Olympische Spelen: Voetbalvrouwen verliezen van Amerika, laatste wedstrijd Wiegman als bondscoach

Sarina Wiegman tijdens haar laatste wedstrijd als bondscoach
Sarina Wiegman tijdens haar laatste wedstrijd als bondscoach © Orange Pictures
REGIO - Tijdens de Olympische Spelen in Tokio volgen wij onze regionale sporters op de voet. Mis via dit overzicht niets van de prestaties die alle atleten op vrijdag 30 juli neerzetten.

Belangrijkste nieuws:

  • Kwartfinale eindstation Oranje Leeuwinnen
  • Femke Heemskerk naar halve finales 50 meter vrij, exit in estafette
  • Annemieke Bekkering en Annette Duetz op koers voor goud
  • Marit Bouwmeester tóch kansrijk voor zeilgoud
  • Femke Heemskerk zesde in olympische finale 100 vrij
  • Beachvolleybaltoernooi voorbij voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink
  • BMX'er Nick Kimmann bezorgt Nederland derde gouden medaille

Nederland verliest van Verenigde Staten: laatste wedstrijd Wiegman

De Oranje Leeuwinnen hebben in de kwartfinale van de Olympische Spelen na strafschoppen verloren van de Verenigde Staten. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2, mede door twee doelpunten van Vivianne Miedema. Lieke Martens miste tien minuten voor tijd een strafschop.
Bij Nederland vielen de Haagse Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova uit Delft in. Toen het tweetal, respectievelijk in de zestigste en tachtigste minuut, binnen de lijnen kwamen, ging Nederland beter draaien. De Leeuwinnen wisten het overwicht niet in doelpunten om te zetten.
De uitschakeling betekent ook dat Sarina Wiegman haar laatste wedstrijd als coach van de Leeuwinnen erop heeft zitten. De Haagse won met Oranje in 2017 het EK en verloor twee jaar later de WK-finale met 2-0 van de Verenigde Staten. Wiegman wordt bondscoach van Engeland.

Pelova en Beerensteyn spelen tijdens verlenging voor Leeuwinnen

Na een 2-2 stand na negentig minuten wordt er verlengd tijdens de kwartfinalewedstrijd tussen de Verenigde Staten en Nederland. Na een uur viel de Haage Lineth Beerensteyn in voor Shanice van de Sanden. Victoria Pelova uit Delft mocht na tachtig minuten haar opwachting maken.

Hockeyers verliezen van Duitsers

De Nederlandse hockeyers hebben op de Olympische Spelen hun tweede nederlaag geleden. In de laatste groepswedstrijd was Duitsland met 3-1 te sterk voor de ploeg van de in Leiderdorp wonende bondscoach Max Caldas. Beide landen waren al zeker van een plek in de kwartfinales.
Niklas Wellen nam na 10 minuten met een tip-in het eerste doelpunt voor zijn rekening en Constantin Staib maakte er in de 41e minuut 2-0 van. Zeven minuten voor tijd zette Timm Herzbruch de Duitsers met een backhand zelfs op 3-0. Vlak voor tijd deed Jeroen Hertzberger nog iets terug, waardoor de uitslag nog iets draaglijker werd.
Zondag spelen de Nederlandse hockeyers in de kwartfinales tegen topfavoriet Australië.

Zeilduo Bekkering en Duetz aan kop: 'Wij waren stabiel vandaag'

Bouma ziet als reserve hoe 4x400 meterlopers finale halen

De Nederlandse estafetteploeg (atletiek) heeft zich bij de Olympische Spelen overtuigend geplaatst voor de finale van het nieuwe onderdeel 4x400 meter gemengd. Jochem Dobber, Lieke Klaver, Lisanne de Witte en Ramsey Angela liepen in hun serie naar de tweede plaats in een dik Nederlands record van 3.10,69. Alleen het Poolse kwartet was sneller. Andrea Bouma uit Sassenheim was reserve bij de estafettelopers.
De tweede plaats betekende een rechtstreekse doorgang naar de finale op zaterdag. Dobber opende sterk en hielp Klaver aan de leiding. Zij kon de koppositie niet vasthouden en zag vlak voor de wissel een Poolse voorbijkomen. De Witte en Angela consolideerden de tweede plek kundig. De tijd was veel beter dan het oude Nederlandse record. Het Oranje-viertal haalde er ruim zeven seconden af.

