Femke Heemskerk voelt zich winnaar zonder medaille: 'Grote overwinning op mezelf'

Femke Heemskerk na haar olympische finale
Femke Heemskerk na haar olympische finale © Orange Pictures
ROELOFARENDSVEEN - Ook zonder medaille voelt Femke Heemskerk zich een winnaar. De 33-jarige zwemster uit Roelofarendsveen eindigde op de Olympische Spelen als zesde op de 100 meter vrije slag. Dat deed ze in Tokio met een evenaring van haar op-één-na beste tijd ooit: 52,79 seconden. In april 2015 zwom ze achtereenvolgens 52,79 en 52,69, nog altijd het Nederlands record.
'Als je een medaille wint, is dat vooral voor de buitenwereld zodat je kan laten zien: kijk, dit heb ik. Maar dat neemt niet weg dat ik hier een hartstikke grote overwinning heb geboekt op mezelf', zei Heemskerk met een stralende lach in het Tokyo Aquatics Centre. 'Ik deed het voor mezelf en ik heb alles eruit gehaald wat erin zat. Ik heb er ontzettend van genoten.'
Aan het einde van haar lange carrière heeft Heemskerk afgerekend met de twijfels en 'demonen' in haar hoofd die op belangrijke momenten nogal eens naar boven kwamen. Ze pakte in mei bij de EK in Boedapest haar eerste grote individuele titel op de langebaan. Heemskerk won de 100 vrij in 53,05. Onder de hoede van coach Marcel Wouda heeft ze rust en balans gevonden.

Opladen, opladen, opladen

'Ik voel me nu nog veel beter dan in Boedapest. Daar was ik ook wel vrij, maar nu voel ik me nog vrijer. Ik was ook flexibel in de aanpak. Iedereen heeft een beetje houvast met rituelen en zo, maar ik dacht: ik krijg niet vaak de kans om 's ochtends om 11.00 uur een finale te zwemmen, ik moet gewoon opladen, opladen, opladen. Samen met Marcel heb ik een mooi plan gemaakt, daar heb ik honderd procent vertrouwen in. Dit is er uitgekomen en I'll take it.'
Heemskerk, bezig aan haar vierde Spelen, eindigde in haar eerste individuele finale op de Spelen op 0,26 seconde van het brons. 'Dat is wel iets, maar niet superveel. Ik ben hier heel blij mee. Ik laat gewoon zien dat ik weer mijn beste tijden kan zwemmen', aldus Heemskerk, die iedere ronde iets sneller ging. Van 53,10 in de series naar 52,93 in de halve finales en 52,79 in de finale.

'Lekker lachen en genieten'

'Ik wist dat ik een beetje geluk nodig had om het podium te halen. Vooraf voelde ik al die goede en positieve emoties in mijn lichaam. Ik was in de callroom ook het meest ontspannen van alle zwemsters, gewoon lekker lachen en genieten. Ik heb precies gedaan wat ik wilde doen, geen fouten gemaakt. Dat ik dat kan in een olympische finale, is gewoon hartstikke goed. Ik ben hartstikke blij en hartstikke trots."
Heemskerk zal dit olympisch toernooi nog in actie komen op de 50 meter vrije slag. Vermoedelijk zwemt ze ook de finale van de gemengde estafette op de 4x100 meter wisselslag.