Olympische Spelen: Handbaldames onderuit tegen Noorwegen • Windsurfer Kiran Badloe pakt gouden plak

Noorwegen was met 27-29 te sterk l
Noorwegen was met 27-29 te sterk l © ANP
REGIO - Tijdens de Olympische Spelen in Tokio volgen wij onze regionale sporters op de voet. Mis via dit overzicht niets van de prestaties die alle atleten op zaterdag 31 juli neerzetten.

Belangrijkste nieuws:

  • Windsurfer Kiran Badloe stelt olympische titel veilig
  • Handbaldames nipt onderuit in kraker tegen Noorwegen
  • Beachvolleybalsters Katja Stam en Raisa Schoon uitgeschakeld
  • Hockeysters na vijfde zege als groepswinnaar naar kwartfinales
  • Windsurfster Lilian de Geus sluit olympisch toernooi af als vijfde
  • Zwemmers Arno Kamminga en Femke Heemskerk zesde met gemengde estafetteploeg
  • Atlete Zoë Sedney niet naar halve finales van 100 meter horden

Noorse handbaldames te sterk voor Nederland

De Nederlandse handbalsters zijn op het olympisch toernooi in Tokio tegen hun eerste nederlaag aangelopen. Oranje ging met 29-27 onderuit in de kraker tegen Noorwegen. Tot de Nederlandse selectie behoren onder andere Rinka Duijndam uit Wateringen, Danick Snelders uit Pijnacker en de Delftse Kelly Vollebregt.
Nederland en Noorwegen kwamen elkaar de laatste jaren regelmatig tegen op de grote internationale eindtoernooien.
In 2015 verloor Nederland de WK-finale van Noorwegen. In 2016 verloor Oranje de EK-finale en later in Rio de Janeiro de olympische troostfinale van de Noorsen, die een jaar later in de halve finale van het WK opnieuw te sterk waren voor Oranje. In 2019 wonnen de Nederlandse handbalsters eindelijk van de grote rivaal, in de groepsfase van het WK. Het was de opmaat naar de wereldtitel voor Oranje.
In Tokio werd het opnieuw een spannend duel. Noorwegen sloeg als eerste een gaatje (8-5) en leidde met 16-13 bij rust, al was de marge tweemaal een goal geweest. Oranje knokte, speelde bij vlagen prima en stond een keer voor (23-22), maar de Noorsen waren uiteindelijk sterker. Nora Mork deed Oranje met negen doelpunten het meeste pijn.
Nederland en Noorwegen waren al zeker van een plek in de kwartfinales. Maandagmiddag sluit Oranje de groepsfase af met de wedstrijd tegen Montenegro.

Geen regiogenoten bij het onderdeel kogelstoten

Hockeydames treffen Nieuw-Zeeland in kwartfinale

Oranje ontloopt dankzij de overwinning Argentinië in de kwartfinales en speelt maandag tegen Nieuw-Zeeland. Nederland en Duitsland komen elkaar, als ze allebei hun kwartfinale winnen, in de halve finales weer tegen. Aanvoerder van Oranje is Eva de Goede. De 32-jarige speelster maakt deze zomer de verrassende overstap van Amsterdam naar laagvlieger HGC.
De hockeymannen treffen morgenochtend om 05:00 uur Nederlandse tijd Australië in de kwartfinale.

Windsurfster De Geus durft RS:X-plank nog niet definitief af te schrijven

Lilian de Geus behaalde op de Olympische Spelen in de RS:X-klasse een vijfde plek. Teleurstellend voor de drievoudig wereldkampioen. Ze gaat over naar het foilen, maar of ze de RS:X-plank definitief afschrijft durft ze nog niet te zeggen.

