Olympische Spelen starten woensdag voor Oranje Leeuwinnen, vervangt Pelova geblesseerde Spitze?

REGIO - Voor de Oranje Leeuwinnen beginnen woensdag de Olympische Spelen. Ondanks dat de openingsceremonie vrijdag pas is, treedt de ploeg van de Haagse bondscoach Sarina Wiegman twee dagen eerder al aan tegen Zambia.
De voetbalvrouwen kregen daags voor het eerste pouleduel een enorme domper te verwerken. Aanvoerster Sherida Spitse moest noodgedwongen met een knieblessure afhaken. 'Voor Sherida zelf is het een persoonlijk drama, maar wij hebben het er als groep ook zwaar mee. Het is gewoon een klap, zo eerlijk moeten we zijn', reageerde keepster Sari van Veenendaal dinsdag op de persconferentie.
Spitse vliegt donderdag terug naar Nederland. Dat doet ze samen met ADO Den Haag-doelvrouw Barbara Lorsheyd, die als reserve was meegevlogen naar Japan. Wiegman weet al hoe ze het verlies van Spitse op gaat vangen, maar ze wilde een dag voor de wedstrijd de basisopstelling nog niet delen. De Delftse Victoria Pelova (ex-ADO Den Haag) zou een optie kunnen zijn.

Alleen tevreden met overwinning

Woensdag om 13.00 uur Nederlandse tijd spelen de Oranje Leeuwinnen tegen Zambia. 'We zijn hier naartoe gekomen met een missie', sprak Wiegman de journalisten via Teams toe. 'Wanneer ik morgen tevreden ben? Met een overwinning, daar begint het mee.'
Nederland speelt drie poulewedstrijden. De top-2 van alle drie de groepen, aangevuld met twee beste nummers drie, plaatsen zich voor de kwartfinales. Naast Victoria Pelova maakt ook Lineth Beerensteyn uit Den Haag als regiospeelster deel uit van het keurkorps.