Brons voor zeilster Marit Bouwmeester in Laser Radial

Marit Bouwmeester l
Marit Bouwmeester l © ANP
VOORBURG - Zeilster Marit Bouwmeester heeft haar olympische titel van Rio 2016 niet kunnen prolongeren. De 33-jarige Voorburgse stond als de nummer 2 van het klassement aan de start van de medalrace, maar verloor in de slotfase het zilver aan de Zweedse Josefin Olsson, die als eerste de finish bereikte.
Na het zilver in 2012 en het goud in 2016, is er nu dus brons voor Bouwmeester. In de medalrace moest Bouwmeester zeven punten goedmaken op de Deense Anne-Marie Rindom. Ze moest, met andere woorden, Rindom vier boten achter zich laten in het veld van tien boten.
Bij de start maakte Marit Bouwmeester de opdracht al niet eenvoudiger. Ze dacht dat ze in de fout ging en draaide voor de zekerheid nog een keer om. Daardoor begon ze aan de race met een achterstand. Ze kwam als achtste van de tien boten door bij de eerste boei.

Bouwmeester maakt achterstand goed

Richting de tweede boei knokte ze zich terug. Ze koos een andere lijn dan de Deense en dat leek haar vruchten af te werpen. Ze steeg naar de derde plaats en de Deense dobberde rond plaats acht. Er gloorde hoop, maar het veld lag nog dicht bij elkaar.
Bouwmeester zag Rindom richting de derde boei iets van haar achterstand goedmaken; de kemphanen lagen vierde en zesde. Bij vierde boei viel Bouwmeester stil, ze zag de Deense dichterbij komen en op dat moment was de strijd om goud voorbij. De Zweedse Josefin Olsson won de race en ging Bouwmeester, die als zesde finishte, in het klassement nog voorbij.