Olympische Spelen: Brouwer en Meeuwsen onderuit • Derde overwinning voor waterpolosters

Alexander Brouwer (l) en Robert Meeuwsen (r) l
Alexander Brouwer (l) en Robert Meeuwsen (r) l © ANP
REGIO - Tijdens de Olympische Spelen in Tokio volgen wij onze regionale sporters op de voet. Mis via dit overzicht niets van de prestaties die alle atleten op zondag 1 augustus neerzetten.

Belangrijkste nieuws:

  • Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen sneuvelen in achtste finales
  • Brons voor zeilster Marit Bouwmeester in Laser Radial
  • Nederlandse hockeyers voor het eerst in 37 jaar al voor halve finales uitgeschakeld; Max Caldas neemt afscheid
  • Derde overwinning op rij voor Nederlandse waterpolosters na zege op Canada
  • Atlete Irene van der Reijken mist olympische finale 3000 meter steeplechase

Beachvolleybalduo Brouwer/Meeuwsen uitgeschakeld door Noren

Beachvolleyballers Alexander Brouwer uit Leiden en Robert Meeuwsen uit Den Haag zijn er op de Olympische Spelen niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken. Het Nederlandse duo werd met 21-17 21-19 verslagen door de hoger ingeschaalde Noren Anders Mol en Christian Sørum.
Mol en Sørum, die in 2018 en 2019 Europees kampioen werden, staan eerste op de olympische ranglijst. Brouwer en Meeuwsen bezetten daarop de zesde plek.
Brouwer (31) en Meeuwsen (33) pakten vijf jaar geleden op de Spelen van Rio de Janeiro nog een bronzen plak. Ze hadden in de groepsfase twee zeges geboekt en verloren hun derde duel in de poule, waardoor ze bij de laatste zestien aan de sterke Scandinaviërs werden gekoppeld.
Het duo Brouwer/Meeuwsen was het enige overgebleven Nederlandse koppel in het olympische beachvolleybaltoernooi. Bij de vrouwen zijn de duo's Stam/Schoon en Keizer/Meppelink al uitgeschakeld.

Max Caldas: 'Wat we vandaag hebben laten zien, is ons ware gezicht'

Bondscoach Max Caldas uit Leiderdorp reageert op de vroegtijdige uitschakeling van de hockeyers tegen Australië, de eerste keer sinds 1984 dat de halve finales op de Spelen niet worden gehaald.

Marit Bouwmeester: 'Ik kwam voor goud, maar mag zeker niet klagen'

De 33-jarige zeilster uit Voorburg, die zilver pakte in 2012 en goud won in 2016, ging opnieuw voor goud. Maar door een slechte start van haar toernooi en ook een slechte start in de medalrace, zat dat er nooit echt in.

Marit Bouwmeester behaalde vanochtend de bronzen plak

Na goud en zilver nu brons voor Bouwmeester: 'Dit is een bronzen plak met een gouden randje'

Ze kwam naar Tokio om haar olympische titel te verdedigen. Ze verdedigde ook, ze gaf zich tot de laatste race niet gewonnen, maar Marit Bouwmeester moest uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats.
'Ik had graag een andere kleur gehad, maar ik denk dat ik niet mag klagen na deze race. Het had ook nog wel anders kunnen lopen, met die downwind.'
Marit Bouwmeester l
Marit Bouwmeester l © ANP
En ook door haar start in de afsluitende medalrace had het anders kunnen lopen. 'De stroom kwam van onder, dat maakte het moeilijk. En ik raakte die boei, dus dan moet je een rondje draaien.'
Daardoor begon ze wel met een flinke achterstand aan de wedstrijd. Terwijl ze juist zeven punten (vier plaatsen) goed moest maken op de Deense Anne-Marie Rindom.
'Deze race was eigenlijk zo karakteristiek voor de hele week. Gewoon altijd een uphill battle. Ik heb echt alles gegeven wat ik had. En vandaag werd de wind zo licht, het werd moeilijk. Maar ik ben supertrots dat ik samen met mijn broer een medaille kan winnen. Dat is wel heel gaaf. Normaal gesproken zou ik niet blij zijn met brons, je doet het echt alleen maar voor goud, maar gezien deze hele week is het denk ik brons met een gouden randje.'

