Lex Immers stopt met betaald voetbal: van promotie tot een icoon-onwaardig afscheid

Lex Immers tijdens zijn allereerste (oefen)wedstrijd voor ADO tegen de amateurs van Laakkwartier
Lex Immers tijdens zijn allereerste (oefen)wedstrijd voor ADO tegen de amateurs van Laakkwartier © ADO Den Haag
DEN HAAG - Lex Immers stopt na veertien jaar met betaald voetbal. Dat maakt de 35-jarige middenvelder aan Omroep West bekend. De Hagenaar speelde in zijn carrière voor ADO Den Haag, Feyenoord, Cardiff City uit Wales, het Belgische Club Brugge, opnieuw ADO en uiteindelijk sloot hij zijn professionele loopbaan af bij NAC Breda. Bij de Brabantse club had hij nog een jaar contract, maar dat wordt ontbonden.
'Afgelopen zomer heb ik goed nagedacht en in samenspraak met mijn gezin besloten om te stoppen met betaald voetbal', zegt Immers. 'Het is mooi geweest en ik ben tot de conclusie gekomen dat dit het moment is om te gaan stoppen met betaald voetbal. Ik ben 35 jaar en iedere dag het maximale van mijn lichaam gevergd en het uiterste gevraagd van mezelf en mijn omgeving. Ik ben super trots en dankbaar op wat ik heb mogen bereiken en één voor één bij prachtige volksclubs gespeeld.'
'Met ADO Den Haag, Club .Brugge en Feyenoord heb ik in Europa gespeeld', vervolgt het ADO-icoon. 'Ik heb iedere dag genoten van een prachtig leven, maar nu is de tijd om meer aandacht te kunnen geven aan mijn gezin en mijn maatschappelijke carrière. Mijn gezin en familie heeft mij altijd alle steun en kracht gegeven om dit te kunnen bereiken.'

Debuut als amateur bij ADO

Immers maakte zijn profdebuut voor ADO in de eerste divisie. Op 24 augustus 2007 mocht hij na 74 minuten invallen voor Yuri Cornelisse in de in 2–2 geëindigde uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Drie dagen later mocht hij in de thuiswedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden weer invallen voor Cornelisse. Twee minuten voor tijd maakte hij tegen de Friezen het enige doelpunt van de wedstrijd. Het was het eerste doelpunt in het huidige Cars Jeans Stadion. Geschiedenis werd geschreven.
Immers was toen hij zijn eerste doelpunt voor de Haagse club maakte nog geen profvoetballer. De amateur die furore maakte bij KRSV Vredenburch tekende pas na zijn eerste treffer in het groengele shirt een profcontract bij de Haagse club.

Promotie naar de eredivisie

Al snel groeide Immers onder trainer Wiljan Vloet uit tot een basisspeler bij de Hagenaars. Uiteindelijk eindigde ADO in Immers zijn eerste seizoen als zesde. Genoeg voor een plek in de nacompetitie. Met een assist in de beslissende wedstrijd tegen RKC zorgde de blonde, toen 21-jarige, middenvelder er mede voor dat ADO terugkeerde in de eredivisie.
Lex Immers wordt op de schouders genomen nadat hij zijn eerste profdoelpunt heeft gescoord
Lex Immers wordt op de schouders genomen nadat hij zijn eerste profdoelpunt heeft gescoord © ANP
Ook de opvolgers van Vloet zagen in Immers een speler die in de basis hoort. Onder trainer John van den Brom groeide hij uiteindelijk zelfs uit tot een subtopper in de eredivisie. In het wonderseizoen 2010/2011 werd Europees voetbal behaald en werd er met 3-2 van Ajax geworden. Na de wedstrijd tegen de Amsterdammers raakte hij in opspraak. In een vol supportershome zong hij: 'We gaan op jodenjacht'. Een leus die hem vier wedstrijden schorsing opleverde. Het waren de enige wedstrijden die hij zou missen dat seizoen.

Europese doelpunten

Na twee krankzinnige play-offduels tegen FC Groningen werd na 24 jaar weer Europees voetbal gehaald door ADO. Immers was belangrijk in die wedstrijden. Zo scoorde hij in beide wedstrijden tegen de noorderlingen. Waaronder het tegendoelpunt in de Euroborg waarna strafschoppen de beslissing brachten. Immers scoorde zijn penalty in de beslissende reeks.
Lex Immers bedankt de Haagse fans die zijn meegereisd voor de Europese wedstrijd tegen Tauras
Lex Immers bedankt de Haagse fans die zijn meegereisd voor de Europese wedstrijd tegen Tauras © ADO Den Haag
In Europa liet Immers zich ook niet onbetuigd. In de uitwedstrijd tegen Tauras uit Litouwen scoorde hij twee keer. Daarmee had hij een belangrijk aandeel in het behalen van de volgende ronde door de Haagse club. Daarin was Omonia Nicosia uit Cyprus te sterk. Uiteindelijk zou Immers het seizoen 2011/2012 afsluiten als clubtopscorer met acht doelpunten. Een transfer naar Feyenoord was zijn beloning.

De verloren zoon keert terug

Na zijn avontuur in Rotterdam streek de middenvelder neer in Wales, bij Cardiff City. Daar wist hij geen potten te breken. Na een mislukt avontuur bij Club Brugge klopte Immers weer op de deur van het Cars Jeans Stadion. Na vijf seizoen keerde de verloren zoon in de zomer van 2017 terug.
Als ervaren speler wist de middenvelder onder trainer Fons Groenendijk zijn stempel op het spel van de Haagse club te drukken. Na een eindspurt in de eindstand werd in mei 2018 de play-offs om Europees voetbal gehaald. Daarin was Vitesse veel te sterk. Wel werd hij door de supporters uitgeroepen tot 'beste speler van het seizoen'.

Afscheid dat een icoon niet verdient

Een jaar later zorgde wederom een goede serie aan het einde van het seizoen voor handhaving en zelfs uitzicht op Europees voetbal. Zover kwam het net niet. Het zou wel het voorlopig laatste jaar zijn van de Haagse club dat niet in mineur werd afgesloten.
Lex Immers viert feest nadat ADO zich in het seizoen 2018/2019 heeft veiliggespeeld
Lex Immers viert feest nadat ADO zich in het seizoen 2018/2019 heeft veiliggespeeld © Soccrates Images
Het afscheid van Immers van het Haagse publiek was niet het afscheid dat de middenvelder verdient. ADO speelde slecht in het seizoen 2019/2020 en stond halverwege maart zeventiende, waardoor degradatie op de loer lag. Uiteindelijk werd vanwege het coronavirus het seizoen gestaakt en was ADO voorlopig gered. De laatste wedstrijd van Immers voor de liefde van zijn leven vond plaats in een koud Cars Jeans Stadion. Onder trainer Alan Pardew speelt de Haagse club met 0-0 gelijk tegen Heracles. Immers deed de volle negentig minuten mee.

'Geweldige periode gehad bij ADO'

Een half jaar later vertrok Immers bij ADO en NAC werd zijn nieuwe club. 'Ik heb een geweldige periode gehad bij deze mooie club en heb het prachtige shirt altijd met trots gedragen', zei hij bij zijn vertrek. Helemaal stoppen met voetbal zal Immers waarschijnlijk niet doen. Hij oriënteert zich of hij zijn carrière kan vervolgen bij de amateurs.
Cijfers Lex Immers bij ADO Den Haag
Competitie 235 wedstrijden - 38 doelpunten
Beker 13 wedstrijden - 5 doelpunten
Europa 4 wedstrijden - 2 doelpunten
Playoffs 12 wedstrijden - 5 doelpunten