Koninklijke felicitaties voor gouden Kimmann en Badloe

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben Niek Kimmann en Kiran Badloe gefeliciteerd met hun gouden medailles op de Olympische Spelen in Tokio. Volgens het koningspaar juicht Nederland 'uitbundig mee met de prestaties van TeamNL.'
'We feliciteren BMX'er Niek Kimmann met zijn gouden medaille. Hij fietste ondanks een ongelukkig opgelopen blessure een indrukwekkend toernooi. In de spectaculaire finale reed hij een perfecte race', schrijven de koning en koningin in een boodschap op sociale media.
'Windsurfer Kiran Badloe won goud bij zijn olympisch debuut', gaat het paar verder. 'Hij voer een fantastisch toernooi en bleef gefocust tijdens de medal race. Van harte proficiat met de gouden medaille in de RS:X-klasse.'
Het is de tweede keer dat het koningspaar van zich laat horen tijdens deze Spelen. Woensdag waren er speciale felicitaties voor wielrenster Annemiek van Vleuten en de roeiers van de dubbelvier. Zij wonnen toen ook een gouden plak.

Beachvolleybalsters Stam en Schoon uitgeschakeld

Voor de Nederlandse beachvolleybalsters Katja Stam uit Den Haag en Raïsa Schoon zitten hun eerste Olympische Spelen er op. Het jonge duo, dat ruim een maand geleden op het olympisch kwalificatietoernooi in Scheveningen een ticket naar Tokio veroverde, moest het in de tussenronde afleggen tegen het Cubaanse duo Lidy/Leila: 17-21 17-21. Inzet van het duel op het centercourt van het Shiokaze Park in Tokio was een plek in de achtste finales.
Stam (22) en Schoon (19) begonnen de Spelen met nederlagen tegen koppels uit Canada en Zwitserland. Ze eindigden dankzij een zege op het Duitse duo Karla Borger/Julia Sude als derde in de groep. Aangezien ze niet tot de twee beste nummers 3 van de zes poules behoorden, moesten ze zaterdagavond in de tussenronde uitkomen.
Raisa Schoon en Katja Stam I
Raisa Schoon en Katja Stam I © Orange Pictures
Sanne Keizer en Madelein Meppelink werden met drie nederlagen uitgeschakeld. Zij zaten als toeschouwers op de tribunes van het vrijwel lege centercourt bij de partij van hun jonge landgenoten.
In het mannentoernooi bereikten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen rechtstreeks de achtste finales door tweede te worden in hun groep. Brouwer en Meeuwsen, die brons pakten bij de Spelen van Rio 2016, gaan het nu opnemen tegen Anders Mol en Christian Sørum. Het Noorse duo eindigde als derde op het WK 2019.

Spanning stijgt voor zeilsters Duetz en Bekkering

Zeilsters Annemiek Bekkering Den Haag en Annette Duetz uit Delft gaan op de Olympische Spelen van Tokio als koploper de medalrace in de 49er FX van maandag in. In de laatste drie races kwamen de Braziliaanse titelverdedigsters Martine Grael en Kahena Kunze wel op gelijke hoogte met eveneens 70 punten.
Bekkering en Duetz, tweevoudig wereldkampioenen en zevende op de Spelen van Rio, dachten aanvankelijk nog dat de Braziliaanse vrouwen 1 punt minder hadden na twaalf races en daarmee leidden. Maar een diskwalificatie van de Amerikaanse zeilsters zorgde ervoor dat ook het Nederlandse duo op 70 uitkwam.
De races waren - met de vijfde, de elfde en de zestiende plaats, een schrapresultaat - niet geheel naar wens verlopen, maar ook de concurrentie was niet zonder fouten. 'We hebben wel wat ingeleverd, maar hadden vooraf getekend voor deze uitgangspositie', vertelde Bekkering, kort nadat windsurfer Kiran Badloe in de Baai van Enoshima de wereldtitel had behaald.
Duetz en Bekkering zijn maandag aan de beurt voor hun medalrace. 'De druk neemt toe, maar dat vinden we alleen maar fijn', aldus Bekkering. Ze hebben 3 punten voorsprong op de Duitsen Tina Lutz en Susann Beucke, die op de derde plaats staan.

