Roeihelden uit Delft en Leiden gehuldigd op Olympic Festival: 'Met beste race medaille veroverd'

REGIO - Op het Olympic Festival zijn onder anderen Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn en Roos de Jong vrijdagavond gehuldigd. De roeisters uit Delft en Leiden keerden terug van de Olympische Spelen met een zilveren en bronzen medaille. Ze landden enkele uren daarvoor op Schiphol.
De Jong snelde woensdag met haar roeipartner Lisa Scheenaard naar de derde tijd in de finale van de dubbeltwee. 'Wij voelden ieder jaar dat we harder en beter konden. Daar hebben we hard voor getraind en het is gelukt', sprak De Jong op het podium op het strand van Scheveningen over haar eerste olympische medaille ooit.
Hogerwerf en Florijn veroverden op dezelfde dag met Ymkje Clevering en Veronique Meester zilver in de vier-zonder. Dat ging niet zonder slag of stoot. De roeiploeg werd in Tokio geteisterd door coronabesmettingen. 'We hebben ondanks alles onze beste race gevaren en daarmee een medaille veroverd', constateerde Hogerwerf tevreden bij terugkomst.
De roeiende broer van Florijn, Finn, is een van de met corona besmette TeamNL-leden en zit nog in het quarantainehotel in Japan. 'Toen ik het voor het eerst hoorde, dacht ik: kut. Maar je sluit je ervoor af. Je hebt oogkleppen op voor alles om je heen en focust je alleen maar op de wedstrijd. Je kijkt eigenlijk daarna pas wat er nog meer aan de hand is.'

Huldigingen Badloe en Kamminga

Hogerwerf, Florijn en De Jong zijn niet de enige regionale roeiers die in de prijzen zijn gevallen. Ook Stef Broenink uit Leiden is met zilver thuisgekomen. Hij is donderdag al gehuldigd op het Olympic Festival.
En daar blijft het niet bij. Over een aantal dagen worden meer regionale medaillewinaars in het zonnetje gezet. In ieder geval komen Hagenaar Kiran Badloe (windsurfen) en Arno Kamminga uit Katwijk (zwemmen) met eremetaal naar Nederland.