Tijdperk van Sarina Wiegman in beeld; van EK-winnares tot standbeeld

Sarina Wiegman zwaait na 4,5 jaar af als bondcoach van de Nederlandse voetbaldames I
Sarina Wiegman zwaait na 4,5 jaar af als bondcoach van de Nederlandse voetbaldames I © ANP
DEN HAAG - 'Dit doet pijn', zei Sarina Wiegman vrijdagmiddag toen Oranje na strafschoppen werd uitgeschakeld in de kwartfinale op de Olympische Spelen. Het verlies tegen de Verenigde Staten betekent het einde van 'tijdperk-Wiegman', die na 4,5 jaar als succesvolste bondcoach ooit van het Nederlandse dameselftal naar Engeland vertrekt. Wiegman sleepte in 2017 het EK binnen en bereikte twee jaar later de finale van het WK.
Het is januari van 2017 wanneer de toen 47-jarige Haagse wordt aangesteld als bondscoach van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal. De 104-voudig international, die sinds augustus 2014 de rol van assistent-bondscoach vervult, tekent een contract bij de KNVB tot de zomer van 2019. Ze volgt Arjan van der Laan op, die in december het veld moest ruimen.
Sarina Wiegman als assistent-bondscoach van de Nederlandse voetbalsters I
Sarina Wiegman als assistent-bondscoach van de Nederlandse voetbalsters I © Orange Pictures
Wiegman heeft dan al een lange staat van dienst in het voetbal. Als trainster maakt ze in 2014 de overstap van de vrouwen van ADO Den Haag naar de KNVB. Onder haar leiding wordt in 2012 het landskampioenschap behaald en in 2012 en in 2013 tevens de KNVB Beker naar Den Haag gebracht. Als assistent van toenmalig bondscoach Roger Reijers gaat ze in 2015 mee naar het WK in Canada, waar de 'Oranje Leeuwinnen' tot de achtste finales reiken.

Europees kampioen

Een paar maanden na haar aanstelling, schrijft Wiegman met de Leeuwinnen direct geschiedenis. In Enschede zijn de dames in de finale van het Europees kampioenschap met 4-2 te sterk voor Denemarken en dus is de eerste Nederlandse EK-titel een feit.
In Enschede wordt Denemarken met 4-2 verslagen I
In Enschede wordt Denemarken met 4-2 verslagen I © ANP
'De staf, het team, er was vanaf het begin zo'n klik. We hebben steeds gezegd dat het zo goed voelt, maar dan moet je die wedstrijden nog wel winnen', zegt de gelukkige bondscoach na afloop, die de laatste minuten in een soort roes leefde. 'Er ging heel veel door mijn hoofd. We gaan gewoon die beker pakken, dacht ik. Dat is niet normaal.'

FIFA kroont Wiegman tot beste coach ter wereld

In oktober 2017 maakt Ruud Gullit op het FIFA-gala in Londen bekend dat Wiegman is verkozen tot beste coach ter wereld. Aangezien de Haagse zelf niet bij de uitreiking aanwezig kan zijn, is op een filmpje te zien hoe een andere Nederlandse voetbalgrootheid, Marco van Basten, eerder op de dag de award al aan Wiegman uitreikt.
Wiegman valt samen met Lieke Martens in de prijzen I
Wiegman valt samen met Lieke Martens in de prijzen I © KNVB
'Helaas kan ik niet in Londen zijn', reageert de coach. 'Maar dit is een grote erkenning, voor mij én voor het team. Want zonder de speelsters had ik dit nooit bereikt.'

Contractverlenging voor Tokio

Eind 2017 verlengt Wiegman haar contract bij de KNVB, omdat ze een groot doel voor ogen heeft: met de voetbalsters naar de Olympische Spelen in Tokio. 'De Olympische Spelen is in het vrouwenvoetbal een ontzettend groot toernooi.'
Op het WK kwalificeren de voetbalvrouwen zich voor de Olympische Spelen I
Op het WK kwalificeren de voetbalvrouwen zich voor de Olympische Spelen I © ANP
'Het was een ambitieuze doelstelling', blikt de oud-voetbalster tijdens het WK in 2019 terug. Het bereiken van de halve finale van het WK, betekent dat Tokio 2020 een feit is. 'Het is geweldig dat we ons hebben gekwalificeerd. Zeker omdat je van tevoren niet weet hoe ver je komt.'

Verlies in de WK-finale

Toch gaat in de zomer van 2019 op het wereldkampioenschap in Frankrijk niet alles over rozen. Nederland bereikt de finale, maar verliest van regerend wereldkampioen Amerika. De Verenigde Staten is met 2-0 te sterk, waardoor Nederland genoegen moet nemen met de zilveren plak.
In Lyon is Amerika met 2-0 te sterk I
In Lyon is Amerika met 2-0 te sterk I © ANP
'Ik ben heel trots. Ik was voor de wedstrijd al trots!', zegt de Haagse bondscoach over de tweede plaats van de Oranje Leeuwinnen. 'Je gaat de finale in om te winnen, maar Amerika was de betere ploeg dus is het wel terecht. Iedereen is teleurgesteld, maar je weet ook: we hebben tegen Amerika gespeeld. In 2009 waren we voor het eerst op het Ek, 2015 voor het eerst op het WK en nu staan we in de finale. Dat is gewoon supergoed.'