Hockeysters na vijfde zege als groepswinnaar naar kwartfinales

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben bij de Olympische Spelen in Tokio ook de vijfde en laatste groepswedstrijd gewonnen. Het team van bondscoach Alyson Annan was met 3-1 te sterk voor Duitsland, dat de eerste vier duels eveneens had gewonnen. Bij Oranje stonden aanvoerder Eva de Goede, die komend seizoen voor HGC uitkomt, en de Haagse Caia van Maasakker in de basis.
Frédérique Matla opende in de 8e minuut de score uit een strafcorner. Niet veel later verdubbelde Lidewij Welten de voorsprong. Sonja Zimmermann deed in de 23e minuut, uit een strafcorner, wat terug voor Duitsland. Nederland gaf de voorsprong niet meer weg. Matla stelde de zege, na een goede pass van Welten, kort voor tijd met de 3-1 helemaal veilig.
Eva de Goede I
Eva de Goede I © Orange Pictures
Oranje ontloopt dankzij de overwinning Argentinië in de kwartfinales en speelt maandag tegen Nieuw-Zeeland. Nederland en Duitsland komen elkaar, als ze allebei hun kwartfinale winnen, in de halve finales weer tegen.
Nederland won eerder van India (5-1), Ierland (4-0), Zuid-Afrika (5-0) en Groot-Brittannië (1-0). Vijf jaar geleden ging de olympische titel aan Annan en haar team voorbij. Groot-Brittannië was destijds in Rio de Janeiro na shoot-outs te sterk.

Surfcoach Kiran Badloe: 'Kiran de technicus, Dorian de rauwdouwer'

Surfcoach Aaron McIntosh had voor de derde keer op rij de olympisch kampioen onder zijn hoede. Na twee keer Dorian van Rijsselberghe bij zijn jacht op goud te hebben begeleid, stond hij in de haven van Enoshima Kiran Badloe bij. 'Ik ben trots op beiden, als sporter maar zeker ook als mens', vertelde de Nieuw-Zeelander, die jarenlang innig samenwerkte met beide surfvrienden.
Ze bedachten zelf hoe tweevoudig olympisch kampioen Van Rijsselberghe (32) en de zes jaar jongere Badloe zouden bepalen wie van hen naar de Spelen van Tokio mocht. De resultaten van drie WK's bepaalden dat het die laatste werd. 'Het was de technicus tegen de rauwdouwer. Dorian is fysiek dominant, Kiran is technisch sterker. Al zag je ze naar elkaar toe groeien. Kiran werd sterker, Dorian 'smarter'. Ze maakten elkaar alleen maar beter.'
Kiran Badloe juicht na het behalen van zijn gouden medaille
Kiran Badloe juicht na het behalen van zijn gouden medaille © ANP
McIntosh moedigde Badloe aan uit de schaduw van Van Rijsselberghe te treden. 'Dat is gelukt, hij is dominant geworden, zonder dat hij dat relaxte verloor. Kiran is zo 'laidback', hij leeft bijna horizontaal.'

Kiran Badloe: olympische titel toch anders dan wereldtitel

Vooraf had de Haagse windsurfer Kiran Badloe de druk er een beetje van afgehaald. Hij vergeleek de olympische titel met eerder behaalde wereldtitels. 'We doen in feite hetzelfde.' Zaterdag, nadat hem niets was overkomen in de medalrace en het goud binnen was, bekeek hij het toch net even anders. 'WK-goud winnen is heel gaaf, maar hier zit toch net een ander randje aan', gaf Badloe, op weg naar de ceremonie, toe.
De medalrace begon in chaos met een valse start voor de Fransman Thomas Goyard, de nummer 2, en voor de nummers 3 en 4, de Italiaan Mattias Camboni en de Pool Piots Myszka. Goyard behield ondanks de strafpunten zijn positie, de anderen waren gezien. 'Ik was lekker te laat gestart. Dat was mooi, zo kon ik goed in de gaten houden wie er te vroeg weg waren. Dat werd omgeroepen terwijl ik nog bij de startlijn lag. Ik heb dus eigenlijk alles goed gedaan. Dit was wel een van mijn minder goede starts, maar tegelijkertijd mijn beste ooit', lachte Badloe, die de opvolger werd van zijn goede vriend Dorian van Rijsselberghe.
'Ik was dan wel vrijwel zeker van de titel na de twaalf races, maar er kan altijd iets geks gebeuren. Ik kon mezelf niet helemaal rijk rekenen. Nu is het een 'done deal'. Deze is voor mij en het begint echt tot me door te dringen.'

