Olympische Spelen: 3x3-basketballers winnen van Polen • Badloe gediskwalificeerd

Arvin Slagter I
Arvin Slagter I © ANP
REGIO - Tijdens de Olympische Spelen in Tokio volgen wij onze regionale sporters op de voet. Mis via dit overzicht niets van de prestaties die alle atleten op maandag 26 juli neerzetten.
Dit was het blog met al het olympische sportnieuws van maandag 26 juli. Vannacht zijn we er weer met alle updates over onze regionale sporters in Tokio.

Belangrijkste nieuws:

  • Arno Kamminga pakt zilver op 100 meter schoolslag
  • Windsurfer Badloe gediskwalificeerd in vijfde race
  • Waterpolovrouwen verliezen na goed begin
  • Tennisloopbaan Bertens eindigt in anticlimax
  • 3x3 basketballers winnen van Polen
  • Stam en Schoon onderuit in tweede wedstrijd

Epke Zonderland eregast op Olympic Festival Scheveningen

Turner Epke Zonderland is na terugkeer uit Tokio als eregast ontvangen op het Olympic Festival. Hij krijgt een bloemetje uit handen van Monique Kempff De meest succesvolle Nederlandse turner aller tijden turnde zijn laatste wedstrijd op de Olympische Spelen in Tokio. De 35-jarige Fries laat de WK in Japan schieten, nadat hij zich niet wist te plaatsen voor de finale op rekstok.
Epke Zonderland is na zijn terugkeer uit Tokyo als eregast ontvangen op het Olympic Experience
Epke Zonderland is na zijn terugkeer uit Tokyo als eregast ontvangen op het Olympic Experience © Richard Mulder

3x3 basketballers winnen van Polen

De 3x3-basketballers met Alphenaar Arvin Slagter zorgen voor een positief einde van deze dag. Dankzij twee scores van Dimeo van der Horst winnen de basketballers in de verlenging met 22-20 van Polen.
In de stand is Nederland nu tweede en dat is aan het einde van de groepsfase goed voor een rechtstreeks ticket voor de halve finales.

Stam en Schoon weer onderuit

De Haagse Katja Stam en haar partner Raïsa Schoon verliezen ook hun tweede groepswedstrijd. Tot 17-17 ging het gelijk op in de tweede set, maar daarna liepen de Zwitsersen Vergé-Depré en Heidrich uit naar 21-18. En dus verliezen de Nederlandsen met 2-0 (22-20, 21-18).
Nog niet alles is verloren, want Schoon/Stam zou met een zege in de derde groepswedstrijd tegen het Duitse duo Sude/Borger nog een van de beste nummers drie kunnen worden en zo een plek in de tussenronde verdienen.

Stand groep A

  1. Pavan/Melissa (Can) 2-4 (4-0)
  2. Vergé-Depré/Heidrich (Zwi) 2-4 (4-1)
  3. Schoon/Stam 2-2 (0-4)
  4. Sude/Borger (Dui) 2-2 (1-4)

BMX-kanshebber Kimmann knalt tijdens training op official

BMX'er Niek Kimmann, wereldkampioen bij zijn debuut in 2015 en in 2019 nog tweede bij het WK, komt donderdag in actie. Dat moet wel met een pijnlijke knie, want tijdens de training ging Kimmann hard onderuit na een botsing met een official.

Verliezende 3x3 basketballer Slagter: 'De regels zijn duidelijk'

'De wedstrijd kantelde volledig toen wij de wedstrijd met drie man moesten uitspelen', zei een zwaar zwetende 3x3-basketballer Arvin Slagter na de nederlaag tegen België. 'Met vier man is het al zwaar, laat staan met drie man. Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de blessure van Ross is. Als hij bijvoorbeeld een vinger heeft gebroken, dan zie ik niet hoe hij het toernooi verder kan spelen.'
Volgens Alphenaar Slagter zijn de regels duidelijk. 'Tijdens het toernooi mogen we niet meer wisselen. De vier spelers die op de dag voor aanvang zijn aangewezen moeten het toernooi spelen. Valt er iemand weg, dan moeten de overige drie door. Maar laat ik niet te veel gissen nu en hopen dat het meevalt.'
Arvins Slagter in actie op de Olympische Spelen
Arvins Slagter in actie op de Olympische Spelen © ANP

Windsurfer Badloe gediskwalificeerd in vijfde olympische race

De Haagse windsurfer Kiran Badloe is gediskwalificeerd in de vijfde race van de Olympische Spelen in de RS:X-klasse. De Italianen hadden een protest ingediend omdat Badloe zijn Italiaanse tegenstander Mattia Camboni niet genoeg ruimte zou hebben gegeven bij een bovenboei.
Badloe was van mening van wel en zag het ook niet als een duidelijke fout. Maar de jury oordeelde anders. Badloe won de race, Camboni eindigde als derde. De Italiaan gaat nu aan de leiding, Badloe zakt naar de derde plaats. De Nederlander kan de diskwalificatie wel wegstrepen als slechtste resultaat.

