Zilver voor Ellen Hogerwerf en Karolien Florijn in olympisch roeitoernooi

Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester met hun zilveren medailles
Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester met hun zilveren medailles © Orange Pictures
REGIO - Ellen Hogerwerf uit Delft en Karolien Florijn uit Leiden hebben met de vrouwen vier-zonder zilver veroverd op de Olympische Spelen in Tokio. Samen met Ymkje Clevering en Veronique Meester moesten ze in de finale op de Sea Forest Waterway alleen Australië net voor zich dulden. Het brons ging naar de vier-zonder van Ierland.
De vrouwen vier-zonder maakt voor het eerst sinds 1972 weer deel uit van het olympisch programma. De Nederlandse vrouwen bewezen de afgelopen jaren dat een medaille op de Spelen een realistisch doel was na het behaalde zilver op het WK 2019 en drie Europese titels.
Het Nederlandse viertal lag kort aan de leiding, maar zag de Australische roeisters al snel langszij komen. Een eindsprint bracht ze nog heel dichtbij, maar Australië hield stand en won in 6.15,37. Nederland kwam over de finish in 6.15,71.

Broer Finn Florijn positief getest

Karolien Florijn is de dochter van tweevoudig olympisch kampioen Ronald Florijn. Haar broer Finn Florijn, de skiffeur die in Tokio uit het olympisch toernooi werd gehaald na een positieve coronatest.
'Het begint een beetje in te dalen. Een olympische medaille is het allerhoogste voor ons', zei Ellen Hogerwerf. 'Ik ben supertrots dat we ons ondanks die toestanden rond corona hebben vermand en zijn doorgegaan.'

'Bij anderen uit de buurt gebleven'

De roeisters hadden het de dagen naar de finale bepaald niet makkelijk. De positieve coronatest van hun coach hakte erin. 'We zijn ook steeds heel voorzichtig geweest en bij anderen uit de buurt gebleven', benadrukte Hogerwerf.
Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester in actie
Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester in actie © ANP
Reacties van buiten maakten het leven in het olympisch dorp er ook niet eenvoudiger op. 'Die waren niet heel vriendelijk meer. Het ging de afgelopen dagen meer over corona dan over medaillekansen. We hebben vandaag laten zien dat het hier om het racen gaat. En dat we als roeiteam vier olympische medailles halen, geeft veel voldoening. We hebben eindelijk iets goeds gedaan', vulde Hogerwerf aan.