Dorian van Rijsselberghe trots: 'Kiran Badloe heeft sterren van de hemel gevaren'

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is blij dat Kiran Badloe hem bij de Olympische Spelen is opgevolgd als winnaar in de RS:X-klasse. 'Ik ben zo trots als een pauw', zei de tweevoudig olympisch kampioen (2012 en 2016) tegen de NOS nadat Badloe het goud al veilig had gesteld.
'Ik had graag langs de kant gestaan om hem te feliciteren, maar dat kon helaas niet. Ik heb hem gisteren al alles gezegd wat ik moest zeggen, want gisteren had hij eigenlijk al gewonnen. Vandaag mag hij lekker genieten van alle andere mensen die hem feliciteren', vervolgde Van Rijsselberghe, die zich even zorgde maken toen Badloe eerder deze week tijdens de vijfde race werd gediskwalificeerd. 'Toen kneep ik 'm wel even, want dat was toch racebepalend voor de races die er nog aan zaten te komen. Hij heeft zich goed gehouden en de sterren van de hemel gevaren.'
Van Dijsselberghe omschreef Badloe als een 'enorm getalenteerde speer op het water, die supergoed gevoel heeft voor het materiaal'. Ook gaf hij een compliment aan coach Aaron McIntosh. 'Hij vraagt heel veel, maar zegt heel weinig. Op de juiste momenten weet hij de juiste dingen te zeggen, tussen neus en lippen door', aldus Van Rijsselberghe, die onder leiding van McIntosh ook zijn successen boekte.

Zeilsters Annemiek Bekkering Annette Duetz geven koppositie weg voor afsluitende medalrace

De ontknoping in de 49er FX-klasse van zeilsters Annemiek Bekkering uit Den Haag en Annette Duetz uit Delft wordt maandag razendspannend. In de laatste drie reguliere races in de baai van Enoshima gaf het Nederlandse duo de leidende positie uit handen met een vijfde, twaalfde en zestiende plek. Maar de verschillen met alleen nog de afsluitende medalrace voor de boeg zijn erg klein.
Het Braziliaanse duo Grael en Kunze nam de leidende positie van Nederland over, maar heeft slechts een voorsprong van 1 punt op Bekkering en Duetz.
In de Finn-klasse werd Nicholas Heiner in de zevende race tiende. In de achtste race kwam hij als derde binnen. Daardoor handhaafde hij zijn vierde plaats in het tussenklassement. In de Finn-klasse worden nog twee reguliere races en een medalrace gevaren.
Annemiek Bekkering en Annette Duetz tijdens de Olympische Spelen
Annemiek Bekkering en Annette Duetz tijdens de Olympische Spelen © ANP

Windsurfer Kiran Badloe stelt olympische titel veilig

Windsurfer Kiran Badloe heeft zijn al vrijwel zekere olympische titel in de RS:X-klasse zaterdag veiliggesteld. De 26-jarige Hagenaar moest in de afsluitende medalrace alleen nog finishen om zeker te zijn van het goud. Na twaalf races was hij normaal gesproken niet meer te achterhalen door de concurrenten. Badloe, tweede in de medalrace, is de opvolger van tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe.
Met zijn vriend en trainingsgenoot voerde hij een gevecht voor het ene olympische ticket. Dat werd in februari 2020 beslist in het voordeel van de zes jaar jongere Badloe. Van Rijsselberghe stopte daarna.
De Fransman Thomas Goyard pakte het zilver. Door tal van diskwalificaties kon de Chinees Bi Kun het brons meenemen.
De olympische titel voor Badloe is meteen ook de laatste in de RS:X. De sport wordt op de Spelen van Parijs 2024 vervangen door het foilen, op een plank met een draagvleugel eronder waardoor je met hogere snelheden boven het water zweeft. Badloe veroverde er al een Europese titel in.