Kiran Badloe en Arno Kamminga morgen gehuldigd

Windsurfer Kiran Badloe en zwemmer Arno Kamminga worden morgen om 18:00 gehuldigd op het strand van Scheveningen. Hagenaar Kiran Badloe veroverde zaterdagochtend de titel in de klasse RS:X.
Katwijker Kamminga viel twee maal in de prijzen. Zowel op de 100 als de 200 meter schoolslag ging de 25-jarige zwemmer met de zilveren plak aan de haal.

Derde overwinning op rij voor Nederlandse waterpolosters na zege op Canada

De Nederlandse waterpolosters hebben hun laatste groepswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. In Tokio werd Canada met 16-12 verslagen. Ervan uitgaande dat Australië van Zuid-Afrika wint, eindigt Oranje als derde in de poulefase. In de waterpoloselectie zitten onder andere Brigitte Sleeking uit Dordrecht en Sabrina van der Sloot en Debby Willemsz, beide uit Gouda afkomstig.
Ilse Koolhaas van Nederland in duel met Joelle Bekhazi van Canada l
Ilse Koolhaas van Nederland in duel met Joelle Bekhazi van Canada l © ANP
Het Nederlandse team was al zeker van die kwartfinales na twee zeges (op Spanje en Zuid-Afrika) en een nederlaag tegen Australië. In die kwartfinales is Hongarije of Rusland in de nacht van maandag op dinsdag de volgende tegenstander van Oranje.
Tegen Canada ging het de eerste twee kwarten gelijk op, maar in de tweede helft bouwde de ploeg van bondscoach Arno Havenga de score langzaam uit. Nederland, dat in 2008 voor het laatst meedeed aan de Olympische Spelen, liep kort na rust uit naar 10-7.
In het vervolg schoot Canada slordig, maar in het slotkwart was het eerste schot raak (11-10) en werd het weer spannend. Sabrina van der Sloot, uitblinkster Simone van de Kraats (zes doelpunten) en Nomi Stomphorst leidden Nederland naar 14-10 en daarmee was de wedstrijd wel beslist.

Marit Bouwmeester: 'Hier mag ik tevreden mee zijn'

'Verdrietige' Max Caldas vindt zijn afscheid nu niet belangrijk

Max Caldas uit Leiderdorp wilde na de pijnlijke uitschakeling op de Olympische Spelen niet te veel stilstaan bij zijn afscheid. Na zeven jaar in dienst te zijn geweest stopt hij als bondscoach van de Nederlandse hockeymannen.
'Ik ben over het algemeen heel trots, maar het gaat nu niet om mij. Hoe ik afscheid ga nemen, dat komt later', zei Caldas na de nederlaag tegen Australië, dat Oranje in de kwartfinales op shoot-outs de baas was. 'Ik ben heel verdrietig, maar ik zag wel een heel ander Nederland vandaag. Ik ben vooral verdrietig voor die gasten dat ze niet doorgaan.'
Max Caldas l
Max Caldas l © Orange Pictures
Caldas sluit zijn periode bij Oranje in mineur af; het is voor het eerst in 37 jaar jaar dat Nederland niet weet door te dringen tot de halve finales van het olympische hockeytoernooi. 'Dat klopt, maar dat kan gebeuren in het mannenhockey, waar het heel close is. Ik verwacht dat er dit toernooi nog veel verrassingen komen, dat is de realiteit. En soms kun je verliezen.'
Volgens Caldas had hij 'by far het beste Nederland van het toernooi gezien'. 'Het spel was verzorgd en we speelden agressief en aanvallend, alles waar we voor staan. Maar in sport gaat het niet om verdienen. Maar iedere keer dat je verliest, dan heb je het gevoel dat er meer in zat, dat is de natuur van een topsporter', aldus de coach.
De beslissing viel na shoot-outs; Caldas zag zijn eerste drie spelers allemaal missen. 'Ik ga nu niet over de videoscheidsrechter praten', aldus Caldas, toch kort verwijzend naar de videoref waarop tijdens de shoot-outs meermaals een beroep werd gedaan. 'Shoot-outs zijn trainbaar en we hebben er ook op getraind. We hebben het zelf laten liggen. We hadden meer uit ons veldoverwicht, de kansen en strafcorners moeten halen.'
De 48-jarige Caldas gaat na de zomer aan de slag bij de Spaanse mannenploeg. De Argentijn, voormalig bondscoach van de Nederlandse vrouwen, werd in de zomer van 2014 coach van de Nederlandse hockeyploeg. Onder zijn leiding werd Oranje tweede op het WK van 2018. Op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro stelde Nederland teleur met de vierde plaats. In 2015, 2017 en dit jaar werd Oranje wel Europees kampioen.

