks in Tokio niet in openbare ruimtes mag komen. Ik moet apart eten en apart slapen en mag alleen met de rest van het team zijn bij trainingen, besprekingen en tijdens de wedstrijd. Volgens mij gaan ze van TeamNL de bondscoach adviseren om alleen gevaccineerde meiden mee te nemen. Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik naar Tokio wil als het zo moet', zegt Broch op dat moment.
Afgelopen maandag nam ze haar definitieve besluit. 'Ik ben weer begonnen met handballen om plezier te hebben in de sport', laat ze in NRC weten. 'Om te genieten, en alle emoties te voelen die daarbij horen. Maar omdat er strenge regels zullen gelden, helemaal voor niet-gevaccineerde atleten, valt dat emotionele deel weg. Daarom ga ik niet naar de Spelen.'

Terug bij Oranje

Broch (30) besloot in 2018 om haar handbalcarrière abrupt af te breken. De international van Oranje was naar eigen zeggen fysiek en mentaal opgebrand. Eind vorig jaar pakte ze het handballen toch weer op bij Metz, de Franse club waar ze vier jaar had gespeeld en waar bondscoach Emmanuel Mayonnade de trainer is. De Fransman vroeg Broch begin dit jaar of ze zich ook weer beschikbaar wilde stellen voor de nationale ploeg. In april maakte de cirkelspeelster haar rentree in Oranje.