Gemeente praat over ADO, maar doet geen enkele toezegging

Supporters ADO Den Haag
Supporters ADO Den Haag © Soccrates Images
DEN HAAG - Wethouder Hilbert Bredemeijer denkt met ADO Den Haag mee om de financiële problemen op te lossen. Dat vertelde de sportwethouder in een minidebat in de gemeenteraad. Maar hoe de stad de noodlijdende voetbalclub gaat helpen, dat liet Bredemeijer in het midden. Wel kondigde hij aan dat hij samen met wethouder Anne Mulder binnenkort met de curator om tafel gaat zitten.
Gemeenteraadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos drong er nadrukkelijk op aan dat het stadsbestuur in financiële zin bijspringt. 'Als er niets gebeurt, koerst onze club regelrecht op een faillissement af', aldus Sluijs. 'De gemeente is dan eigenaar van een stadion zonder club.'
Sportwethouder Hilbert Bredemeijer gaf desondanks geen krimp. Hoewel hij aangaf dat hij meedenkt over een oplossing, bleef hij formeel en klonk er geen enkele concrete toezegging. 'De gemeente probeert niet in verantwoordelijkheden van anderen te treden, maar wil gewoon zorgvuldig bijdragen aan een goede situatie', aldus Bredemeijer.

Alleen steun van PVV

Op zijn beurt zei Sluijs dat hij bij de wethouder een gevoel van 'clubliefde' mist. De enige partij die hem hierin steunde, was de PVV. 'Andere gemeenten met een mooie voetbalclub hebben een gemeentebestuur dat om die club gaat staan', stelde PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis. 'Maar hier gebeurt zo weinig, terwijl de club mogelijk op omvallen staat.'
Sluijs kaartte de situatie bij ADO aan vanwege de tumultueuze ontwikkelingen van de afgelopen periode. De club kampt met een miljoenenschuld en is naarstig op zoek naar een nieuwe eigenaar. ADO is nu in handen van het Chinese bedrijf United Vansen Sports, maar dit wil zijn aandelen zo snel mogelijk van de hand doen.

Partijen haken af

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de afgelopen weken haakten de geïnteresseerde overnamepartijen één voor één af, totdat er geen enkele potentiële koper meer over was. De laatste die nog in de race was, was Het Haags Collectief van de Haagse vastgoedondernemers Ed Maas en Jeroen Lentze met oud-speler en ADO-icoon Martin Jol.
Hun woordvoerder wil niet zeggen of hun belangstelling inmiddels is teruggekeerd. Advocaat en curator mr. Jeroen Reiziger is al net zo vaag: 'Er is contact met eerdere en nieuwe gegadigden', is het enige wat hij over de huidige stand van zaken kwijt wil.

'Constructief'

Reiziger is eind mei door de rechtbank aangesteld om als 'herstructureringsdeskundige' de club in veilig vaarwater te loodsen. Reiziger praat hiertoe met alle betrokken partijen en heeft zijn plan van aanpak gisteren ook naar de gemeente Den Haag gestuurd. 'De gemeente zit er constructief in', verzekert Reiziger.
Toch stellen Bredemeijer en zijn collega-wethouder Anne Mulder (van Financiën) zich uiterst terughoudend op. De reden is dat de gemeente zich niet in onderhandelingen tussen commerciële partijen wil mengen. Bovendien heeft de gemeente formeel niets met ADO te maken.

Lagere inkomsten

De enige relatie met het voetbalbedrijf is dat de gemeente de verhuurder is van het stadion, het veld en de omringende parkeerterreinen. ADO betaalt hier iets meer dan een miljoen euro per jaar voor. Verschillende partijen die belangstelling toonden om de club over te nemen, vinden dit een veel te hoog bedrag. Hier komt bij dat ADO is gedegradeerd van de eredivisie naar de Keuken Kampioen Divisie, waardoor de inkomsten het komende seizoen lager zullen uitvallen.
Anders dan raadslid Sluijs vindt D66'er Daniël Scheper dat er in deze kwestie voor de gemeente geen of nauwelijks een rol is weggelegd. 'Dat ADO is gedegradeerd is natuurlijk niet iets dat op de gemeente moet worden afgewenteld', zei Scheper.

Hart voor de club

De supporters zien dit anders. Zij rekenen op de hulp van de gemeente. Bredemeijer verzekerde dat ook hij hart heeft voor de club. De wethouder kondigde aan dat hij en wethouder Mulder zeer binnenkort met curator Reiziger om de tafel gaan zitten. Dan zullen ze bezien wat de mogelijkheden zijn.
Het Haags Supporters Collectief, het samenwerkingsverband van alle officiële supportersgroepen, is hier blij om. Het trekt al meteen een wel érg optimistische conclusie. 'De schreeuw van de fans is gehoord', is de boodschap van het collectief die meteen op internet werd gezet.
Lees meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier