Olympische Spelen: Hockeyvrouwen winnen nipt • Brouwer en Meeuwsen verliezen laatste groepswedstrijd

Alexander Brouwer op de Olympische Spelen
Alexander Brouwer op de Olympische Spelen © ANP
REGIO - Tijdens de Olympische Spelen in Tokio volgen wij onze regionale sporters op de voet. Mis via dit overzicht niets van de prestaties die alle atleten op donderdag 29 juli neerzetten.

Belangrijkste nieuws:

  • Kamminga grijpt weer zilver
  • Brouwer en Meeusen verliezen laatste groepswedstrijd
  • Badloe op koers voor goud
  • Caljouw strandt in achtste finale
  • Stam en Schoon pakken laatste kans in beachvolleybaltoernooi
  • Hockeyvrouwen winnen nipt
  • Bouwmeester zakt drie plaatsen na diskwalificatie
Dit was het Olympische sportnieuws van donderdag 29 juli. Vannacht zijn we er weer met updates uit Tokio.

Brouwer en Meeuwsen verliezen laatste groepswedstrijd

Leidenaar Alexander Brouwer en de Haagse Robert Meeuwsen hebben de groepswedstrijd tegen de Brazilanen Alison Cerutti en Álvara Filho met 2-0 (21-14, 24,-22) verloren. De twee keken bijna heel de wedstrijd tegen een achterstand aan.
Aan Cerutti bewaren Brouwer en Meeuwsen slechte herinneringen; vijf jaar geleden verloren ze op de Spelen in Rio de Janeiro in de halve finales van de Braziliaan, die toen aan de zijde van Bruno Schmidt olympisch kampioen werd.
Brouwer en Meeuwsen hadden in Tokio hun eerste twee wedstrijden in de groep gewonnen. Daardoor spelen ze sowieso in de kwartfinales.

Olympische droom Mark Caljouw spat uiteen in achtste finale

Mark Caljouw is er niet in geslaagd om de kwartfinale van het Nederlandse badmintontoernooi te bereiken. De Rijswijker verloor met 2-1 van Kevin Cordon uit Guatemala. Caljouw bereikte zeer knap de knockoutfase van het Olympisch toernooi. Hij won alle groepswedstrijden.
Caljouw verloor de eerste game met 21-17, maar kwam de tweede set knap terug. Met maar liefst 21-3 trok hij de stand gelijk. In de beslissende game moest Caljouw de overwinning toch aan zijn Latijns-Amerikaanse tegenstrever laten.
Mark Caljouw op de Olympische Spelen
Mark Caljouw op de Olympische Spelen © ANP
'De pijnlijkste nederlaag in mijn carrière, noemt Caljouw het verlies. 'Het is een heel hard verlies. Ik heb mijn kansen verprutst en het laten liggen', zei de aangeslagen Rijswijker. 'Vooraf tekende ik voor het doorkomen van de poule en zou ik een tevreden gevoel hebben gehad met het bereiken van de laatste zestien, maar dat gevoel heb ik helaas niet. Een grotere kans om de kwartfinales te halen op de Olympische Spelen krijg ik misschien nooit meer.'
De meervoudig Nederlands kampioen was sterk begonnen in het toernooi. Hij boekte in de groepsfase twee zeges, op Misha Zilberman uit Israël en Sai Praneeth uit India. Caljouw was de eerste Nederlander in 25 jaar die zijn opwachting maakt in het enkelspel op de Spelen.

Haagse beachvolleyballer Stam heeft extra coronamaatregelen opgelegd gekregen

De Japanse autoriteiten hebben een aantal sporters en begeleiders, waaronder de Haagse Katja Stam tot 'close contact' benoemd. Stam zat met haar beachvolleybalpartner Raïsa Schoon op de inmiddels beruchte KLM-vlucht die vijf positieve gevallen bij TeamNL opleverde. Stam en Schoon bevestigden na hun gewonnen partij van donderdag dat hen een aantal beperkingen is opgelegd.
'We mogen sinds gisteren alleen nog van de kamer om te trainen of voor onze wedstrijden', vertelde Stam, die liet weten dat de maatregelen tot zondag duren. Dan is de periode van veertien dagen na de vlucht van 17/18 juli voorbij. NOC*NSF bevestigde de maatregel van de Tokyo Health Authority. 'Het overgrote deel van de groep die nu tot close contact is verklaard is inmiddels teruggekeerd in Nederland. Wat de sporters in Tokio betreft gaat het alleen nog om het duo Stam/Schoon', meldde een woordvoerder.

