Ondanks steun van gemeente worden de zorgen bij ADO met de dag groter

Het stadion van ADO Den Haag
Het stadion van ADO Den Haag © ANP
DEN HAAG - Terwijl een piepjong ADO Den Haag zich zaterdagmiddag kranig weert tegen FC Twente (2-4), houdt op de tribunes ook de bestuurlijke malaise de gemoederen volop bezig. 'Wanneer kunnen we eindelijk eens witte rook verwachten?' en 'kan ADO zich dan gelijk versterken?', waren de veelvoorkomende vragen.
Dat de clubaanhang zich grote zorgen maakt, is logisch. Want wie naar het startteam van ADO keek, kon niet anders dan concluderen dat het te mager is om vanaf 8 augustus in de eerste divisie een rol van betekenis te gaan spelen. Natuurlijk ontbraken Daryl Janmaat, Aaron Meijers, Ricardo Kishna, Peet Beijen en John Goossens, maar ook wanneer zij terugkeren moet er wat bij.
En dus kijkt men vanaf het hoofdveld met een schuin oog naar de directie. Wanneer komt deze met het verlossende nieuws? Tot op heden is Albert van der Dussen, momenteel verantwoordelijk voor het technisch beleid, erin geslaagd om aanvaller Thomas Verheijdt in de wachtkamer te houden. Maar de beresterke spits zal niet tot in lengte der dagen willen wachten. Andere vrije spelers die ADO op het lijstje had staan hebben inmiddels elders onderdak gevonden.

Verkoop is cruciaal

Alles valt of staat met de verkoop van de noodlijdende club. Deze is nu in handen van de Chinese eigenaar United Vansen Sports (UVS). Hoewel dit bedrijf zo snel mogelijk van zijn aandelen af wil, is het de afgelopen maanden maar niet gelukt een overnamepartij te vinden. Toch zegt herstructureringsdeskundige Jeroen Reiziger 'er nog steeds optimistisch in te zitten'.
De advocaat en curator is eind mei door de rechtbank aangesteld om bij ADO het dreigende faillissement af te wenden. 'Er moet een aantal dingen goed vallen, dan kan het in één keer snel gaan', aldus Reiziger over de beoogde verkoop. Hij is met diverse gegadigden in gesprek, waarbij naar zijn zeggen 'de ene serieuzer is dan de andere'.

Wandelgangen

In de wandelgangen klinkt ineens weer de naam van de Nederlands/Zwitserse investeringsmaatschappij Cosinus. Deze is eerder in beeld geweest, maar verdween eind maart met stille trom van het toneel. UVS verlangde een aanbetaling van twee miljoen euro. Dit legde Cosinus naast zich neer.
Daarnaast schijnt er een rijke Duitse familie te zijn die, volgens de geruchten, wel twintig miljoen euro in ADO wil pompen. Ook de Haagse vastgoedondernemer Jeroen Lentze hoopt nog altijd de club in handen te krijgen. Met vakgenoot Ed Maas en clubicoon Martin Jol vormde Lentze Het Haags Collectief. Het maakte een goede kans de nieuwe eigenaar te worden, totdat dit HHC kort geleden uit onvrede over de gang van zaken afhaakte.

Jol is weer aangehaakt

'HHC bestaat niet meer, maar Jeroen Lentze is doorgegaan met zijn oorspronkelijke plan', vertelt Joyce den Besten, de jurist van Lentze en zijn partners. Ook Martin Jol blijkt voor de zoveelste keer weer te zijn aangehaakt. Dit geldt ook voor een aantal nog anonieme investeerders. Tezamen willen zij zeven miljoen euro op tafel leggen. Een belangrijke troef is dat Lentze en Jol al over een akkoord met UVS beschikken.
Volgens Den Besten geldt wel als voorwaarde dat de gemeente Den Haag in financiële zin een ferme handreiking doet. Eind vorige week werd al bekend dat het stadsbestuur aan ADO een lening wil verstrekken; het zou gaan om een krediet van 500.000 euro. De nieuwe groep Lentze/Jol verlangt dat de gemeente bijvoorbeeld ook de huur van het stadion en de bijbehorende faciliteiten verlaagt. Deze huur bedraagt in totaal iets meer dan een miljoen euro.

Vertrouwelijk memo

Daar staat overigens tegenover dat ADO hier ook inkomsten uit haalt. De bedragen zijn terug te vinden in een vertrouwelijk memo dat algemeen directeur ad interim Edwin Reijntjes en financieel directeur Jachin Wildemans op 8 juni jongstleden schreven. Hierin is te lezen dat de club 283.000 euro van de firma Hommerson ontvangt voor het gebruik van de ruimte in het stadion waarin een speelautomatenhal is ondergebracht. De verhuur van de parkeerterreinen levert ADO nog eens 135.000 euro op.
Een huurkorting kan sowieso vooralsnog niet aan de orde zijn, stelt herstructureringsdeskundige Reiziger. De reden is dat zo'n geste van de gemeente als staatssteun kan worden beschouwd. 'Je moet ervoor naar de Europese Commissie om hier toestemming voor te vragen', zegt Reiziger. Dat kost tijd, en die is er niet. Want ADO staat ook nog eens enkele miljoenen euro's in het krijt bij ongeveer 150 schuldeisers.

Twintig procent

Reiziger heeft de opbrengst van de verkoop van de club nodig om ook voor dit probleem een oplossing te vinden: de bedoeling is dat de crediteuren een beperkt deel van het verschuldigde bedrag terugkrijgen. Informatie van de Kamer van Koophandel maakt duidelijk dat mkb-bedrijven misschien maar twintig procent (maar nooit minder) van hun openstaande vordering ontvangen. Overigens is dit nog altijd méér dan wanneer de club failliet gaat.
De rechtbank heeft Reiziger tot 1 augustus de tijd gegeven om de zaken te regelen, maar het is mogelijk die termijn te verlengen.

Voetballicentie

De koopsom die de nieuwe eigenaar betaalt, is óók cruciaal om de begroting op orde te krijgen. De sluitingstermijn van de KNVB is op 15 augustus. Als er dan nog altijd sprake is van een tekort, kan de zogeheten licentiecommissie tot strafmaatregelen besluiten. Hiertoe behoren het eisen van een plan van aanpak, het in mindering brengen van wedstrijdpunten en, als uiterste middel, het intrekken van de licentie en de degradatie naar de derde divisie. Van dit laatste zal voorlopig nog geen sprake zijn.
Heel anders wordt het wanneer het totale reddingsplan mislukt. In dat geval gaat ADO dus failliet en is de kans groot dat de club sowieso haar licentie kwijtraakt. Dat zou dramatisch zijn, want de KNVB heeft als beleid dat het na een eventuele doorstart van een club niet opnieuw een licentie afgeeft. En lukt het ADO wél om het hoofd boven water te houden, dan wacht nog een ander hoofdpijndossier: het voetbalbedrijf zit met de huidige 110 arbeidsplaatsen veel te ruim in zijn jas.

Te veel personeel

Een personeelsbestand van die omvang is financieel niet langer haalbaar. Aan een reorganisatie valt daarom niet te ontkomen. De details hiervan zijn nog niet bekend, maar het al genoemde interne memo van de directie van anderhalve maand geleden belooft weinig goeds. Dat stuk gaat ervanuit dat zo’n veertig banen komen te vervallen.
Dit is nog geen concreet gegeven. Het hangt eveneens af van de opbrengst van zowel de verkoop van de club als de andere te nemen maatregelen. 'Het is een complex verhaal', zegt Reiziger. 'Ook dat maakt het lastig om er met de juiste gegadigde uit te komen.'
Lees meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier.