Na spoedoverleg werkt iedereen mee aan redding van ADO Den Haag

Het stadion van ADO Den Haag
Het stadion van ADO Den Haag © ANP
DEN HAAG - Bij ADO Den Haag zijn belangrijke interne besluiten genomen om de club een stuk aantrekkelijker te maken voor een koper. De aandelenstructuur bleek tot nog toe een belangrijke sta-in-de-weg te zijn, maar daar is nu een streep doorheen gehaald. Hierdoor gloort nieuwe hoop op de redding van de club.
ADO heeft tot de maatregelen besloten in een spoedoverleg dat vrijdag heeft plaatsgehad. Volgens een officiële verklaring zijn ze bedoeld om 'een redding van ADO Den Haag te vergemakkelijken en een faillissement te voorkomen'. Het besluit mag gerust als een doorbraak en een kantelpunt in de huidige en zich al maanden voortslepende overnameprocedure worden beschouwd.
Het leidt ertoe dat de deur weer wordt opengezet voor bijvoorbeeld de ict-zakenman Ad Nederlof en het consortium van de Haagse vastgoedondernemers Ed Maas en Jeroen Lentze met oud-speler en clubicoon Martin Jol. Beide partijen haakten de afgelopen week af, met als gevolg dat er geen kandidaten meer zijn om de club over te nemen. Daarnaast bestaat de kans dat andere gegadigden zich melden.

Hoge huur

Voor de geïnteresseerde partijen vormde ook de hoge huur voor het gebruik van het stadion een bezwaar. Het complex is in handen van de gemeente Den Haag. De huurprijs bedraagt naar schatting ruim acht ton per jaar.
Eveneens vrijdag heeft de gemeente aangegeven dat ze 'zal doen wat ze kan' om zich van haar beste kant te laten zien. Lastig punt hierbij kan nog wel zijn dat er voor het verstrekken van deze vorm van staatssteun allerlei strenge en beperkende regels gelden.

Uit de gevarenzone komen

Aan de spoedvergadering is deelgenomen door de directie, de Raad van Commissarissen en curator Jeroen Reiziger. Eind mei is Reiziger door de rechtbank aangesteld om als onafhankelijke herstructureringsdeskundige de club uit de gevarenzone te loodsen.
Ook de twee minderheidsaandeelhouders praatten mee. Hierbij gaat het om de vereniging HFC ADO Den Haag en de Stichting Toekomst ADO (STA). De HFC treedt op als beschermer van de clubkleuren en andere elementen die bij de clubcultuur horen. Ook bezit ze de voetballicentie. STA waakt voor de continuïteit en zelfstandigheid van de club, heeft inzicht in het beleid en mag meebeslissen over een eventuele nieuwe eigenaar.

Aandelen waren struikelblok

Tijdens de bespreking hebben de HFC en de STA zich bereid verklaard hun aandelen beschikbaar te stellen ten behoeve van de nieuwe eigenaar van de club. Daarmee is een struikelblok weggenomen voor verschillende partijen die de afgelopen periode in de race zijn geweest om ADO over te nemen.
Deze overnamekandidaten pleitten er nadrukkelijk voor dat de HFC en de STA hun aandeel zouden inleveren, zodat een veel efficiëntere en krachtigere organisatie ontstaat. Dit is nu alsnog mogelijk geworden. Ook zijn de directie en de Raad van Commissarissen bereid om hun posities beschikbaar te stellen wanneer ADO in handen komt van een nieuwe eigenaar. De club is nu in handen van het Chinese United Vansen Sports (UVS), maar deze wil zijn aandelen zo snel mogelijk van de hand doen.

Zicht op een oplossing

Het besluit betekent dat er alsnog zicht is op een oplossing. Dat is belangrijk, want op 8 augustus begint het nieuwe voetbalseizoen en de begroting is op dit moment nog geenszins rond. De opbrengst van de overname is bovendien cruciaal om in financiële zin de vele schuldeisers tegemoet te kunnen komen.
Ook is het goed nieuws voor de ADO-aanhang. De supportersgroepen houden zaterdag een bijeenkomst bij het stadion om uitdrukking te geven aan hun zorgen over het voortbestaan van hun club. Ze benadrukken dat deze bijeenkomst een vreedzaam karakter moet krijgen. Hij is slechts bedoeld om te laten zien dat velen de club een warm, Haags en 'geel-groen' hart toedragen. De supporters willen dat alles op alles wordt gezet om ADO te redden.
Lees meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier