Olympische Spelen: Sabrina van der Sloot gooit waterpolovrouwen naar overwinning

De Goudse Sabrina van der Sloot legt aan
De Goudse Sabrina van der Sloot legt aan © Orange Pictures
REGIO - Tijdens de Olympische Spelen in Tokio volgen wij onze regionale sporters op de voet. Mis via dit overzicht niets van de prestaties die alle atleten op woensdag 28 juli neerzetten.

Belangrijkste nieuws:

Dit was het weer na een historische Olympische dag. Morgennacht zijn we er weer met het laatste Olympische nieuws.

Waterpolovrouwen winnen van Spanje

De Nederlandse waterpolosters hebben hun tweede optreden op de Olympische Spelen winnend afgesloten. De ploeg van bondscoach Arno Havenga versloeg Spanje: 14-13 (2-3 3-2 3-2 6-6). De Goudse Sabrina van der Sloot gooide 30 seconden voor het einde de winnende 14-13 in het Spaanse doel. Het was de enige treffer van Van der Sloot dit duel.
Oranje keerde maandag terug op de Spelen met een nederlaag tegen Australië (13-12). De Nederlandse vrouwen veroverden bij de Spelen van Peking 2008 olympisch goud, maar ze wisten zich daarna niet te kwalificeren voor Londen 2012 en Rio 2016.
Oranje zette met de zege een grote stap naar de kwartfinales, waarvoor vier van de vijf ploegen uit de poule zich kwalificeren.

Zwemster Femke Heemskerk naar halve finale 100 meter vrije slag

Femke Heemskerk uit Roelofarendsveen heeft in Tokio op het olympische zwemtoernooi op de 100 meter vrije slag de halve finales bereikt. Heemskerk tikte in de series achter de Zweedse Sarah Sjöström en de Deense Pernille Blume in 53,10 aan en eindigde daarmee in totaal als negende.
Concurrent van Heemskerk, zwemster Ranomi Kromowidjojo is op de Olympische Spelen blijven steken in de series van de 100 meter vrije slag. De olympisch kampioene van Londen 2012 zou na haar teleurstellende tijd van 53,71 seconden in de series eigenlijk een swim-off moeten zwemmen, maar 'Kromo' besloot daarvan af te zien. De 30-jarige Groningse gaat zich volledig richten op de 50 vrij.

Koningspaar feliciteert Van Vleuten en roeiers met gouden plak

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben wielrenster Annemiek van Vleuten en de mannelijke roeiers gefeliciteerd met hun gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokio. Het koningspaar noemt de woensdag 'een succesvolle dag voor TeamNL'.
'We feliciteren in het bijzonder Annemiek van Vleuten met haar gouden medaille in de tijdrit. Met focus en kracht behaalde zij een schitterende overwinning', schrijft het paar in een verklaring op sociale media. Van Vleuten won woensdag de gouden medaille in de tijdrit. Een bijzondere gebeurtenis voor de wielrenster, omdat ze vijf jaar geleden onderuit ging tijdens de wegwedstrijd. Zondag eindigde de 38-jarige Van Vleuten als tweede, maar dacht ze in eerste instantie te hebben gewonnen.

Bronzen plak judoka Sanne van Dijke zorgt voor record

Sanne van Dijke verslaat de Duitse Giovanna Scoccimarro in de klasse tot 70 kilogram en pakt de bronzen medaille!
Het is de achtste medaille voor Nederland van vandaag en dat is een record. Op 11 augustus 1928 tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam pakte Nederland destijds 7 medailles.
De regionale roeiers hebben een belangrijk aandeel in de medailleoogst. In de mannen dubbeltwee won Leidenaar Stef Broenink zilver en de Delftse Roos de Jong won brons in de vrouwen dubbeltwee. Daarnaast waren Ellen Hogerwerf uit Delft en Leidse Karolien Florijn goed voor zilver op de vrouwen vier-zonder zilver veroverd.

Caljouw door naar achtste finale als groepswinnaar

De op de Spelen debuterende Rijswijkse badmintonner Mark Caljouw heeft de achtste finales bereikt in het enkelspel. Hij won zijn tweede en laatste groepsduel met 21-14, 21-14 van de Indiër Sai Praneeth. In de eerste game liep een sterk spelende Caljouw langzaam maar zeker uit, met een score van 21-14 als resultaat. De tweede game verliep aanvankelijk stroef. Praneeth nam een 1-7 voorsprong, maar Caljouw stelde vervolgens orde op zaken: 21-14.
Omdat Caljouw eerder deze week ook de Israëliër Misha Zilberman klopte (17-21, 21-9, 21-10) gaat hij als groepswinnaar door naar de laatste zestien.
Mark Caljouw op de Olympische Spelen
Mark Caljouw op de Olympische Spelen © ANP
Donderdag staan de achtste finales in het enkelspel op het programma. Caljouw is de eerste Nederlandse enkelspeler op de Olympische Spelen sinds 1996.

Zeilsters Bekkering en Duetz tweede in tussenstand

Zeilsters Annemiek Bekkering uit Den Haag en de Delftse Annette Duetz hebben bij de Olympische Spelen twee races in de 49erFX-klasse gewonnen. Het Nederlandse duo zegevierde in de vierde en de zesde race. In de vijfde heat eindigde het tweetal als zesde.
In de tussenstand staan Bekkering en Duetz tweede met 18 punten. De Britse vrouwen Charlotte Dobson en Saskia Tidey leiden met 13 punten. Het Spaanse duo Tamara Echegoyen Dominguez/Paula Barcelo Martin is derde met 20 punten.

Zilveren medaille voor Dumoulin op olympische tijdrit

Maastrichtenaar Tom Dumoulin heeft woensdag in de individuele tijdrit op de Olympische Spelen van Tokio de zilveren medaille veroverd. De Limburgse renner hoefde alleen de Sloveen Primoz Roglic voor zich te dulden. Het brons ging naar de Australiër Rohan Dennis.
Dumoulin had een ongewone voorbereiding. In januari verbaasde hij door zijn wielercarrière voor onbepaalde tijd stil te zetten. Een paar maanden later keerde hij terug met de olympische tijdrit als hoofddoel. Bij de vorige Spelen in 2016 eindigde Dumoulin ook als tweede achter de Zwitser Fabian Cancellara.

Historische medailleoogst voor roeiploeg

De Nederlandse roeiploeg heeft op de Olympische Spelen van Tokio de coronakater weggespoeld met vier medailles. Het goud voor de mannen dubbelvier, het zilver voor de mannen dubbeltwee (Melvin Twellaar en Leidenaar Stef Broenink) én de vrouwen vier-zonder en het brons voor de vrouwen dubbeltwee (met de Delftse Roos de Jong en Lisa Scheenaard) waren historisch. Nooit eerder vergaarden Nederlandse roeiers zoveel eremetaal op één olympische dag.
Technisch directeur Hessel Evertse prees de veerkracht van zijn roeiers, die door drie coronabesmettingen in de ploeg nog meer beperkingen kregen opgelegd bij hun voorbereidingen op de olympische wedstrijden. 'We hebben ondanks de tegenslagen laten zien wat we waard zijn. Fantastische roeiprestaties zijn er op het goede moment uitgekomen.'

Zegers kan nog niet overtuigen

De Haagse zeilster Afrodite Zegers kan samen met haar partner Lobke Berkhout nog niet overtuigen in de eerste twee optredens in de 470. Het duo eindigde in de eerste race als elfde en in de tweede race als twaalfde. In de tussenstand staan de twee ook op de twaalfde plek met 23 punten. Het Poolse duo Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar gaat aan de leiding met 2 punten.