Windsurfster De Geus sluit olympisch toernooi af als vijfde

Voor windsurfster Lilian de Geus eindigde het olympisch toernooi in de RS:X in een teleurstellende vijfde plaats. Voor de medalrace wist de drievoudig wereldkampioene al dat de medailles buiten bereik waren. 'Ik wil vandaag gewoon lekker varen in mijn laatste race in de RS:X', zei ze nog voor de race waarin ze als zesde finishte.
De surfers bergen hun plank op en gaan over op het spectaculairdere foilen. De Geus (29) gaat eerst nadenken over haar toekomst. 'Lekker bijkomen, het hoofd leegmaken en kijken of ik er weer zin in krijg. Dat is een voorwaarde want je moet er alles voor geven', vertelde ze. Het goud ging naar de Chinese Lu Yunxiu, de Française Charline Picon pakte het zilver, net voor de Britse Emma Wilson.
Lilian de Geus I
Lilian de Geus I © ANP
Op de Spelen van Rio eindigde De Geus nog als vierde. Na haar drie wereldtitels de jaren erna gold ze op de Spelen van Tokio als topfavoriet. 'In Rio was de teleurstelling groot omdat ik er zo dichtbij was. Nu omdat ik de topfavoriet was en het niet heb kunnen waarmaken. Ik heb te veel fouten gemaakt. Het was een lastige week, de top drie was gewoon beter.'
Genoten had ze niet in haar laatste wedstrijd op de traditionele surfplank. De Italiaanse Marta Maggetti, net voor haar vierde in het klassement, had besloten koste wat kost die klassering te verdedigen. 'Niet mijn stijl, ik zou er gewoon een mooie wedstrijd van hebben gemaakt', vertelde ze. 'Voor mijn familie was ik graag nog een plaatsje opgeklommen.'
Na de Spelen van Rio 2016 nam ze ook een pauze. Eenmaal terug op niveau werd ze in 2018, 2020 en 2021 wereldkampioen. Een nieuwe pauze kan nu hooguit een half jaar duren, vertelde ze. Mocht ze doorgaan, dan zal ze aan het nieuwe materiaal moeten wennen: de plank, met een draagvleugel aan de onderkant waardoor de surfer over het water scheert, vraagt een andere aanpak. 'Het is best raar afscheid van deze plank te nemen. Ik ken alle trucjes. Ik heb al wel kennisgemaakt met het foilen, maar er verder nog geen tijd voor gehad. We lopen eigenlijk al anderhalf jaar achter.'
De motivatie moet terugkeren. 'En het gevoel dat ik ook met foilen mee kan in de top. Maar eerst ga ik nu tijd besteden aan mijn vriend en familie. Dat extra jaar door het uitstel van de Spelen heeft veel van me geëist.'

Kiran Badloe komt om 9 uur in actie

De Hagenaar hoeft zaterdag alleen maar te finishen en te zorgen dat hij niet wordt gediskwalificeerd om goud te halen. 'Het zijn hier lastige omstandigheden met de wind en het duurde een paar dagen voordat ik lekker in mijn vel zat. Maar we wilden voor de medalrace al een beslissing forceren en dat lijkt gelukt.'
Badloe wil nog niet op goud vooruitlopen. 'We hebben een aardig grote voorsprong, maar juichen pas over over twee dagen. Nu is het zaak om het koppie erbij te houden, een 'cleane' en goede medalrace te varen. De druk is er wel, maar daar kunnen we mee omgaan.'
Meteen na de laatste race belde Dorian van Rijsselberghe, trainingsmaatje van de Hagenaar en de olympisch kampioen van 2012 en 2016, naar Badloe. 'Hij zei eerst een scheldwoord en daarna 'heel gaaf'. Ik zal hem straks even wat uitgebreider terugbellen.'

Zwemster Femke Heemskerk heeft laatste olympische race gezwommen

Femke Heemskerk uit Roelofarendsveen had zich afgemeld voor de halve finales van de 50 meter vrije slag op de Olympische Spelen in Tokio om haar krachten te sparen voor de finale van de 4x100 meter wisselslag voor gemengde teams, die direct na de 50 vrij op het programma stond. Heemskerk eindigde met de Katwijkse Arno Kamminga als zesde in de finale.