Hockeyvrouwen boeken nipte overwinning op Groot-Brittannië

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben onder aanvoering van de in Den Haag wonende Eva de Goede met 1-0 gewonnen van Groot-Brittannië. De hockeysters speelden matig. Maar liefst acht strafcorners konden niet worden omgezet in een doelpunt. Wel wist topscorer Frédérique Matla vanaf de strafbalstip het enige doelpunt van de wedstrijd te maken.
Nederland gaat aan kop in poule A. Na vier wedstrijden staan de vrouwen van coach Alyson Annan op 12 punten. Duitsland heeft drie punten minder, maar wel een wedstrijd minder gespeeld. De hockeyvrouwen zijn al zeker van de kwartfinale.
Eva de Goede
Eva de Goede © Orange Pictures

Badloe wil nog niet vooruitlopen op gouden plak

'Tijdens de laatste race had ik het nog niet in de gaten, maar eenmaal aan de kant drong het door. Heel gaaf, onwerkelijk op mijn eerste Spelen' zei de 26-jarige Haagse windsurfer Kiran Badloe. Hij hoeft zaterdag alleen maar te finishen en te zorgen dat hij niet wordt gediskwalificeerd om goud te halen. 'Het zijn hier lastige omstandigheden met de wind en het duurde een paar dagen voordat ik lekker in mijn vel zat. Maar we wilden voor de medalrace al een beslissing forceren en dat lijkt gelukt.'
Badloe wil nog niet op goud vooruitlopen. 'We hebben een aardig grote voorsprong, maar juichen pas over over twee dagen. Nu is het zaak om het koppie erbij te houden, een 'cleane' en goede medalrace te varen. De druk is er wel, maar daar kunnen we mee omgaan.'
Meteen na de race belde Dorian van Rijsselberghe, trainingsmaatje van de Hagenaar en de olympisch kampioen van 2012 en 2016, naar Badloe. 'Hij zei eerst een scheldwoord en daarna 'heel gaaf'. Ik zal hem straks even wat uitgebreider terugbellen.'

Beachvolleybalster Stam na winst: 'We zijn agressief gestart'

'We zijn heel agressief gestart, dit was onze laatste kans',
vertelde de Haagse Katja Stam na de partij tegen de dertigers uit Duitsland. De jonkies uit Nederland - Stam is 22, Schoon 19 - zagen hun opponenten veel fouten maken, maar hadden toch zes setpoinst nodig om de eerste set binnen te halen. In de tweede set liepen Borger en Sude zelfs naar een voorsprong van drie punten (14-11). 'Maar toen hebben we onszelf even aangezet', vulde Schoon aan. Het was misschien te makkelijk gegaan die eerste set: Stam: 'We speelden erna even te afwachtend, maar op het juiste moment hebben we gedacht; we moeten het zelf doen en gewoon die bal erin rossen. Ik ben blij dat het gelukt is.'

Badloe soeverein aan kop bij windsurfen

De Haase windsurfer Kiran Badloe hoeft zaterdag tijdens de medalrace alleen maar te finishen en te zorgen dat hij niet gediskwalificeerd wordt om olympisch kampioen te worden. Tijdens de drie heats donderdag voor de kust van Enoshima behaalde de Nederlander in de laatste drie races twee zeges en een vijfde plek.. Hij nam daarmee een enorme voorsprong in het algemeen klassement op zijn concurrenten, de Fransman Thomas Goyard en Italiaan Mattia Camboni.
In de medalrace met tien deelnemers en dubbele punten kan Goyard maximaal 2 punten pakken. Badloe krijgt er 20 punten bij als hij als laatste finisht. De 26-jarige windsurfer, de wereldkampioen van de afgelopen drie jaar, is zonder diskwalificatie dus niet meer te achterhalen.
Badloe won vijf van de twaalf reguliere races. Hij werd maandag in de vijfde wedstrijd gediskwalificeerd, omdat hij zijn Italiaanse tegenstander Mattia Camboni niet genoeg ruimte zou hebben gegeven bij een bovenboei. Het betekende het zogeheten schrapresultaat voor de windsurfer, die verder steevast voorin voer. Een zevende plaats op de openingsdag is zijn slechtste resultaat.

Wiegman: 'Morgen wordt niet mijn laatste wedstrijd als bondscoach

In de knock-outfase van het olympische voetbaltoernooi kan iedere wedstrijd de laatste zijn van de Haagse bondscoach Sarina Wiegman bij Oranje, maar naar eigen zeggen zal die niet vrijdag in Yokohama zijn. 'Nee, nee, dit gaat niet mijn laatste wedstrijd worden', zei Wiegman een dag voor het duel met de Verenigde Staten in de kwartfinales. 'Ik blijf nog een paar wedstrijden bondscoach.'
De 51-jarige Wiegman wordt na de Olympische Spelen bondscoach van Engeland. De huidige trainster van de Nederlandse voetbalsters wil dolgraag afscheid nemen met een olympische medaille. Om dat te bereiken, moeten de 'Leeuwinnen' in ieder geval afrekenen met de Amerikaanse voetbalsters. Twee jaar geleden troffen beide ploegen elkaar in de WK-finale, toen won 'Team USA' met 2-0.

Katja Stam en Raïsa Schoon pakken laatste strohalm

De Haagse Katja Stam en haar partner Raïsa Schoon hebben de laatste strohalm gepakt in het beachvolleybaltoernooi. De vrouwen wonnen met 2-0 in sets (24-22, 21-16) van het Duitse duo Julia Sude en Karla Borger. Daardoor is het Nederlandse tweetal een ronde verder in het beachvolleybaltoernooi.
Zowel de Duitse als Nederlandse vrouwen hadden nog geen wedstrijd gewonnen in de poule. Door de winst zijn Stam en Schoon derde geworden in de groepsfase. Waarschijnlijk gaan ze nu door naar de tussenronde. De twee beste nummers drie gaan meteen naar de achtste finales, maar dat zit er waarschijnlijk (nog) niet in.

Femke Heemskerk: 'Ik heb hier zo hard voor gewerkt'

Op haar vierde Olympische Spelen verschijnt zwemster Femke Heemskerk uit Roelofarendsveen vrijdag voor het eerst aan de start van een individuele finale, op de 100 meter vrije slag nog wel. 'Ik heb hier zo, zo, zó hard voor gewerkt', zei de 33-jarige Heemskerk, die in Tokio haar op twee na beste tijd ooit zwom.
De houdster van het Nederlands record (52,69) tikte in de halve finales aan in 52,93 seconden. Heemskerk plaatste zich daarmee als zesde voor de finale van de 100 vrij, dat als het meest prestigieuze nummer geldt. 'Ik wist dat ik heel scherp moest zijn deze ochtend, want er zouden koppen gaan rollen. Ik was vastberaden dat het niet míjn kop zou worden.'
Heemskerk had de avond ervoor in de series de negende tijd neergezet (53,10). Ze sprak toen al de hoop uit om in de halve finales eindelijk weer eens in de 52 seconden te zwemmen. Dat lukte haar in haar lange carrière pas twee keer. In april 2015 zwom ze in Eindhoven twee dagen achter elkaar een zogeheten 52'er: 52,79 en 52,69. 'Ik ben heel trots dat ik hier sta en dat ik er bij lig in de finale. Ik zei net tegen de fysio: ik heb alvast een olympisch diploma, nu kijken wat ik nog meer kan doen.'

