Roeimedailles voor Stef Broenink en Roos de Jong: zilver en brons in dubbeltwee

REGIO - Stef Broenink en Roos de Jong hebben voor Nederlands roeisucces gezorgd op de Olympische Spelen in Tokio. Ze grepen allebei dinsdagnacht een medaille in de dubbeltwee. Leidenaar Broenink (30) was goed voor zilver, de Delftse De Jong (27) legde beslag op brons.
Broenink en zijn roeipartner Melvin Twellaar gingen op de Sea Forest Waterway halverwege aan de leiding, maar moesten de gouden plak laten aan het duo uit Frankrijk. In de finale waren Hugo Boucheron en Matthieu Androdias met een tijd van 6.00,33 minuten maar nipt sneller dan Twellaar en Broenink, die in 6.00,53 over de finish kwamen.
De Fransen roeiden daarmee een nieuw olympisch record. Het brons ging naar China. Twellaar en de 30-jarige Broenink lieten hun kracht al zien in de heats en de halve finales. Het Nederlandse duo, met de 24-jarige Twellaar op boeg en Broenink op slag, roeide in de heats een olympisch record van 6.08,38.

Eerste eremetaal

Roos de Jong uit Delft en Lisa Scheenaard bezorgden de Nederlandse roeiploeg dinsdagnacht het eerste eremetaal. Het koppel veroverde brons in de vrouwen dubbeltwee. Roemenië was in de finale een klasse apart en won het goud. De Nederlandse vrouwen verloren het gevecht om zilver van de Nieuw-Zeelandse dubbeltwee.
De 27-jarige De Jong en de 32-jarige Scheenaard roeiden een sterk olympisch toernooi. Ze wonnen hun heat en halve finale en lieten zich niet van de wijs brengen door het plotselinge wegvallen van hoofdcoach coach Josy Verdonkschot van de vrouwenboten, die met een positieve coronatest in quarantaine moest.

Al jaren een succesvol duo

De internationale roeifederatie bepaalde vervolgens dat de Nederlandse roeiploeg in Tokio helemaal werd afgezonderd van de deelnemers uit andere landen en van de vrijwilligers in Tokio. Zo kon de ploeg bij de olympische roeibaan niet langer gebruikmaken van de gemeenschappelijke eetzaal en de algemene warming-upruimte.
Roos de Jong en Lisa Scheenaard in het olympisch roeiwater van Tokio
Roos de Jong en Lisa Scheenaard in het olympisch roeiwater van Tokio © ANP
Scheenaard en De Jong vormen al enkele jaren een succesvol duo in de dubbeltwee. Ze behaalden op de WK van 2019 brons en op de EK van 2020 zilver. De Jong ontwierp het patroon van golven op de roeipakjes van de Oranje-equipe. Ze baseerde zich op tekeningen van de Japanse kunstenaar Mori Yusan. De Japanse golven staan voor kracht en veel geluk.

Bedreven in hordelopen

De Jong en Scheenaard zijn 'bedreven geworden in het hordelopen'. Dat zeiden ze na het veroveren van hun bronzen plak. De aanloop naar hun eerste olympische finale verliep niet zonder zorgen. Coach Josy Verdonkschot bleek positief te hebben getest, evenals de Leidse roeier Finn Florijn, en er werd gevreesd voor meer besmettingen. 'Elke dag met een negatieve test is een goede dag', zeiden ze afgelopen weekend nog.
Een positieve test bleef het duo bespaard en ze pakten hun eerste olympische medaille. 'Ik denk dat we het een goede plek hebben gegeven. Het was natuurlijk weer een nieuwe horde, maar ondertussen zijn we redelijk bedreven geworden in hordelopen', zei Scheenaard. 'Ik denk dat dit er nog prima bij kon. Het heeft ons niet beïnvloed en ik denk dat we onze beste race hebben gevaren. We moesten het nieuws even laten bezinken, het kwam heel rauw op ons dak.'

'We zijn heel veerkrachtig'

De Jong stelt dat ze de afgelopen jaren mentaal sterker zijn geworden. 'Ik denk dat we als team heel erg veerkrachtig zijn geworden in de laatste twee jaar. Ik geloofde dat we ons er doorheen konden slaan en dat hebben we gedaan', aldus de Delftse. 'We hebben zo'n duidelijk doel gehad de afgelopen vijf jaar van ons leven en we kennen elkaar zo goed.'