Kiki Bertens verliest haar laatste wedstrijd in enkelspel: 'Het is genoeg'

Kiki Bertens I
Kiki Bertens I © ANP
WATERINGEN - Kiki Bertens is uitgeschakeld in de eerste ronde van het enkelspel bij de Olympische Spelen in Tokio. De 29-jarige tennisster uit Wateringen verloor in drie sets van Markéta Vondrousova. De Tsjechische won de partij met 6-4 3-6 6-4. Door de nederlaag is de loopbaan van Bertens in het enkelspel voorbij. Ze speelt in Tokio haar laatste toernooi.
De Westlandse dacht in de slotfase niet aan haar afscheid in het enkelspel. 'Ik ben tot de laatste game blijven knokken. Ik wilde vechten tot het laatste punt.' Hoewel ze sprak met tranen in haar ogen, zei ze er ook wel vrede mee te hebben dat het in het enkelspel voorbij is.
'Ik heb er rust bij. Het is genoeg. Ik voel mijn lichaam wel', aldus Bertens. 'Hoewel er geen publiek op de tribune zat, had ik wel veel steun. De mensen die dicht bij mij staan, die waren erbij. Ik hoop nu dat ik mijn loopbaan in het dubbel en gemengd dubbel een mooie einde kan geven.'

Niet meer motiveren

Bertens verloor de eerste set. Vondrousova brak de Nederlandse bij een stand van 5-4 en pakte de set. Bertens herstelde zich met de winst in de tweede set. In het begin van de beslissende set kreeg ze meteen een breekpunt op de service van haar tegenstander, maar die mogelijkheid liet ze onbenut. Daarna verloor ze wel haar eigen servicegame. Die achterstand kwam Bertens niet meer te boven.
Na het laatste punt ging de in het oranje gehulde Bertens zitten op haar stoel en verborg haar gezicht enige tijd in haar handdoek. Daarna verliet ze de olympische tennisbaan. Bertens maakte in juni bekend dat dit haar laatste actieve seizoen zou zijn. Na haar snelle uitschakeling op Wimbledon besloot ze dat ze haar loopbaan in Japan zou afsluiten. De nummer 21 van de wereld kon zich niet echt meer motiveren om te trainen. In voorbereiding op de wedstrijd tegen Vondrousova trainde ze nog met de Australische Ashleigh Barty, de nummer één van de wereld. Maar het lukte haar niet ten koste van de Tsjechische de volgende ronde te bereiken.
Kiki Bertens op de Olympische Spelen
Kiki Bertens op de Olympische Spelen © ANP

Olympische Spelen voor Bertens nog niet klaar

Bertens won in haar loopbaan in het enkelspel tien titels op de WTA Tour. Haar hoogste positie op de wereldranglijst was de vierde plaats. Haar beste prestatie op een grandslamtoernooi was de halve finales op Roland Garros in 2016.
De Spelen zijn nog niet helemaal voorbij voor Bertens. Ze komt nog in actie in het dubbelspel met Demi Schuurs en het gemengd dubbelspel.