Lilian de Geus kansloos voor medaille

De Olympische Spelen en de Haagse Lilian de Geus: het is geen gelukkige combinatie. De Nederlandse windsurfster, die drie maanden geleden nog voor de derde keer wereldkampioene werd in de RS:X-klasse en favoriet was voor goud, grijpt ook in Tokio naast eremetaal.
Vandaag slaagde ze er niet in haar achterstand in te lopen. Ze werd in drie races achtereenvolgens negende, vijfde en vierde. Ten opzichte van de podiumplaatsen kijkt ze tegen een achterstand aan van 24 punten, met alleen de medalrace van zaterdag nog voor de boeg. Daarin kan ze maximaal 20 punten inlopen.
'Dit is bitter', zei De Geus teleurgesteld. Aangezien haar klasse verdwijnt op het olympische programma, was dit haar laatste kans.

Zeilster Zeger ver weg van medailles in 470-klasse

Zeilsters Afrodite Zegers uit Den Haag en Lobke Berkhout hebben in de 470-klasse hun draai ook nog niet gevonden in het water rond het eiland Enoshima. Het duo eindigde als achtste in de derde race en als elfde in de vierde race. Daarmee staan ze veertiende in het klassement op ruime afstand van de medailles

Marit Bouwmeester zakt drie plaatsen na diskwalificatie

Marit Bouwmeester uit Voorburg lijkt prolongatie van haar olympische titel in de Laser Radial te kunnen vergeten. De Friezin is na een fout bij de start in de zevende race geduikeld in het klassement.
Bouwmeester zeilde net voor de start met vijf anderen de driehoek binnen tussen startlijn en eerste boei. Dat betekende de zwarte vlag (45 strafpunten). Race 1, waarin Bouwmeester 21ste werd en die ze als schrapresultaat had staan, telt nu weer mee, waarmee Bouwmeester van drie naar zeven duikelde in het klassement.
Marit Bouwmeester op de Olympische Spelen
Marit Bouwmeester op de Olympische Spelen © ANP
De Deense Anne-Marie Rindom blijft heel constant varen en leidt riant, gevolgd door de Zweedse Josefin Olsson en de Finse Tuula Tenkanen.

Kamminga grijpt weer zilver

Zwemmer Arno Kamminga heeft zijn tweede medaille veroverd op de Olympische Spelen. De 25-jarige Katwijker pakte ook zilver op de 200 meter schoolslag. Kamminga eindigde eerder al als tweede op de 100 meter.
'Ik denk dat ik ze allemaal kan hebben', kondigde Kamminga een etmaal eerder na de halve finale nog vol bravoure aan tegenover de NOS. 'Ze hebben geen snelheid, ik wel. De kunst is om door die pijn heen te bijten op het einde.'

Heemskerk met zesde tijd naar finale

Femke Heemskerk heeft voor het eerst een individuele finale gehaald op de Olympische Spelen. De 33-jarige zwemster uit Roelofarendsveen plaatste zich met 52,93 seconden als zesde voor de strijd om de medailles op de 100 meter vrije slag. De finale is in de Nederlandse nacht van donderdag op vrijdag.
Femke Heemskerk tijdens de halve finale
Femke Heemskerk tijdens de halve finale © Orange Pictures
Heemskerk zwom al vijf olympische finales als onderdeel van een estafetteploeg, met als hoogtepunten het goud (Peking 2008) en zilver (Londen 2012) op de 4x100 vrij. De regerend Europees kampioene op de 100 vrij kan nu gaan proberen individueel een medaille te pakken.

