Succesvolle eerste dag op Spelen voor regionale roeiers: olympisch record Broenink

Stef Broenink en Melvin Twellaar in de dubbeltwee
Stef Broenink en Melvin Twellaar in de dubbeltwee © ANP
REGIO - De Nederlandse roeiequipe is goed begonnen aan het Olympisch toernooi. Vijf van de zes Nederlandse boten die vrijdagnacht in actie kwamen, wisten zich op de Sea Forest Waterway in Tokio te plaatsen voor de volgende ronde. Alleen de Leidse skiffeur Finn Florijn moest genoegen nemen met een plek in de herkansingen.
Meest in het oog springende prestatie was die van Leidenaar Stef Broenink met zijn partner Melvin Twellaar. Op het roeionderdeel dubbeltwee heeft het duo zich overtuigend geplaatst voor de halve finales. Bij die plaatsing zette Broenink en Twellaar zelfs een olympisch record op de klokken. Ze roeiden in een tijd van 6.06,38 naar de eerste plaats in hun serie.
Twellaar en Broenink, die op de EK eerder dit jaar in Varese zilver veroverden, verbeterden de tijd van de heren in de Franse dubbeltwee. Die kwam in de eerste heat uit op 6.10,45 en was al sneller dan het oude olympisch record van 6.11,30 van de Spelen in Londen 2012.

Roos de Jong ook naar de halve finales

Ook de Delftse Roos de Jong wist de halve finale te halen met de dubbeltwee. Samen met Lisa Scheenaard won ze haar heat in 6.49,90. Maandag vinden de halve finales plaats voor zowel de mannen als de vrouwen op dit roeionderdeel.
De vrouwen dubbelvier mag zich meteen opmaken voor de finale. De boot, met daarin onder andere Nicole Beukers uit Leiderdorp en Inge Janssen uit Zoetermeer, eindigde als tweede in de eerste heat in een tijd van 6.19,32. Regerend olympisch kampioen Duitsland (6.18,22) was iets sneller. De klassering was van de Nederlandse vrouwen was goed voor een rechtstreekse plek in de finale.

Twee nieuwe gezichten in de boot

Beukers en Janssen waren er vijf jaar geleden ook al bij op de Spelen in Rio, toen de dubbelvier zilver veroverde. Laila Youssifou en Olivia van Rooijen zijn nieuw in de boot. Daarmee heeft de boot amper aan kwaliteit ingeboet. De vrouwen dubbelvier prolongeerden eerder dit jaar in het Italiaanse Varese al hun Europese titel.
Ook het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot, de mannen dubbelvier, won zijn serie en is daardoor al zeker van deelname aan de finale van dinsdag. Regerend wereldkampioenen Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers namen meteen de leiding, breidden die uit naar ruim twee seconden en hielden de Australiërs en de Britten probleemloos achter zich.

Zaterdag herkansing voor Florijn

Finn Florijn in actie
Finn Florijn in actie © Orange Pictures
Finn Florijn slaagde er bij de mannen in de skiff niet in een directe plek in de kwartfinales af te dwingen. De 21-jarige Leidenaar, de jongste roeier uit de Nederlandse equipe, kwam in zijn serie als vierde over de finishlijn en dat betekende een doorverwijzing naar de herkansingen. Die herkansingen vinden zaterdag plaats.
Sophie Souwer heeft zich bij het Olympische roeitoernooi in Tokio rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales van de skiff. De 34-jarige Nederlandse eindigde op de Sea Forest Waterway in haar serie als tweede achter de ervaren Nieuw-Zeelandse Emma Twigg.