Goud voor windsurfer Kiran Badloe: vriendschap als basis voor olympische roem

Kiran Badloe juicht na het behalen van zijn gouden medaille
Kiran Badloe juicht na het behalen van zijn gouden medaille © ANP
DEN HAAG - De Haagse windsurfer Kiran Badloe heeft zaterdag goud gepakt op de Olympische Spelen. Licht ironisch werd gezegd dat hij alleen op zijn plank hoefde te blijven staan om de titel in de klasse RS:X op zijn naam te schrijven. Die woorden onderstrepen de dominantie van de drievoudig wereldkampioen in het windsurfen. Hij had tijdens de twaalf heats voorafgaand aan de beslissende medal race zó'n grote voorsprong opgebouwd, dat niet-finishen of gediskwalificeerd worden de enige manieren waren om hem van zijn olympische titel af te houden. Uiteindelijk sloot hij de medalrace af als tweede.
Toen Badloe afgelopen donderdag op het droge klauterde, wist hij niet eens dat hij zo goed als zeker was van goud. De 26-jarige Hagenaar kreeg meteen een telefoon in zijn hand geduwd en daarop zag hij zijn vriend en surfmaatje Dorian van Rijsselberghe. De Noord-Hollander is de olympisch kampioen van 2012 en 2016. Grijnzend vertelde hij dat Badloe zijn opvolger zou worden. 'Hij zei eerst een scheldwoord en daarna: heel gaaf', vatte de kersverse kampioen het gesprek samen.
Badloe en Van Rijsselberghe zijn enorm goede vrienden van elkaar, maar daarnaast ook de grootste concurrenten in het internationale windsurfen. Die tweestrijd kwam vorig jaar februari tot een ontknoping. Elk land mag per zeildiscipline maar één iemand afvaardigen voor de Olympische Spelen. Badloe en Van Rijsselberghe zijn aan elkaar gewaagd en moesten onderling beslissen wie in Tokio (Japan) voor goud zou gaan. Ze maakten een afspraak: de drie wereldkampioenschappen voorafgaand aan de Olympische Spelen zouden leidend zijn voor het ticket.

Beslissing in Sorrento

De op Texel geboren Van Rijsselberghe zette de eerste titel op zijn naam. In 2018 mocht hij zich de beste windsurfer van de wereld noemen. Badloe trok een jaar later de stand gelijk en dus moest het WK van 2020 in het Australische Sorrento het pleit beslechten. In de kustplaats werd ook meteen duidelijk dat een tweestrijd met het mes tussen de tanden die week er niet inzat. Logisch ook: de twee trekken al jaren met elkaar de wereld over. Van Rijsselberghe (32) als leermeester, de zes jaar jongere Badloe als leerling.
Tijdens de week van het beslissende wereldkampioenschap gaf Stephan van den Berg een analyse voor de NOS. Van den Berg is de olympisch kampioen windsurfer van 1984 en verbonden aan de Watersportbond. 'Dat het zelfs op de dag van de eerste race nog gezellig is tussen die twee, tekent de unieke relatie', zei hij met zijn kennersoog. 'Voor Dorian is het surfen een feest. Bij hem is niet alleen het evenement zelf belangrijk, maar moet de weg er naar toe ook mooi zijn. Kiran past daar heel goed bij. En ze weten dat ze elkaar nodig hebben. Eentje moet toekijken, maar eventueel goud in Tokio is een plak voor beiden.'

'In Tokio laten zien wat ik kan'

Dat bleek ook in de uren na de medalrace in Australië. Badloe beslechtte de broederstrijd in zijn voordeel door de wereldtitel te pakken. Zijn concurrent zei meteen dat hij hem zou gaan bijstaan in de voorbereiding op Tokio. Hij had daar ook alle tijd voor, na het misgrijpen van het ticket. Van Rijsselberghe besloot te stoppen. Badloe gaat juist verder. 'Ik ga daar in Tokio gewoon laten zien wat ik kan', sprak de Hagenaar nuchter.
Kiran Badloe net nadat hij het olympisch ticket heeft bemachtigd
Kiran Badloe net nadat hij het olympisch ticket heeft bemachtigd © NOS
Zo geschiedde. Na een stroef begin en zelfs een diskwalificatie in race vijf, pakte de Haagse windsurfer de leiding in het algemeen klassement. Die eerste plaats gaf hij na race zeven niet meer af. Soeverein surfte hij over de Japanse golven. Meest opvallende was de blauwe pijl die zijn haardos voorstelt. Het is een verwijzing naar animatiefiguur Aang. Een karakter uit de serie 'Avatar, the last air bender known to be alive'. De hoofdpersoon, ook getooid met blauwe bewegwijzering op zijn hoofd, beheerst het element wind. Gepast vindt Badloe: 'Dat doe ik hier ook.'

Bijzondere kapsels voor fijne mindset

Maar er zit meer achter zijn haardracht. Het is een combinatie van bijgeloof en innerlijke kracht. 'Ik doe altijd wel iets geks met m'n haar', zei hij tegen de NOS. 'Het haalt het scherpe randje eraf. Het brengt me in een fijne mindset.' En het legt hem geen windeieren. Toen hij in 2019 wereldkampioen was deed hij dat met een blonde coupe. Tijdens het WK waar hij ook zijn olympische ticket haalde, was de ene helft van zijn baard geschoren, terwijl op de andere kant van zijn gezicht een weelderige bos prijkte. Nu is het de blauwe pijl op zijn hoofd die hem richting de hoogste trede van het podium stuurt.
Kiran Badloe I
Kiran Badloe I © ANP
En Badloe mag nu op zoek naar een nieuwe kapsel. De windsurfklasse waarin hij zaterdag goud behaalde, verdwijnt van de olympische kalender. Tijdens de Zomerspelen van het Franse Parijs in 2024 komt windfoilen op de agenda te staan. Pleitbezorger voor die verandering is een bekende van de kersverse olympisch kampioen: zijn maatje Dorian van Rijsselberghe. Een mooi eerbetoon aan zijn vriend zou wederom goud zijn.