Kiran Badloe moet gouden medaille uitstellen

De Haagse windsurfer Kiran Badloe gaat in Enoshima de gouden medaille ophalen waarvan hij al voor de medalrace vrijwel zeker is. De drievoudig wereldkampioen hoeft de afsluitende race, met de eerste tien van het klassement, alleen maar zonder diskwalificatie te volbrengen om Dorian van Rijsselberghe op te volgen als olympisch kampioen.

Zwemmers Arno Kamminga en Femke Heemskerk zesde met gemengde estafetteploeg

In het olympische zwembad van Tokio heeft de Nederlandse gemengde estafetteploeg geen medaille kunnen veroveren op de 4x100 wissel. Kira Toussaint (rug), de Katwijkse Arno Kamminga (school), Nyls Korstanje (vlinder) en Femke Heemskerk uit Roelofarendsveen (vrije slag) eindigden in de finale van dit nieuwe onderdeel van de Spelen als zesde in 3.41,25
Het goud was voor Groot-Brittannië, dat met 3.37,58 een nieuw wereldrecord neerzette. China pakte het zilver (3.38,86), vlak voor Australië (3.38,95). Kamminga slaagde er niet in een derde medaille op de Spelen te winnen. De schoolslagspecialist pakte eerder zilver op de 100 en 200 meter schoolslag.
Nyls Korstanje, Femke Heemskerk, Arno Kamminga en Kira Toussaint I
Nyls Korstanje, Femke Heemskerk, Arno Kamminga en Kira Toussaint I © ANP
Heemskerk had vlak voor de finale van het estafettenummer eigenlijk ook in actie moeten komen in de halve finales van de 50 vrij, maar ze meldde zich daar voor af. De 33-jarige zwemster had zich net aan bij de laatste zestien geschaard en besloot zich daarom volledig te richten op de finale van de gemengde 4x100 wissel. Ranomi Kromowidjojo, die in de series deel uitmaakte van de ploeg, deed wel mee aan de 50 vrij en haalde de finale.
Heemskerk koerste als slotzwemster af op de vijfde plaats, maar ze werd op de laatste meters voorbij gezwommen door Caeleb Dressel. De Amerikaan, olympisch kampioen in Tokio op de 100 vrij, 100 vlinder en 4x100 vrij, kon zijn land echter niet aan een medaille helpen.
Op de gemengde estafette zwemmen vrouwen en mannen door elkaar. Ieder land moet twee vrouwen en twee mannen opstellen. Ze mogen zelf weten hoe ze de vier onderdelen van de wisselslag verdelen, waardoor soms grote verschillen ontstaan.

Atlete Zoë Sedney niet naar halve finales van 100 meter horden

Zoë Sedney uit Zoetermeer heeft zich net niet voor de halve finales van de 100 meter horden op de Olympische Spelen kunnen plaatsen. De 19-jarige atlete eindigde als zevende in haar serie. Ze finishte in 13,03 seconden, iets boven haar persoonlijk record van 12,94.
Een plek bij de beste vier was nodig voor directe plaatsing voor de halve finales. Voor vier atleten was op basis van hun tijd een finaleplek weggelegd, Sedney was de vijfde tijdsnelste.
Zoë Sedney (links) I
Zoë Sedney (links) I © ANP
De Nederlandse belofte leek niet heel teleurgesteld. "Ik zat in een hele snelle heat en het is ook een hele snelle baan. Ik voelde dat het de laatste weken al beter ging. Jammer dat ik het net niet red", zei het zusje van sprintster Naomi Sedney, die in Tokio uitkomt op de 4x100 meter estafette.
Eerder op zaterdag kwalificeerde Nadine Visser zich wel voor de halve finales. Ze snelde naar de tweede plaats in haar serie in een uitstekende tijd van 12,72. De Costa Ricaanse Andrea Vargas was net iets sneller: 12,71.