Heemskerk naar halve finale 50 meter

Femke Heemskerk uit Roelofarendsveen heeft zich geplaatst voor de halve finales van de 50 meter vrije slag. Heemskerk bereikte met 24,77 seconden als zestiende en laatste de halve eindstrijd . De Australische Emma McKeon, ging als snelste door. Ze zwom met 24,02 seconden een nieuw olympisch record.
De halve finales worden in de nacht van vrijdag op zaterdag (Nederlandse tijd) gezwommen. De finale staat een nacht later op het programma.

Beerensteyn en Pelova niet in basisopstelling Leeuwinnen

De Haagse bondscoach Sarina Wiegman heeft Lenneth Beerensteyn (Den Haag) en Victoria Pelova (Delft) niet in de basisopstelling voor het kwartfinaleduel met de Verenigde Staten. Vivianne Miedema, die in het laatste groepsduel vanwege lichte klachten nog op de reservebank begon, staat wel in de basis. De 25-jarige spits speelt haar honderdste interland. In de 99 interlands hiervoor wist ze maar liefst 81 keer te scoren.
De opstelling van het Nederlands elftal
De opstelling van het Nederlands elftal © NOS

Zeilduo Bekkering en Duetz op koers voor goud

Zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz hebben bij de Olympische Spelen de koppositie veroverd in het klassement van de 49erFX-klasse. Het Haags-Delftse duo werd twaalfde in de zevende race en had het geluk dat de concurrentie in die heat ook teleurstelde. In de achtste en negende race bleef de Nederlandse boot, ondanks een vijfde en zesde plaats, de meeste concurrenten voor.
Annemiek Bekkering en Annette Duetz tijdens de Olympische Spelen
Annemiek Bekkering en Annette Duetz tijdens de Olympische Spelen © ANP
Nederland gaat nu met 41 punten aan kop, op de voet gevolgd door Spanje met 42 punten. De Britten en Brazilianen volgen met respectievelijk 47 en 48 punten. Zaterdag volgen nog drie races, gevolgd door de medalrace op zondag.

Waterpolosters walsen over Zuid-Afrika heen

De Nederlandse waterpolosters hebben in hun derde groepsduel op de Spelen in Tokio gehakt gemaakt van Zuid-Afrika. Na vier kwarten stond er 33-1 op het bord. Het was de grootste zege ooit van een waterpoloploeg op de Olympische Spelen.
Dat Zuid-Afrika geen serieuze opponent zou zijn, was op voorhand duidelijk. Maar de Oranjevrouwen, met vier regiogenoten in de gelederen, werd vanaf het begin wel heel weinig in de weg gelegd. Anderhalve minuut na het eerste fluitsignaal stond het al 3-0 door goals van Dagmar Genee en Maud Megens (2). Uiteindelijk maakte Nederland hield zich echter ook niet in en tankte met veel fraaie aanvallen en treffers vertrouwen voor de naderende kwartfinales.
Een recordscore zat er niet in voor Nederland, dat in 1988 al eens met 41-1 van Noord-Korea had gewonnen. De zege was wel groot genoeg om de tweede plek in Groep A over te nemen. Zondag is het laatste groepsduel, als Canada wacht.

Bouwmeester helemaal terug in medaillestrijd

Marit Bouwmeester heeft zich met een zege en de zevende plaats in respectievelijk de negende en tiende race helemaal terug geknokt in het olympisch zeiltoernooi van de Laser Radial-klasse. Mede door een 26ste plaats en een diskwalificatie voor de Deense Anne-Marie Rindom, die ruim aan de leiding ging, heeft de Voorburgse olympisch kampioene van 2016 zeer onverwachts - naar haar eigen dramatische start begin deze week - zelfs nog kans om haar titel te prolongeren.
Bouwmeester leek woensdag alle kansen op een medaille verspeeld te hebben door een valse start in de zevende race, na ook matig te zijn gestart op de eerste dag van het zeiltoernooi. Haar 45 punten door de diskwalificatie zorgden ervoor dat ze zakte van de derde naar de zevende plaats. In de negende race won Bouwmeester en zag ze vrijwel al haar concurrenten veel punten pakken.
Marit Bouwmeester knokt zich terug tijdens Tokio 2020
Marit Bouwmeester knokt zich terug tijdens Tokio 2020 © Orange Pictures
Vooraf aan de tiende race maakte de Deense Rindom een manoeuvre dicht bij de boot van Bouwmeester en werd daarvoor gediskwalificeerd, wat haar net als Bouwmeester een dag eerder 45 punten kostte. In tranen moest ze toezien hoe haar concurrenten de tiende race afwerkten. In de stand gaat de Deense nog aan de leiding met 64 punten. Bouwmeester staat tweede met 71 punten. De Zweedse Josefin Olsson staat derde met 79 punten. Zondag volgt de medalrace met dubbele punten.