Roeimedailles voor Broenink en De Jong

Stef Broenink en Roos de Jong hebben voor Nederlands roeisucces gezorgd op de Olympische Spelen in Tokio. Ze grepen allebei dinsdagnacht een medaille in de dubbeltwee. Leidenaar Broenink (30) was goed voor zilver, de Delftse De Jong (27) legde beslag op brons.
Broenink en zijn roeipartner Melvin Twellaar gingen op de Sea Forest Waterway halverwege aan de leiding, maar moesten de gouden plak laten aan het duo uit Frankrijk. In de finale waren Hugo Boucheron en Matthieu Androdias met een tijd van 6.00,33 minuten maar nipt sneller dan Twellaar en Broenink, die in 6.00,53 over de finish kwamen.
Roos de Jong en Lisa Scheenaard bezorgden de Nederlandse roeiploeg dinsdagnacht het eerste eremetaal. Het koppel veroverde brons in de vrouwen dubbeltwee. Roemenië was in de finale een klasse apart en won het goud. De Nederlandse vrouwen verloren het gevecht om zilver van de Nieuw-Zeelandse dubbeltwee.

Hogerwerf en Florijn veroveren zilver

Ellen Hogerwerf uit Delft en Karolien Florijn uit Leiden hebben met de vrouwen vier-zonder zilver veroverd. Samen met Ymkje Clevering en Veronique Meester moesten ze in de finale op de Sea Forest Waterway alleen Australië net voor zich dulden. Het brons ging naar de vier-zonder van Ierland.
De vrouwen vier-zonder maakt voor het eerst sinds 1972 weer deel uit van het olympisch programma. De Nederlandse vrouwen bewezen de afgelopen jaren dat een medaille op de Spelen een realistisch doel was na het behaalde zilver op het WK 2019 en drie Europese titels.

Nederlands goud voor Van Vleuten en roeiers dubbelvier

Los van al het regionale succes heeft Nederland woensdagnacht ook de eerste twee gouden medailles binnen. De roeiers van de dubbelvier wonnen de eerste. Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers waren ondanks een misslag in het begin alsnog nipt de sterkste in hun finale. Ze waren zo goed voor het eerste Nederlandse roeigoud bij de mannen in 25 jaar.
Annemiek van Vleuten heeft ook haar gouden olympische plak te pakken. De 38-jarige renster uit Wageningen was op de individuele onstuitbaar. Op het Fuji Speedway-circuit finishte ze na 22 kilometer in een tijd van 30 minuten en 13,49 seconden. Anna van der Breggen veroverde net als bij de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 het brons. Later op de dag komen de mannen in actie met voor Nederland Tom Dumoulin.

TeamNL schiet de top-10 in met zes plakken in drie uur

De Nederlandse sportploeg heeft zich in de top-10 van het medailleklassement gemeld. TeamNL pakte in iets meer dan drie uur tijd maar liefst zes medailles: twee keer goud, twee keer zilver en twee keer brons. Opgeteld bij het drietal zilveren plakken van de afgelopen dagen staat Nederland nu op negenmaal eremetaal. Voorlopig neemt Oranje daarmee de negende plek in het medailleklassement in.
Databureau Gracenote meldt dat Nederland nog één medaille verwijderd is van het dagrecord op de Spelen, gevestigd op 11 augustus 1928 in Amsterdam. Op die dag pakte Oranje vier keer goud, één keer zilver en twee keer brons.

Leiderdorper Roëll grijpt met vier-zonder naast eremetaal

Met de roeiers van de vier-zonder greep Boudewijn Roëll uit Leiderdorp naast olympisch eremetaal. Met zijn partners Nelson Ritsema, Jan van der Bij en Sander de Graaf eindigde hij in de finale als zesde en laatste. Het goud ging naar Australië, voor Roemenië dat zilver pakte. Italië roeide naar het brons.
Nelson Ritsema, Sander de Graaf, Boudewijn Roell en Jan van der Bij in Tokio
Nelson Ritsema, Sander de Graaf, Boudewijn Roell en Jan van der Bij in Tokio © ANP

Beukers en Janssen met dubbelvier zesde en laatste

De roeisters van de vrouwen dubbelvier hebben geen medaille kunnen pakken. Nicole Beukers uit Leiderdorp, Inge Janssen uit Zoetermeer, Olivia van Rooijen en Laila Youssifou bleven in de finale steken op de zesde en laatste plaats. Het goud ging naar China, dat met overmacht won. Het zilver was voor Polen en brons voor Australië. Die landen profiteerden van een fout van de Duitse roeisters in de slotfase.
Nicole Beukers, Olivia van Rooijen, Inge Janssen en Laila Youssifou tijdens Tokio 2020
Nicole Beukers, Olivia van Rooijen, Inge Janssen en Laila Youssifou tijdens Tokio 2020 © ANP