'Ik moest vroeger mijn haar knippen'

In de uitzending van TV West Sport vertelde de bondscoach over haar voetbalverleden. Als klein meisje begon ze bij ESDO, speelde in Amerika en hielp Ter Leede uit Sassenheim aan het kampioenschap in de hoofdklasse. Het verschil tussen de tijd dat Sarina zelf voetbalde en nu is levensgroot. Toch heeft ze niet het idee dat ze te vroeg is geboren.
'Eigenlijk mochten meisjes niet op voetbal' I
'Eigenlijk mochten meisjes niet op voetbal' I © Omroep West
'Natuurlijk ging het in mijn tijd allemaal heel anders, maar ik vind niet dat ik te vroeg geboren ben.' De eerste stappen op het voetbalveld zette Wiegman bij ESDO. 'Ik speelde daar samen met mijn tweelingbroer. Maar eigenlijk mochten meisjes toen helemaal niet op voetbal. Ik heb mijn haar kort geknipt om zo min mogelijk op te vallen. Wat dat betreft zijn de tijden veranderd.'

Bondscoach van de Engelse vrouwen

In de zomer van vorig jaar meldt de KNVB dat Sarina Wiegman vanaf september 2021 bondscoach is van de nationale vrouwenploeg van Engeland. De Haagse bondscoach tekent een contract voor drie jaar en zal de Oranje Leeuwinnen na de uitgestelde Olympische Spelen in Tokio verlaten. Wiegman wordt de opvolger van Phil Neville, die na de zomer van 2021 afzwaait.
Mark Parsons volgt Wiegman op als bondscoach van de Nederlandse vrouwen I
Mark Parsons volgt Wiegman op als bondscoach van de Nederlandse vrouwen I © KNVB
De 34-jarige Engelsman Mark Parsons is de opvolger van Sarina Wiegman als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Parsons is nog nooit eerder bondscoach geweest. Wel heeft de Brit - met de Amerikaanse nationaliteit - meerdere vrouwenteams in Amerika getraind. Momenteel is hij de eindverantwoordelijke bij Portland Thorns.

Opnieuw beste coach ter wereld

Voor Wiegman, die haar trainerscarrière begon bij Ter Leede uit Sassenheim, is het in december vorig jaar opnieuw raak . Voor de tweede keer in haar loopbaan ontvangt ze de prijs voor beste voetbaltrainster ter wereld.
Wiegman ontvangt de trofee ditmaal uit handen van Louis van Gaal I Foto Orange Pictures
Wiegman ontvangt de trofee ditmaal uit handen van Louis van Gaal I Foto Orange Pictures
Op de uitzwaaidag voor de Olympische Spelen krijgt Wiegman de prijs overhandigd uit handen van Louis van Gaal.

Succescoach krijgt eigen standbeeld

Begin juni van dit jaar krijgt de succescoach als eerste vrouw een standbeeld in de beeldentuin van de KNVB. Ze krijgt het standbeeld vanwege haar betekenis voor de Leeuwinnen en het vrouwenvoetbal in Nederland.
Wiegman is de eerste vrouw met een standbeeld in de beeldentuin van de KNVB I
Wiegman is de eerste vrouw met een standbeeld in de beeldentuin van de KNVB I © ANP
'Best onwerkelijk dat hier nu een beeld staat van mij', zegt Wiegman, nadat ze in het bijzijn van haar familie en vrienden een gouden doek van het beeld had getrokken. Het gezelschap was met de officiële spelersbus van Oranje van Den Haag naar Zeist gekomen. 'Een gekke dag, een beetje onwerkelijk allemaal. Het leek wel een beetje op mijn trouwdag.'

Strafschoppen maken einde aan bondscoachschap

Vrijdagmiddag komt er na 4,5 jaar een einde aan de periode van Sarina Wiegman als bondscoach. In de kwartfinale van de Olympische Spelen verliezen de Oranje Leeuwinnen na strafschoppen van de Verenigde Staten. Na de reguliere speeltijd staat het 2-2, mede door twee doelpunten van Vivianne Miedema. Lieke Martens mist tien minuten voor tijd een strafschop.
Sarina Wiegman en sterspeler Vivianne Miedema troosten elkaar
Sarina Wiegman en sterspeler Vivianne Miedema troosten elkaar © ANP
Bij Nederland vallen de Haagse Lineth Beerensteyn en Victoria Pelova uit Delft in. De Leeuwinnen weten het overwicht niet in doelpunten om te zetten en keren zonder eremetaal huiswaarts. Wiegman gaat over een maand aan de slag als bondscoach van Engeland.