Waterpolovrouwen verliezen na goed begin

De Nederlandse waterpolosters hebben hun terugkeer op de Olympische Spelen niet kunnen opluisteren met een overwinning. De ploeg van bondscoach Arno Havenga gaf in het Tatsumi-bad tegen Australië, de nummer 3 van het laatste WK, een ruime voorsprong uit handen en verloor met 15-12 (3-3 2-5 5-2 5-2).
Sabrina van der Sloot uit Gouda, Maud Megens, Ilse Koolhaas en Simone van de Kraats scoorden allen twee keer, de overige treffers kwamen van GZC Donk Gouda-speelster Nomi Stomphorst, Iris Wolves, , Kitty Lynn Joustra en Maartje Keuning.
De Goudse Sabrina van der Sloot legt aan
De Goudse Sabrina van der Sloot legt aan © Orange Pictures
De waterpolosters veroverden bij de Spelen van Peking 2008 olympisch goud, maar ze wisten zich daarna niet te kwalificeren voor Londen 2012 en Rio 2016. Het kostte de ploeg van Havenga ook moeite om Tokio te halen. Pas op het laatste kwalificatietoernooi, begin dit jaar in de Italiaanse stad Triëst, lukte het om een ticket te bemachtigen.

3x3-basketballers na verlenging onderuit tegen Belgen

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn in hun vijfde duel tegen de tweede nederlaag aangelopen. België was na verlenging met 18-17 te sterk.
Nederland keek vrijwel de hele wedstrijd tegen een achterstand aan, maar wist in de slotfase nog op 16-16 te komen. Oranje kon een groot gedeelte van de wedstrijd niet beschikken over Ross Bekkering die al na enkele minuten een blessure aan zijn hand opliep, waardoor Alphenaar Arvin Slagter samen met Jessey Voorn en Dimeo van der Horst het zonder wissel moesten stellen.
Later maandag speelt Nederland zijn zesde pouleduel tegen Polen. Met drie overwinningen in vijf wedstrijden staat de Nederlandse ploeg op de tweede plaats, achter het nog ongeslagen Servië en voor Letland, dat over iets mindere doelcijfers beschikt. De nummers 1 en 2 in de poule van acht kwalificeren zich voor de halve finales. De nummers 3 tot en met 6 gaan naar de kwartfinales.

Blije Kamminga na zilveren plak: 'Ik wist dat ik het kon'

Arno Kamminga na zilveren plak: 'Ik wist dat ik het kon'

Zeilster Bouwmeester vijfde na goede race

De Haagse zeilster Marit Bouwmeester heeft zich in de vierde olympische race in Laser Radial voorin laten zien. De regerend olympisch kampioene eindigde als tweede achter de Griekse Vasileia Karachaliou en steeg hierdoor in de tussenstand van de twaalfde naar de vijfde plek.
Bouwmeester ging in de vierde race enige tijd aan de leiding. Maar moest uiteindelijk de Griekse nog voor zich dulden. De 33-jarige Bouwmeester begon de tweede dag met de zevende plaats in de derde race.
Ze had zondag een moeilijke start in het water rond het eiland Enoshima. In haar eerste race eindigde de 33-jarige Bouwmeester als 21e. In haar tweede race, die enige tijd moest worden uitgesteld vanwege gebrek aan wind, herstelde ze zich wel iets. Ze finishte als veertiende.

Tennisloopbaan Bertens eindigt in anticlimax

De loopbaan van de Wateringse Kiki Bertens is maandag in een anticlimax geëindigd. Door de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer betekende de verloren wedstrijd in het dubbelspel met Demi Schuurs de laatste van Bertens. Na een positieve coronatest van Rojer hebben alle gegadigden voor het gemengd dubbeltoernooi besloten niet mee te spelen.
'Het was geweldig hier te zijn, met Demi en het team. Het was een geweldige week. Ik ben trots op iedereen, trots op mijn loopbaan en het is over nu', zei Bertens (29) na afloop.

Badloe wint ook de vierde windsurfrace en neemt leiding in stand

De Haagse windsurfer Kiran Badloe heeft ook de vierde race in de RS:X-klasse gewonnen en is in het klassement gestegen naar de koppositie. Hij had 30 seconden voorsprong op de Britse nummer twee in de race. Later maandag worden nog twee races gevaren.
Badloe had het zondag in de eerste twee races lastig. Hij eindigde daarin respectievelijk als vijfde en als zevende. In de derde race nam de wind toe op het water rond het eiland Enoshima en dat was in het voordeel van Badloe, die in deze race de winst pakte.
De Nederlander is favoriet om zijn voormalige trainingsgenoot Dorian van Rijsselberghe op te volgen als olympisch kampioen.