Hockeysters hebben geen kind aan Zuid-Afrika

De hockeysters hebben op de Olympische Spelen in Tokio ook hun derde groepswedstrijd gewonnen. Het elftal van de Haagse aanvoerster Eva de Goede won met 5-0 van Zuid-Afrika en gaat daarmee aan de leiding in groep A.
Eva de Goede in actie tegen Zuid-Afrika
Eva de Goede in actie tegen Zuid-Afrika © Orange Pictures
Frédérique Matla maakte de eerste twee treffers voor Oranje. Daarna waren Marloes Keetels, Felice Albers en Maria Verschoor nog trefzeker. De hockeysters hadden eerder met 5-1 India verslagen. Daarna won Oranje met 4-0 van Ierland.

Kamminga naar finale 200 meter schoolslag

Zwemmer Arno Kamminga kan donderdag zijn tweede medaille veroveren op de Olympische Spelen. De 25-jarige Katwijker plaatste zich op overtuigende wijze voor de finale van de 200 meter schoolslag. Kamminga won maandag zilver op de 100 school.
Arno Kamminga duikt het olympisch water in
Arno Kamminga duikt het olympisch water in © Orange Pictures
De houder van het Nederlands record (2.06,85) tikte in de eerste halve finale als eerste aan in 2.07,99, iets minder snel dan in de series (2.07,37). De finale van de 200 school staat in de Nederlandse nacht van woensdag op donderdag om 03.44 uur op het programma.

Badloe verstevigt koppositie na zege

Windsurfer Kiran Badloe heeft de koppositie in de RS:X-klasse verstevigd met de winst in de negende race. Hij bleef de Chinees Kun Bi en de Noor Endre Funnemark voor. In het klassement heeft Hagenaar Badloe nu 26 punten. De Italiaan Mattia Camboni volgt met 34 punten. De Fransman Thomas Goyard staat derde met 39 punten.
De Nederlandse favoriet nam met de vierde plek in de achtste race de leidende positie weer over. Badloe was de leiding kwijtgeraakt nadat hij was gediskwalificeerd in de vijfde race. Hij was woensdag in de zevende race als tweede geëindigd.
Kiran Badloe in actie tijdens de Olympische Spelen
Kiran Badloe in actie tijdens de Olympische Spelen © ANP

De Geus blijft staan op vijfde positie

Lilian de Geus uit Den Haag eindigde in de achtste en negende race als vierde. Ze begon de dag met de derde plaats in de zevende race. In de tussenstand blijft ze op de vijfde plek staan. Haar concurrentes de Britse Emma Wilson en de Française Charline Picon presteren constant en maakt het voor De Geus lastig om dichterbij te komen.
Lilian de Geus in de baai van Enoshima
Lilian de Geus in de baai van Enoshima © ANP

Bertens bedankt coaches, dierbaren, fans en collega's

Kiki Bertens heeft via sociale media haar coaches, dierbaren, fans en sponsors bedankt. De 29-jarige Wateringse, voormalig nummer vier van de wereld, nam tijdens de Olympische Spelen afscheid als tennisprof. 'Zo dit was het dan echt, wat een avontuur was dit! Gegroeid van een verlegen meisje met veel angsten naar een volwassen vrouw die haar eigen keuzes durft te maken en gespeeld heeft op het hoogste niveau', schrijft Bertens op Instagram.
Bertens en de andere Nederlandse tennissers trokken zich eerder deze week op de Spelen terug uit het gemengd dubbelspel. Dat deden ze in verband met de positieve coronatest van Jean-Julien Rojer. Daardoor betekende de verloren wedstrijd in het dubbelspel met Demi Schuurs de laatste van Bertens. De ploeg vloog direct terug naar Nederland. Alleen Rojer is in Japan achtergebleven. Hij zit in quarantaine in het speciale quarantainehotel.