ADO hoopt op vorige overnamekandidaten, supporters hebben er genoeg van

Supporters ADO Den Haag
Supporters ADO Den Haag © Soccrates Images
DEN HAAG - De zoektocht naar een partij die het noodlijdende ADO Den Haag wil kopen, wordt voortgezet alsof er niets aan de hand is. Woensdag werd bekend dat Het Haags Collectief als laatste nog overgebleven overnamekandidaat is afgehaakt.Herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger zegt desondanks 'nog wel een paar' mogelijkheden te zien.
Ook de woordvoerder van de ADO-directie toont zich uiterst kalm over de huidige situatie. 'Hoe nu verder?', herhaalt hij de vraag over wat de club gaat doen. 'Rustig even afwachten', luidt zijn antwoord.
De supporters hebben intussen genoeg van het, zoals zij dat noemen, 'wanbeleid'. Zij vrezen voor een faillissement. Onder meer willen ze dat de gemeente als eigenaar van het stadion de huur verlaagt. Op die manier wordt het in hun ogen aantrekkelijker voor een koper om een bod te doen.

Afwachtende houding

Het lijkt er vooralsnog niet op dat de gemeente hier gehoor aangeeft, aangezien deze ervoor heeft gekozen een afwachtende houding aan te nemen. De reden is dat de beoogde overname van de club een zaak is tussen marktpartijen. 'Als verhuurder van het stadion treedt de gemeente niet in onderhandelingen van ADO met eventuele overnamepartijen', aldus de meest betrokken woordvoerders van het stadhuis.
De ADO-aanhang wil op haar beurt dat alle betrokkenen het belang van de club voorop stellen. 'Wij zijn het zat' en 'onze club gaat naar de klote' schrijven de supportersgroepen op internet. Zaterdag om 13.00 uur uur willen ze een protestbijeenkomst houden bij het stadion. Ook curator Reiziger erkent dat 'het een penibele situatie is'. ‘Maar het helpt niet om elkaar steeds verder de put in te praten', voegt hij eraan toe.

Tien miljoen

Toch is er weinig reden tot vreugde. Het Haags Collectief, bestaand uit de Haagse vastgoedondernemers Ed Maas en Jeroen Lentze met oud-speler en clubicoon Martin Jol, was als enige nog in de race, maar heeft besloten de onderhandelingen definitief voor gezien te houden.
De drie partners wilden tien miljoen euro in het voetbalbedrijf steken. Dat gaat niet door. Onder andere doordat ze vinden dat ze tijdens de procedure verkeerd zijn geïnformeerd. Zo begrepen Maas, Lentze, Jol en hun juridisch adviseur Joyce den Besten dat aan vrijwel al hun voorwaarden kon worden voldaan. Tot hun verbazing hoorden ze deze week dat ze alsnog met diverse betrokkenen om de tafel moesten gaan zitten.

'Bedelrondje'

'Het is toch te gek voor woorden dat de investeerders een bedelrondje moeten doen of ze alsjeblieft tien miljoen euro in de club c.q. onderneming mogen steken', schrijft Den Besten in een brief aan zowel de ADO-directie als curator Reiziger. Hij is eind mei door de rechtbank aangesteld om als herstructureringsdeskundige aan de slag te gaan met de financiële problemen de club.
Deze is nu in handen van de Chinese eigenaar United Vansen Sports (UVS). De bedoeling is dat zijn aandelen zo snel mogelijk naar een nieuwe eigenaar gaan. De afgelopen maanden is al met verschillende kandidaten gesproken. Om uiteenlopende redenen vielen ze af.

Teruggekeerd

Curator Reiziger hoopt dat één van hen toch weer warm is te krijgen voor een overname. 'Er zijn partijen die een half jaar geleden interesse hadden en toen dachten: ik doe het niet, want er speelt dat en dat', vertelt de herstructureringsdeskundige. 'Nou, inmiddels is er natuurlijk bij ADO wel het nodige veranderd. Het kan zijn dat de club nu weer wél interessant is voor zo’n partij.'
De curator benadrukt dat dit ook voor de groep Maas/Lentze/Jol kan gelden. Dit collectief hield het al een keer eerder voor gezien en is toen toch weer teruggekeerd, zegt hij. Misschien gebeurt dit wel opnieuw, aldus Reiziger.

'Twijfels over Maas'

De vraag is in hoeverre dit nog lukt. Dat komt omdat HHC kort geleden een vertrouwelijke brief in handen kreeg die op 18 juni blijkt te zijn geschreven door Reiziger, ADO-directeur Edwin Reijntjes en financieel directeur Jachin Wildemans. Aan de Raad van Commissarissen laten zij weten dat er 'twijfels zijn over de reputatie van Ed Maas'. 'Los van het feit of deze terecht zijn, helpt dit ADO niet om een nieuwe frisse en stabiele start te maken', aldus Reiziger, Reijntjes en Wildemans.
Het laat zich raden wat de bekende Haagse vastgoedondernemer van deze woorden vindt. 'HHC in het algemeen en Ed Maas in het bijzonder is hierover zeer verbolgen', verklaart HHC-woordvoerder Den Besten. Zij spreekt van 'je reinste karaktermoord'.

Ad Nederlof

Ook bij de internationale Vanad Group van ict-zakenman Ad Nederlof zal van het aanvankelijke enthousiasme nog maar weinig over zijn. Deze partij was tot vorige week vrijdag in de race, maar dolf het onderspit omdat HHC een beter financieel bod op tafel legde.
ADO schreef diezelfde dag op haar internetsite 'dat het lijkt dat groep Nederlof een stap opzij zet'. Vanaf dat moment wekte de club meermaals de indruk dat de ondernemer in de wachtkamer had plaatsgenomen en mogelijk weer naar voren zou treden wanneer de aanbieding van concurrent HHC niet de eindstreep zou halen.

Succes gewenst

Naar nu blijkt heeft Nederlof zaterdag het boek al gesloten. 'Ik heb iedereen bedankt voor de prettige samenwerking en veel succes gewenst', zegt Herman van Hemsbergen met wie Nederlof gezamenlijk optrekt. Volgens Reiziger stelde Nederlof 'voorwaarden die niet te vervullen zijn'. Onder meer hadden deze betrekking op het gebruik van het stadion. 'Hij wilde het eerste jaar geen huur betalen en daarna ongeveer twintig procent', aldus Reiziger.
Die opmerking is Van Hemsbergen gistermiddag in het verkeerde keelgat geschoten 'Er klopt niets van', reageert hij. 'Het door mij verwachte zwartepieten is begonnen.'
Lees meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier