Louis van Gaal nieuwe bondscoach Oranje, Henk Fraser wordt assistent

Louis van Gaal en Henk Fraser
Louis van Gaal en Henk Fraser © Orange Pictures en Soccrates Images
DEN HAAG - Louis van Gaal wordt de nieuwe bondscoach het Nederlandse elftal. De 69-jarige in Noordwijk woonachtige voetbaltrainer start aan zijn derde termijn als eindverantwoordelijke van het nationale vlaggenschip. Voormalig ADO-trainer Henk Fraser is aangesteld als assistent-trainer.
Van Gaal bereikte eind vorige maand al een akkoord met de nationale voetbalbond, maar de definitieve bevestiging van de KNVB liet nog even op zich wachten omdat beide partijen pas naar buiten wilden treden als ook alle details van de overeenkomst waren afgerond. Danny Blind en keeperstrainer Frans Hoek maken de staf compleet.
Fraser gaat zijn nieuwe rol combineren met zijn huidige functie als hoofdtrainer van Sparta Rotterdam. Eerder stond de Rotterdammer aan het roer bij Vitesse en ADO. In Den Haag was hij in twee periodes werkzaam. Eerst als assistent-trainer en vanaf 2014 als hoofdtrainer. Ook was hij al werkzaam bij de KNVB als assistent-trainer van Oranje onder 21 jaar.

Derde termijn

Van Gaal slaagde er als bondscoach niet in het Nederlands elftal naar het WK van 2002 te leiden. Hij loodste Oranje wel naar een derde plaats op het WK van 2014 in Brazilië. Op die laatste eindronde werkte hij ook samen met Blind en Hoek.