De Geus na zes races zevende

De Haagse Windsurfster Lilian de Geus heeft zich bij de Olympische Spelen nog niet in de strijd om de medailles kunnen mengen. Na zes races staat de regerend wereldkampioene zevende in de tussenstand.
De Geus begon de tweede dag met de achtste plaats in de vierde race. In de vijfde race verbeterde ze zichzelf door als derde te finishen. Maar ze sloot de dag af met de elfde plek.
De Britse Emma Wilson gaat na zes races aan de leiding, voor de Française Charline Picon, de olympisch kampioene van 2016.

Zeilster Bouwmeester zevende in derde race

Zeilster Marit Bouwmeester uit Voorburg heeft de Olympische Spelen maandag hervat met de zevende plaats in de derde race van de Laser Radial. Ze klom hiermee in de tussenstand van de achttiende naar de twaalfde plek.
De regerend kampioene had zondag een moeilijke start in het water rond het eiland Enoshima. In haar eerste race eindigde de 33-jarige Bouwmeester als 21e. In haar tweede race, die enige tijd moest worden uitgesteld vanwege gebrek aan wind, herstelde ze zich wel iets. Ze finishte als veertiende.
Marit Bouwmeester
Marit Bouwmeester © Richard Langdon

Bertens en dubbelpartner Schuurs uitgeschakeld

Het is Kiki Bertens en Demi Schuurs op de Olympische Spelen niet gelukt de kwartfinales te bereiken van het dubbelspel. Het als derde geplaatste koppel verloor in de tweede ronde met 6-2 3-6 10-7 van de Russinnen Veronika Koedermetova en Jelena Vesnina.
Bertens en Schuurs, die zondagavond nog een knappe zege boekten op de Franse combinatie Kristina Mladenovic/Caroline Garcia, deden voor het eerst als duo mee aan de Spelen. Bertens was ook van de partij op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016, Schuurs maakte haar debuut.
Bertens en Schuurs zouden beiden hun opwachting maken in het gemengd dubbelspel, maar na de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer is het voor de Nederlandse tennisafvaardiging onduidelijk hoe de komende dagen eruit zien. De koppels zouden pas dinsdag bepaald worden. Omdat Rojer zich heeft teruggetrokken, is alleen Wesley Koolhof nog beschikbaar voor het gemengd dubbelspel.

Kamminga grijpt zwemzilver

Zwemmer Arno Kamminga heeft zilver gepakt op de 100 meter schoolslag. De 25-jarige Katwijker moest het in Tokio alleen afleggen tegen Adam Peaty, de Brit die zijn olympische titel prolongeerde. Kamminga bezorgde Nederland de derde zilveren medaille in Japan, na de handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler (gemengde landenwedstrijd) en wielrenster Annemiek van Vleuten (wegwedstrijd).
Voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2004 veroverde een Nederlandse zwemmer een medaille veroverd op de langebaan. Kamminga volgde Pieter van den Hoogenband op. De huidige chef de mission van TeamNL in Tokio, nu als toeschouwer op de tribune, pakte 17 jaar geleden in Griekenland goud op de 100 vrij en zilver op de 200 vrij en 4x100 vrij. Op de drie Spelen daarna lukte het geen man uit Nederland meer om eremetaal te winnen.

Badmintonner Caljouw begint met zege

Badmintonner Mark Caljouw uit Rijswijk heeft zijn eerste wedstrijd in het enkelspel op de Olympische Spelen van Tokio gewonnen. Hij versloeg in drie games Misha Zilberman uit Israël: 17-21, 21-9, 21-10. Caljouw is de nummer 29 van de wereldranglijst. Zijn tegenstander Zilberman staat op de 47ste plaats.
De Israëliër sloeg in de eerste game bij 14-14 een gaatje en won die met 21-17. De 26-jrige Rijswijker herstelde zich in het vervolg. Hij nam direct afstand in de tweede game, die hij met ruime cijfers won. Ook in de beslissende game liep Caljouw meteen uit. Bij 20-10 benutte hij zijn tweede matchpoint.
Mark Caljouw tijdens zijn openingswedstrijd in Tokio
Mark Caljouw tijdens zijn openingswedstrijd in Tokio © ANP
In de volgende groepswedstrijd neemt Caljouw het op tegen Sai Praneeth uit India, de nummer 15 op de wereldranglijst. Zilberman had eerder gewonnen van die badmintonner uit India. De 26-jarige Caljouw is de eerste Nederlander in 25 jaar die zijn opwachting maakt in het enkelspel op de Spelen.

