Leidse roeier Florijn positief getest tijdens Spelen: 'Het is in één klap voorbij'

Finn Florijn in actie
Finn Florijn in actie © Orange Pictures
LEIDEN - De Leidse roeier Finn Florijn is tijdens de Olympische Spelen besmet geraakt met het coronavirus. Het is voor de derde dag op rij dat de Nederlandse sportploeg te maken heeft met een positieve coronatest. Het is het vierde coronageval binnen TeamNL.
Florijn (21) was eerder op de dag in actie gekomen in de heats van de skiff en plaatste zich voor de herkansing. De zoon van voormalig olympisch kampioen Ronald Florijn moet voor tien dagen in quarantaine in Tokio. 'Mijn toernooi was vandaag begonnen en nu is het in één klap voorbij', aldus de jonge roeier. 'Ik kan er eigenlijk niet zoveel meer over zeggen.' In de grote Nederlandse roeiploeg zitten heel wat kanshebbers op een medaille.
Skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink en een staflid van de roeiploeg raakten eerder deze week al besmet met het virus. Florijn zat afgelopen zaterdag op dezelfde vlucht vanuit Amsterdam naar Tokio.

'Geen woorden voor'

Sportkoepel NOC*NSF meldde eerder op de dag nog dat alle testuitslagen van vrijdag negatief waren. Florijn kreeg in de Japanse avond echter een positieve uitslag van het buisje speeksel dat hij in de ochtend had ingeleverd. Ook de tweede analyse van dat buisje was positief, waarop Florijn een reguliere keel- en neustest onderging. Ook die leverde voor hem slecht nieuws op.
'Helaas dus een nieuwe besmetting. Het laat zich raden dat we hier geen woorden voor hebben', aldus Pieter van den Hoogenband, de chef de mission die een dag eerder nog verkondigde dat van paniek binnen TeamNL geen sprake is. 'Een jonge sporter die hier zijn olympische debuut maakte en per direct moet afbreken. Ik gun hem in de toekomst zijn revanche. De medische staf werkt 24 uur per dag. We doen er alles aan om positieve tests te voorkomen.'