Olympische Spelen: Waterpolovrouwen uitgeschakeld voor medaille door Hongarije

De Goudse Sabrina van der Sloot in actie voor Nederland
De Goudse Sabrina van der Sloot in actie voor Nederland © ANP
REGIO - Tijdens de Olympische Spelen in Tokio volgen wij onze regionale sporters op de voet. Mis via dit overzicht niets van de prestaties die alle atleten op dinsdag 3 augustus neerzetten.

Belangrijkste nieuws:

  • Duetz en Bekkering grijpen nog net brons
  • Handbalsters rekenen op 'topfitte' Abbingh
  • Bouwmeester gehuldigd op Olympic Festival
  • Waterpolovrouwen uitgeschakeld

Waterpolosters kunnen geen medaille meer halen

De Nederlandse waterpolosters zijn op de Olympische Spelen uitgeschakeld in de strijd om de medailles. De ploeg van bondscoach Arno Havenga moest het in de kwartfinales met 14-11 afleggen tegen Hongarije (4-3 4-4 2-2 4-2). Voor Oranje resten nu in Tokio wedstrijden om de plaatsen vijf tot en met acht, terwijl het doel was om een medaille te pakken.
Hongarije bleek opnieuw te sterk voor de waterpolosters, net als vorig jaar op het EK in de strijd om het brons en begin dit jaar in de finale van het olympisch kwalificatietoernooi. Voor Oranje was het halen van die finale voldoende om voor het eerst sinds 2008 weer te mogen meedoen aan de Spelen.
Voor Nederland kwamen de Goudse waterpolosters Sabrina van der Sloot en Debby Willemsz in actie.

Zeilsters Bekkering en Duetz: 'Had meer ingezeten, is even balen'

Baanwielrenners pakken goud

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland verslaan de Britten in de finale op de teamsprint en grijpen het goud. Ze deden dat door voor de derde keer in een dag het olympisch record te verbreken.
Ze waren als oppermachtige wereldkampioenen de grote favoriet voor de titel en ze maken het helemaal waar.
Ook Matthijs Büchli krijgt straks het goud omgehangen. Hij kwam in de kwalificatie in actie.

Terugkijken: huldiging Badloe en Kamminga

De Haagse windsurfer Kiran Badloe en Katwijkse zwemmer Arno Kamminga zijn maandagavond gehuldigd tijdens het Olympic Festival op Scheveningen. Badloe won goud en Kamminga pakte twee keer zilver in Tokio.
Benieuwd naar hoe de huldiging eruit zag? Hieronder kun je het onthaal van zowel Badloe als Kamminga terugkijken.

Duetz en Bekkering grijpen nog net brons

De zeilsters Annette Duetz en Annemiek Bekkering hebben op de Olympische Spelen het brons gepakt in de klasse 49er FX. Het duo uit Delft en Den Haag, tweevoudig wereldkampioen, was de medalrace begonnen als leider in het klassement, samen met de Braziliaansen Martine Grael en Kahena Kunze. Die verdedigden hun titel van Rio 2016 met succes.
Halverwege verloren Duetz en Bekkering veel terrein. De Duitsen Tina Lutz en Susann Beucke voeren op dat moment voor zilver en stonden die plek niet meer af. Met de Spaanse regerend wereldkampioenen Tamara Echegoyen en Paula Barcelo Martin vocht het Nederlandse duo om het brons. De negende plaats in de medalrace bleek nog net genoeg voor Duetz en Bekkering.
De medalrace stond eigenlijk voor maandag gepland. Toen waaide het echter niet hard genoeg in de Baai van Enoshima.

Nederland evenaart aantal medailles van Rio 2016

Met het brons van Annemiek Bekkering en Annette Duetz heeft de Nederlandse sportploeg in Tokio nu de totale oogst van vijf jaar geleden in Rio de Janeiro geëvenaard. Op de Spelen van 2016 pakte TeamNL negentien medailles. De teller staat nu ook op negentien en daar komt sowieso een medaille bij van boksster Nouchka Fontijn, die al zeker is van brons in de klasse tot 75 kilogram. Het moet dus nog blijken of dat mogelijk goud of zilver wordt.
In Rio pakte Nederland acht gouden, zeven zilveren en vier bronzen medailles. In Tokio bestaat de oogst op dag elf van de Spelen uit vijf keer goud, zeven keer zilver en zeven keer brons. In de medaillespiegel, die wordt gerangschikt op basis van het aantal behaalde gouden medailles, neemt Nederland de elfde plaats in. China veroverde vooralsnog de meeste gouden medailles (29), de Verenigde Staten voeren het klassement aan van het totaalaantal medailles (66 stuks).
Met 25 medailles zijn de Spelen van Sydney 2000 de meest succesvolle ooit voor Nederland, dat toen twaalf keer goud won. Vier jaar later in Athene behaalde TeamNL 22 medailles (vier goud). Na Peking 2008 kwam de sportploeg met zestien medailles thuis (zeven goud) en in Londen 2012 pakte Oranje twintig medailles (zes goud).

Handbalsters rekenen op 'topfitte' Abbingh

Bondscoach Emmanuel Mayonnade van de Nederlandse handbalsters rekent woensdag in de kwartfinales van de Olympische Spelen tegen Frankrijk op een topfitte Lois Abbingh. De topscorer van Oranje op deze Spelen (23 goals) ontbrak in de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro.
Lois Abbingh in het groepsduel met Noorwegen
Lois Abbingh in het groepsduel met Noorwegen © Orange Pictures
'Lois had veel gespeeld in de wedstrijd daarvoor tegen Noorwegen. We wilden iets veranderen. Dit was een ideaal moment om haar wat rust te geven', zei Mayonnade. 'We konden Larissa Nusser daardoor ook speeltijd geven. Maar Lois is fit. Ik hoop en denk dat ze in topconditie is.'
Zonder Abbingh boekte Oranje met onder meer aanvoerster Danick Snelder maandag in Tokio een benauwde zege op Montenegro (30-29). 'We laten zien dat we er als team staan', zegt Laura van der Heijden. 'Als iemand er even niet is, pakt een ander dat op. Dat maakt ons zo goed.'
Danick Snelder tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro
Danick Snelder tijdens de laatste groepswedstrijd tegen Montenegro © Orange Pictures
De handbalsters kunnen een fitte Abbingh goed gebruiken tegen Frankrijk. Vijf jaar geleden verloor Oranje in de halve finales van de Spelen in Rio met 24-23 van de Françaises. In de slotseconde belandde een schot van Abbingh toen op de paal. Twee jaar later, op het EK van 2018 in Frankrijk, verloor Oranje ondanks zeven goals van Abbingh in de halve finales van het gastland (21-27). Frankrijk werd toen Europees kampioen, een jaar nadat het al de wereldtitel had gepakt. Als titelverdediger moesten de Franse handbalsters op het EK van vorig jaar genoegen nemen met zilver.
De kwartfinale van de handbalsters begint om 13.45 uur Nederlandse tijd in het Yoyogi-stadion.

Bouwmeester gehuldigd op Olympic Festival

Marit Bouwmeester wordt dinsdagavond gehuldigd op het Olympic Festival. Dat gebeurt vanaf 18.00 uur op het Scheveningse strand. De 33-jarige zeilster uit Voorburg sleepte afgelopen zaterdag een bronzen medaille in de wacht. Haar opvolgers gaan er alvast alles aan doen om uit de schaduw van Bouwmeester te stappen.