Zeilsters Bekkering en Duetz nemen leiding in klassement 49erFX

De Haagse Afrodite Zegers en Lobke Berkhout hebben in de 470-klasse op de derde dag drie plaatsen winst geboekt en hebben de top 10 in zicht. Het duo eindigde in de vijfde race als negende en in de zesde race als zesde. In de tussenstand staan de twee op de elfde plek met 47 punten. Het Poolse duo Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar gaat aan de leiding met 10 punten.
De medailles lijken ver weg voor het Nederlandse duo. De achterstand van Berkhout/Zegers op de derde plaats bedraagt 30 punten. Er zijn nog vier races en een medalrace voor de top 10 te varen in deze klasse.

Heemskerk zesde in olympische finale 100 vrij

Femke Heemskerk heeft haar eerste individuele finale op de Olympische Spelen afgesloten op de zesde plaats. De 33-jarige zwemster uit Roelofarendsveen kon zich op de 100 meter vrije slag niet mengen in de strijd om de medailles, maar ging met 52,79 seconden wel sneller dan in de halve finales. De olympische titel op het koninginnennummer ging naar de Australische Emma McKeon in 51,96, een olympisch record.
Heemskerk, de Europees kampioene op de 100 vrij, had zich met 52,93 als zesde geplaatst voor de finale. Dat was haar op twee na beste tijd ooit op de 100 vrij. Met 52,69 heeft ze het Nederlands record in handen. Heemskerk zwom al vijf olympische finales als onderdeel van een estafetteploeg, met als hoogtepunten het goud (Peking 2008) en zilver (Londen 2012) op de 4x100 vrij.
De Zuid-Hollandse keerde halverwege als vierde in 25,26, maar kon op de tweede 50 meter niet meestrijden om de medailles. Het zilver ging naar Siobhan Haughey uit Hongkong (52,27), de Australische Cate Campbell pakte brons (52,52). Penny Oleksiak, de Canadese die vijf jaar geleden in Rio de Janeiro samen met de Amerikaanse Simone Manuel het goud won, tikte als vierde aan in 52,59. Ook de Zweedse Sarah Sjöström was iets sneller dan Heemskerk (52,68).

BMX'er Kimmann bezorgt Nederland goud

Niek Kimmann heeft Nederland een gouden medaille bezorgd in het BMX'en. De 25-jarige fietscrosser was in de finale op het Ariake Urban Sports Park verreweg de sterkste. De Brit Kye Whyte pakte zilver, de Colombiaan Carlos Alberto Ramirez Yepes het brons. Kimmann kwam afgelopen maandag tijdens een training nog in botsing met een overstekende official en liep daarbij een scheurtje in de knie op.
BMX'ster Merel Smulders legde beslag op brons. De 23-jarige debutante reed een sterke finale en eindigde als derde. De Britse Bethany Shriever pakte het goud en tweevoudig olympisch kampioene Mariana Pajón uit Colombia bleef steken op zilver. Merel Smulders was de enige Nederlandse deelneemster in de finale. Haar oudere zus Laura, die bij de Spelen van Londen 2012 brons pakte, strandde net als Judy Baauw in de halve finales.

Beachvolleybalsters Keizer en Meppelink uitgeschakeld

Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn bij het beachvolleybal uitgeschakeld. Het duo uit Den Haag verloor in Tokio ook de derde groepswedstrijd in drie sets. Het Amerikaanse koppel April Ross/Alix Klineman, als tweede geplaatst, won met 20-22, 21-17, 15-5.
Keizer en Meppelink verloren hun eerste twee groepsduels ook al in drie sets, eerst tegen de Spaanse vrouwen Liliana Fernandez Steiner en Elsa Baquerizo McMillan en daarna tegen Chen Xue en Xinxin Wang uit China.
Madelein Meppelink smasht in het laatste groepsduel
Madelein Meppelink smasht in het laatste groepsduel © ANP
Meppelink deed voor de derde keer mee aan de Olympische Spelen. Sinds 2017 vormt ze een koppel met Keizer, die deelnam aan de Spelen van Londen 2012 en er daarna een paar jaar tussenuit ging. Samen werden ze in 2018 Europees kampioen. Op vorige Spelen kwamen beiden met andere partners nooit verder dan de achtste finales.