Hockeysters nemen laat afstand van Ierland

De hockeysters van Oranje hebben hun tweede groepswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. De ploeg van bondscoach Alyson Annan en de Haagse aanvoerster Eva de Goede versloeg Ierland met 4-0, mede door drie treffers in het laatste kwart. Eerder had Nederland al India met 5-1 verslagen.
Felice Albers opende de score voor Oranje in de achtste minuut van het eerste kwart. Daarna wisten de hockeysters van Ierland Nederland lang van het scoren af te houden. In het vierde kwart leek Maria Verschoor de tweede treffer te maken, maar die werd afgekeurd. Vlak daarna maakte Malou Pheninckx uit de rebound van een strafcorner 2-0. Een minuut later zorgde Laurien Leurink voor de derde goal van Oranje en daarna was ook Frédérique Matla nog trefzeker uit een strafcorner.

De Goede: 'Werk voor de boeg'

Aanvoerster Eva de Goede was tevreden met de overwinning, maar ze vond wel dat Oranje vaker had moeten scoren zeker in het eerste deel van de wedstrijd. 'Als we dertig schoten op doel hebben en maar vier keer scoren, hebben we nog werk voor de boeg. Maar ik ben tevreden met de wedstrijd.'
Ook Albers, die de eerste treffer tegen Ierland maakte en ook tegen India al twee keer trefzeker was vond dat ze vaker had moeten scoren. 'We kregen heel veel kansen, dat is een punt van kritiek. Maar ik ben blij met mijn treffer. We creëerden veel kansen, die moeten we ook omzetten in doelpunten.'
Overleg bij Oranje, met in het midden captain Eva de Goede
Overleg bij Oranje, met in het midden captain Eva de Goede © Orange Pictures

Zeilster De Geus achtste in vierde race

Windsurfer Lilian de Geus uit Den Haag is bij de Olympische Spelen als achtste geëindigd in race vier van de RS:X-klasse. Na een moeizame start herstelde de regerend wereldkampioene zich zondag door de derde en laatste race van de dag te winnen. Maar maandag kon ze in de eerste race niet meedoen om de winst.
In de tussenstand staat De Geus nu zevende. De winst ging in race vier naar de Britse Emma Wilson. Ze trad hiermee in de voetsporen van haar moeder Penny, die 25 jaar geleden ook een olympische race won.

Mogelijke partner Bertens test positief op corona

Tennisser Jean-Julien Rojer is in Tokio positief getest op het coronavirus. Daarmee zijn de Spelen voorbij voor de potentiële partner van Kiki Bertens in het gemengd dubbelspel. Hij heeft zich met Wesley Koolhof moeten terugtrekken uit de mannendubbel. De twee wonnen zondag hun wedstrijd in de eerste ronde. Rojer is op 17 juli uit Nederland vertrokken en werd na aankomst in Tokio dagelijks getest.
Rojer verbleef buiten het olympisch dorp en gaat nu tien dagen in quarantaine. 'Helaas ben ik vanmorgen door de dokter gebeld dat mijn test positief was', aldus Rojer. 'Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het spijt me zo verschrikkelijk voor iedereen in het team. Ik heb er vooraf en ook hier alles aan gedaan om niet besmet te raken. Ik heb geen idee hoe dit is gekomen. I feel terrible en voor mijn dubbelpartner Wesley is dit ook vreselijk.'

16 nieuwe besmettingen rondom Spelen

De organisatoren van de Olympische Spelen hebben zestien nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld, die in verband kunnen worden gebracht met het evenement. Ze hebben alleen gezegd dat het in drie van de zestien gevallen om atleten gaat. De identiteit van de positief geteste personen is niet bekendgemaakt.
De organisatie heeft alleen gemeld dat het niet om Japanners ging. Met de nieuwe besmettingen komt het totaal aantal Covid 19-gevallen gelinkt aan de Olympische Spelen sinds 1 juli op 148. In de regio van Tokio is nog de noodtoestand van kracht door de coronapandemie.

Zonderland eregast op Olympic Festival

Epke Zonderland is maandag eregast bij het TeamNL Olympic Festival op het strand van Scheveningen. De olympisch turnampioen van 2012 vliegt maandag vanuit Japan terug naar Nederland, waarna hij vanaf Schiphol meteen doorreist naar Den Haag. Daar wordt de 35-jarige Fries herenigd met zijn familie en vrienden en krijgt hij volgens sportkoepel NOC*NSF een 'warm welkom en een waardig afscheid'.
Zonderland (35) maakte zaterdag bij de Olympische Spelen na zijn rekstokoefening bekend dat hij stopt op het hoogste niveau. Hij plaatste zich niet voor de olympische finale. De WK turnen in oktober, ook in Japan, laat hij schieten. 'Het is goed zo. Ik weet niet of het mooier dan dit gaat worden, ik denk het niet', gaf de drievoudige wereldkampioen te kennen.