Handbalsters winnen ook derde duel

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun derde groepswedstrijd in Tokio gewonnen. Angola werd met 37-28 verslagen. Oranje, dat in de groep nog speelt tegen Noorwegen en Montenegro, is na de derde zege vrijwel zeker van het bereiken van de kwartfinales.
De handbalsters van bondscoach Emmanuel Mayonnade begonnen goed met scores van Dione Housheer, Kelly Dulfer en Lois Abbingh, maar leverden na enkele missers en balverlies een 5-1 voorsprong ook weer in. Ook marges van 13-8 en 14-11 wist Oranje niet vast te houden. Vlak voor de rust kwamen de Angolese handbalsters terug tot 16-15. Laura van der Heijden zorgde er nog net voor dat Oranje de eerste helft afsloot met twee treffers voorsprong.
Debbie Bont in actie namens Nederland tegen Angola
Debbie Bont in actie namens Nederland tegen Angola © Orange Pictures
In de tweede helft liepen de handbalsters met scores van Dulfer en Van der Heijden meteen uit naar 21-16 en later naar 28-21. In de slotfase van het duel kwam de voorsprong niet meer in gevaar. Oranje, met onder meer aanvoerster Danick Snelder uit Pijnacker, de Delftse Kelly Vollebregt en reservedoelvrouw Rinka Duijndam uit Wateringen, won eerder met ruime cijfers van Japan (32-21) en Zuid-Korea (43-36).

Hockeyers blijven tegen Groot-Brittannië steken op gelijkspel

De hockeyers van Oranje hebben hun vierde groepswedstrijd in Tokio gelijkgespeeld tegen Groot-Brittannië. In het Oi Hockey Stadion gaf Nederland een 2-0 voorsprong weg. De wedstrijd eindigde in 2-2. De hockeyers van bondscoach Max Caldas uit Leiderdorp konden na de nederlaag tegen wereldkampioen België nog niet imponeren in Japan. Er werd gewonnen van Zuid-Afrika (5-3) en Canada (4-2), maar dat ging ook niet heel gemakkelijk.
Tegen de Britten, die eerder ook hadden gewonnen van Zuid-Afrika en Canada, maar wel verloren van Duitsland, opende Oranje de score in het tweede kwart. Na een goede combinatie tussen Jonas de Geus en Mirco Pruijser, tikte Thierry Brinkman de voorzet van De Geus binnen. In het derde kwart vergrootte Jip Janssen de voorsprong door te scoren uit een strafcorner.
Thijs van Dam uit Delft in duel met een Britse tegenstander
Thijs van Dam uit Delft in duel met een Britse tegenstander © Orange Pictures
Groot-Brittannië zette aan in het vierde kwart en kwam op 2-1 via Samuel Ian Ward. Daarna kwam Oranje nauwelijks meer onder de druk van de Britten uit en gaf de ene na de andere strafcorner weg. Uit een strafcorner maakte Ward de gelijkmaker, nadat doelman Pirmin Blaak eerder al treffers uit strafcorners had voorkomen. Nederland kreeg in de slotminuut nog vier strafcorners, maar wist daar niet meer uit te scoren.

Vijfde roeimedaille voor Nederland

De Nederlandse roeiploeg heeft in Tokio de vijfde medaille veroverd. De in Leiderdorp geboren Ilse Paulis en Marieke Keijser roeiden in de finale van de lichte dubbeltwee naar brons op de Sea Forest Waterway. Ze lagen na 1500 meter nog dik aan de leiding, maar stortten het laatste stuk in en werden nog ingehaald door Italië (goud) en Frankrijk (zilver).
Paulis veroverde haar tweede olympische medaille na het goud van vijf jaar geleden in Rio. Toen werd ze met Maaike Head in de boot olympisch kampioene. Op woensdag was er een historische oogst voor de Nederlandse roeiploeg met vier medailles: goud voor de mannen dubbelvier, zilver voor de vrouwen vier-zonder én de mannen dubbeltwee en brons voor de vrouwen dubbeltwee.

'Verbetering hotels voor atleten in quarantaine'

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gaat de omstandigheden voor atleten in de zogenoemde quarantainehotels verbeteren. Dat heeft de overkoepelende olympische instantie toegezegd, na klachten uit verschillende landen. Onder meer Nederland, met meerdere atleten vertegenwoordigd in de betreffende accommodatie, liet eerder weten zich grote zorgen te maken.
'We zijn bezig de protocollen te verbeteren', zei Kirsty Coventry, chef van de atletencommissie. 'We staan in contact met de door het coronavirus getroffen atleten en horen hun klachten aan.' Ze zei daarbij wel dat er niet heel veel van het IOC kan worden verwacht, de verantwoordelijkheid over de quarantainehotels ligt bij de Japanse overheid.