Roeier Broenink gehuldigd op Olympic Festival

Stef Broenink is donderdagavond als eerste regionale medaillewinnaar gehuldigd op het Olympic Festival. Een dag nadat de Leidenaar samen met zijn roeipartner Melvin Twellaar de zilveren medaille omgehangen kreeg in Tokio, is hij teruggevlogen naar Nederland en toegejuicht op het Scheveningse strand.
Omdat er vanwege de coronapandemie geen Holland Heineken House is in de Japanse hoofdstad, worden de Nederlandse sporters na het veroveren van eremetaal niet in een feesttempel in Tokio in het zonnetje gezet maar gebeurt dat op Scheveningen op het Holland Heineken (t)Huis-podium.
Medaillewinnaars Broenink en Twellaar gehuldigd op Olympic Festival
Vrijdag worden op het Olympic Festival ook de drie andere regionale roeiers gehuldigd die woensdag in de prijzen vielen. Samen met Ymkje Clevering en Veronique Meester veroverden Ellen Hogerwerf uit Delft en Karolien Florijn uit Leiden zilver met de vrouwen vier-zonder. In de vrouwen-dubbeltwee snelden Roos de Jong (Delft) en Lisa Scheenaard naar het brons. Zij vliegen een dag later vanuit Japan terug naar Nederland.

Andrea Bouma: 'Medaillekansen voor 4x400 meter mixed'

Het olympisch atletiektoernooi gaat vrijdag van start. De 21-jarige Andrea Bouma uit Sassenheim, die voor het eerst naar de Spelen mag, is geselecteerd voor twee estafetteteams: de 4x400 meter voor vrouwen en de 4x400 meter gemengd. Vooral op laatstgenoemde onderdeel - 'mixed' in het Engels, oftewel mannen en vrouwen samen - dicht zij Nederland medaillekansen toe.
Olympisch atlete Andrea Bouma: 'Medaillekansen voor 4x400 meter mixed estafette'

Skateboardster Jacobs als eerste weg uit quarantainehotel

Candy Jacobs heeft als eerste Nederlandse sporter het quarantainehotel in Tokio verlaten en is op weg terug naar huis. De 31-jarige skateboardster uit Limburg was vorige week woensdag ook het eerste lid van TeamNL dat in quarantaine moest, nadat ze positief had getest op het coronavirus. Juichend stapte Jacobs het hotel uit waar alle olympische deelnemers zitten die positief testen op het virus. Ze werd met een busje naar vliegveld Narita gebracht voor de terugreis.
Op Instagram, waar ze haar volgers vrijwel dagelijks op de hoogte hield van haar situatie in het quarantainehotel, schreef de skateboardster bij een reeks foto's en video's van haar turbulente verblijf in Tokio een soort 'afscheidsverhaal'. 'Ik ben met een mentaal gevecht bezig en ik heb wat tijd nodig om hiervan te herstellen. Zowel fysiek als mentaal', aldus Jacobs, die naar eigen zeggen de afgelopen dagen amper heeft gegeten en geslapen. 'Skateboarden gaat me hierbij helpen. We zijn skateboarders: we vallen, maar we staan altijd weer op.'
De Leidse roeier Finn Florijn, taekwondoka Reshmie Oogink, tennisser Jean-Julien Rojer, roeicoach Josy Verdonkschot en twee andere begeleiders van de roeiploeg zitten nog in het quarantainehotel. In principe moeten ze daar allemaal tien dagen blijven. Ze mogen eerder naar huis als ze op dag 6 en 7 van hun verblijf negatief testen.
Sportkoepel NOC*NSF noemde de omstandigheden in het hotel eerder in de week "zeer zorgelijk en onacceptabel". Na inmenging van het Internationaal Olympisch Comité en de Nederlandse ambassade in Japan kregen de sporters en begeleiders van TeamNL die besmet zijn geraakt met het coronavirus in ieder geval de mogelijkheid om dagelijks wat buitenlucht op te snuiven.