Brons voor zeilster Marit Bouwmeester in Laser Radial

Zeilster Marit Bouwmeester heeft haar olympische titel van Rio 2016 niet kunnen prolongeren. De 33-jarige Voorburgse stond als de nummer 2 van het klassement aan de start van de medalrace, maar verloor in de slotfase het zilver aan de Zweedse Josefin Olsson, die als eerste de finish bereikte. Ze moest genoegen nemen met brons.
De olympische titel was voor Anne-Marie Rindom. De Deense was als leidster van het klassement aan de medalrace begonnen en verdedigde die positie met succes. Ze was eerder al twee keer wereldkampioene.
Bouwmeester kende een moeilijke start. Ze werd door de Noorse Line Flem Hoest te veel naar de kant gedrukt en raakte de startboei met een strafrondje draaien tot gevolg. Het werd daarom achtervolgen vanuit de laatste positie waarna ze uiteindelijk als zesde finishte, één plaats voor Rindom die met een marge van 7 punten aan de strijd om de medailles was begonnen. In de slotfase pakte Olsson de eerste plek, waarmee ze viervoudig wereldkampioen Bouwmeester in het klassement nog passeerde.
De Voorburgse, die in Londen 2012 al zilver pakte, kende aan de Baai van Enoshima een moeizame start van het toernooi, werkte zich gestaag omhoog tot ze donderdag na een diskwalificatie terugviel naar de zevende plaats. Het herstel volgde een dag later, maar gelijk was er het besef dat voor het goud klassementsleidster Rindom zondag een slechte dag moest hebben. De Deense zou met een plaats bij de eerste vier in de medalrace sowieso olympisch kampioen zijn.
Maar Rindom staat ook bekend als een zeilster die de druk soms niet aankan. Vorig jaar nog kostte haar dat de Europese titel, waarvan Bouwmeester profiteerde. In 2019 werd de Deense, op de Spelen van Rio derde, wel wereldkampioen maar Bouwmeester had zich amper op de titelstrijd voorbereid. Ze was al bezig met Enoshima, waar ze vaak kwam tot corona het reizen naar Japan niet meer mogelijk maakte.
De fout bij de start, het raken van de boei, was 'part of the game', volgens coach en broer Roelof Bouwmeester. 'De linkerkant was de beste plek. Ik ben blij dat ze ervoor ging. Dit kon gebeuren. Drie centimeter meer naar rechts en het is een briljante start. Bovendien: een strafrondje is niet meten game over.'

Zeilduo Lobke Berkhout en Afrodite Zegers in toptien 470-klasse na wisselvallige dag

Hagenaar Afrodite Zegers en Lobke Berkhout staan voor het eerst dit olympisch toernooi in de toptien van de 470-klasse. De zeilsters hadden met een zeventiende en een vijfde plaats een wisselvallige dag, wat de tiende plek in het klassement opleverde.
Het toernooi van Zegers en Berkhout verloopt tot nu toe teleurstellend. Na vier slechte races (het duo eindigde niet een keer binnen de toptien) hadden ze vrijdag hun beste dag tot nu toe, met een negende en zesde plaats.
In de 470-klasse worden nog twee reguliere races en een medalrace gevaren. Het klassement wordt aangevoerd door Hannah Mills en Eilidh McIntyre uit Groot-Brittannië.
Afrodite Zegers l
Afrodite Zegers l © ANP

Zeilster Marit Bouwmeester gaat zondagochtend voor goud

Bouwmeester leek woensdag alle kansen op een medaille verspeeld te hebben, maar is inmiddels weer helemaal terug in de race om het eremetaal. Mede door een 26e plaats en een diskwalificatie voor de Deense Anne-Marie Rindom die vrijdag ruim aan de leiding ging, heeft de Nederlandse olympisch kampioene van Rio 2016 nog kans om haar titel te prolongeren.
In de stand gaat de Deense nog aan de leiding met 64 punten. Bouwmeester staat tweede met 71 punten. De Zweedse Josefin Olsson staat derde met 79 punten.
Rond half 9 gaat Bouwmeester van start in de medalrace, waarbij de punten dubbel tellen.

Hockeyers na shoot-outs in kwartfinales uitgeschakeld

De Nederlandse hockeyers zijn op de Olympische Spelen al in de kwartfinales uitgeschakeld. Oranje verloor in het Oi Hockey Stadium in Tokio na shoot-outs van Australië. Na de reguliere speeltijd was het 2-2. Het betekende het laatste duel van de in Leiderdorp wonende Max Caldas als bondscoach die zag hoe Jorrit Croon het verschil niet kon maken.
De shoot-out-serie werd overtuigend gewonnen door Australië: 3-0. Jeroen Hertzberger, Robbert Kemperman en Jonas de Geus kwamen allen niet tot scoren. De Australische ploeg benutte wel de eerste drie shoot-outs.
Billy Bakker l
Billy Bakker l © Orange Pictures
Nederland begon fel aan de wedstrijd, maar Tom Wickham zette Australië na een klein kwartier toch op voorsprong. Hij tikte na een klutssituatie van dichtbij raak nadat Pirmin Blaak, de keeper van Oranje, de bal nog van de lijn had gehaald.
Mink van der Weerden maakte direct in de tweede helft gelijk uit een strafcorner, maar vijf minuten later leidde Australië opnieuw; Wickham werd helemaal vrijgelaten en mocht van dichtbij raak pushen. Tien minuten voor tijd maakte Jeroen Hertzberger uit een strafbal gelijk, waarna schoot-outs de beslissing moesten brengen. De strafbal werd toegekend omdat de bal door een Australiër met zijn lichaam van de lijn werd gehaald. In de resterende tien minuten werd er niet meer gescoord, waarna de Nederlandse keeper Pirmin Blaak het uitschreeuwde. In de shoot-out-serie was voor hem echter geen hoofdrol weggelegd.
Het is de eerste keer in 37 jaar dat de Nederlandse ploeg op de Spelen al voor de halve finales is uitgeschakeld. In 1984 gebeurde dat in Los Angeles voor het laatst. De laatste olympische medaille voor de hockeyers dateert van 2012; Oranje werd toen in Londen tweede.
</mark></p><figure><p xgridtag="twitter" xgridarg1="https://twitter.com/TeamNLtweets/status/1421693748237508610"></p></figure><p><mark>Oranje beleefde een zeer teleurstellend toernooi. Van de vijf groepswedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Alleen Zuid-Afrika en Canada werden verslagen. Van Duitsland en België werd verloren en tegen Groot-Brittannië werd het gelijk.
Caldas gaat aan de slag bij de Spaanse mannenploeg. Hij was sinds 2014 in dienst bij de hockeybond. Hij wist Oranje niet aan een hoofdprijs te helpen op een WK of op de Olympische Spelen.

Atlete Irene van der Reijken mist olympische finale 3000 meter steeplechase

Irene van der Reijken uit Gouda heeft haar debuut op de Olympische Spelen niet kunnen opsieren met een finaleplaats op de 3000 meter steeplechase. De 27-jarige atlete eindigde in haar serie als negende in een tegenvallende tijd van 9.42,98.
De eerste drie van de series verdienden een rechtstreeks ticket naar de finale, plus de zes tijdsnelsten. Daar hoorde Van der Reijken niet bij. Ze eindigde uiteindelijk als 30e in het hele veld. Van der Reijken is vijfvoudig Nederlands kampioene op de steeplechase en scherpte het Nederlands record dit jaar aan tot 9.27,38.
Irene van der Reijken l
Irene van der Reijken l © ANP
'Het was heel zwaar. Ik heb nog nooit in 38 graden gelopen', pufte ze na haar race in het oververhitte Olympisch Stadion van Tokio. 'Halverwege de race ging ik het echt merken. Ik wist vooraf dat de eerste drie halen onmogelijk was, dus voor mij was het belangrijk dat het een harde race zou worden waarin dan mijn tijd nog voldoende zou zijn om door te gaan. De race was ook hard, maar ik kreeg het te zwaar.'
Van der Reijken was ondanks haar uitschakeling tevreden. 'Ik heb gedaan wat ik kon en ben tevreden over mijn techniek en tactiek. Ik heb lol in deze discipline. Ben niet bang voor een hek en heb een goede techniek. In Nederland neemt het niveau ook toe, dus ik hou de focus er nog wel even op.'