Instellingen

Chinese eigenaar blijft ADO miljoenen weigeren en stapt weer naar de rechter

Wang Hui van United Vansen
Wang Hui van United Vansen © Soccrates Images
DEN HAAG - United Vansen Sports (UVS) blijft weigeren ADO Den Haag twee miljoen euro te betalen. Tot twee keer toe is de Chinese eigenaar van de club hiertoe veroordeeld, maar UVS heeft alsnog besloten om in hoger beroep te gaan. De zaak dient op 28 september bij het gerechtshof in Den Haag.
De directie van ADO heeft dit donderdag te horen gekregen. Die mededeling kwam ruim drie weken na het vonnis in een kort geding over het genoemde bedrag.
Dit betreft een lening die UVS zou verstrekken op grond van een garantie die het bedrijf en zijn Chinese partner Jiahua Oriental Holdings in de zomer van 2020 hebben afgegeven: als ADO in financiële nood zou komen, zou het geld vanuit Beijing worden overgemaakt.

UVS bleef weg

Hoewel het water de club inmiddels tot aan de lippen staat, is die twee miljoen er nooit gekomen. In april leidde dit tot een rechtszaak van ADO, maar toen kwam UVS niet opdagen. De rechter stelde de Haagse voetbalclub in het gelijk, waarna er van Chinese zijde alsnog bezwaar werd gemaakt. Dit resulteerde in het tweede, eveneens door UVS verloren kort geding. 'UVS is het niet eens met die veroordeling en tekent daarom appèl aan', verduidelijkt advocaat Rosielle van UVS.
Deze beslissing lijkt erg laat te zijn genomen, maar volgens de raadsvrouw van UVS valt dit wel mee. 'De appèltermijn is drie maanden.' Rosielle sluit niet uit dat de aangekondigde zitting uiteindelijk wordt geschrapt, aangezien het de bedoeling is dat UVS tegen die tijd geen eigenaar meer is.

Vertrouwen

Het Chinese concern is immers al maanden op zoek naar een partij die zijn aandelen wil overnemen. 'Alle betrokkenen zijn in overleg over een algehele oplossing en UVS heeft er alle vertrouwen in dat die wordt gevonden', zegt de advocaat.
Dat desondanks de gang naar het gerechtshof wordt gemaakt is volgens Rosielle vooral uit voorzorg, voor het geval het toch niet lukt een overnamepartij te vinden. 'We moeten dan wel onze rechten veilig stellen', zegt de advocaat van UVS.

Verkoop is cruciaal

De juridische strijd is slechts één van de vele hoofdpijndossiers waarmee ADO op dit moment worstelt. Volgende week zondag begint het nieuwe voetbalseizoen, maar nog altijd is onzeker of een faillissement kan worden afgewend.
Eind mei benoemde de rechtbank advocaat en curator Jeroen Reiziger om voor alle financiële problemen een oplossing te vinden. Een snelle verkoop van de club is hierbij cruciaal, want als herstructureringsdeskundige heeft Reiziger de opbrengst nodig voor het wegwerken van de enorme schuldenlast: ADO staat bij ongeveer honderdvijftig partijen in het krijt. Met hen moet Reiziger een akkoord zien te bereiken. Als dat lukt, staat nu al vast dat de gedupeerden slechts een gedeelte van het verschuldigde bedrag ontvangen.

Beslag leggen

Om te voorkomen dat schuldeisers beslag kunnen leggen op de bezittingen van de club of andere procedures beginnen, heeft de rechtbank de schulden tot 1 augustus 'bevroren'. Het oorspronkelijke idee was dat het voetbalbedrijf dan al zou zijn verkocht. Het ziet er beslist niet naar uit dat dit nog gaat lukken.
Om die reden heeft Reiziger een verzoek tot verlenging van die zogeheten afkoelingsperiode ingediend. De rechtbank zal dit binnenkort behandelen, maar een zittingsdatum is nog niet bekend.
Het betekent dat er een korte periode tussen het eind van de huidige afkoelingsperiode en het begin van de verlengde termijn kan zitten. Reiziger gaat er naar eigen zeggen 'zeker niet vanuit' dat schuldeisers dit aangrijpen om in die tussenliggende tijd alsnog actie te ondernemen en bijvoorbeeld beslag te leggen. 'We hebben contact met de rechtbank om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt', zegt Reiziger.

'Vooruitgang'

Hij wil hier verder niets over prijsgeven, maar advocaat Ruud Brunninkhuis van advocatenkantoor BUREN is eveneens een specialist op dit gebied en denkt er hetzelfde over. 'De rechtbank zal eerst het verzoek tot verlenging van de afkoelingsperiode behandelen en zal niet eerst faillissementsverzoeken behandelen', verwacht Brunninkhuis.
Ook hij voorziet vooralsnog geen problemen: 'Als Reiziger kan aantonen dat er belangrijke vooruitgang in de totstandkoming van het akkoord is geboekt en er nog altijd aan de lopende verplichtingen kan worden voldaan, zal de verlenging van de afkoelingsperiode worden toegewezen, is mijn inschatting', zegt Brunninkhuis.
Lees meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier