Olympische Spelen: Ribbreuken, sleutelbeenbreuk en longkneuzing Van Riessen

Laurine van Riessen net nadat ze hard onderuit is gegaan op de wielerpiste
Laurine van Riessen net nadat ze hard onderuit is gegaan op de wielerpiste © ANP
REGIO - Tijdens de Olympische Spelen in Tokio volgen wij onze regionale sporters op de voet. Mis via dit overzicht niets van de prestaties die alle atleten op donderdag 5 augustus neerzetten.

Belangrijkste nieuws:

  • Estafettevrouwen mogen zich opmaken voor finale
  • Tokio meldt 31 aan Spelen gerelateerde besmettingen
  • Leidse baanwielrenster Laurine van Riessen hard gevallen
  • Nederland gaat medaillerecord verbreken

Zwaargewonde Van Riessen meldt zich af voor sprinttoernooi

De Olympische Spelen zitten erop voor baanwielrenster Laurine van Riessen. De 33-jarige Leidse kwam donderdag hard ten val op de wielerbaan en is met meerdere ribbreuken, een sleutelbeenbreuk en een longkneuzing opgenomen in het ziekenhuis. Ze moet minimaal één nacht ter observatie in het ziekenhuis blijven. Van Riessen moet het sprinttoernooi noodgedwongen laten schieten. Sportkoepel NOC*NSF meldt dat in een korte persverklaring.
In de kwartfinale van het keirinonderdeel reed Van Riessen tegen het achterwiel van de Duitse Emma Hinze aan, moest naar boven sturen en raakte daarbij de Britse Katy Marchant. Beiden kwamen hard ten val, maar Van Riessen was er het slechtst aan toe. Per brandcard werd ze afgevoerd. 'Ze is goed bij, maar kan zich de val niet herinneren', meldde een woordvoerster van de Nederlandse baanploeg eerder op de dag al.
Van Riessen schuift van de baan af
Van Riessen schuift van de baan af © ANP

Voorburgse scheidsrechter ziet België hockeyfinale mannen winnen

Voor het eerst in de geschiedenis zijn de Belgische hockeyers olympisch kampioen geworden. In 2016 waren ze er al dichtbij, maar toen werd de finale verloren van Argentinië.
Dit keer was Australië de tegenstander in de eindstrijd. Het duel moest na een 1-1 stand in de reguliere speeltijd worden beslist met shoot-outs. Daarin waren de Belgen sterker.
Coen van Bunge
Coen van Bunge © Orange Pictures
Bij de laatste shoot-out was er nog verwarring. In eerste instantie dacht België goud te hebben gehaald omdat de keeper een inzet van Australië stopte. De Voorburgse scheidsrechter Coen van Bunge schakelde de VAR in terwijl de Belgen juichend over het veld liepen. De videoscheidsrechter zag een fout van de doelman en de shoot-out moest opnieuw worden genomen. De Belgische keeper stopte de bal weer en eindelijk mochten de zuiderburen juichen.

Estafettevrouwen door naar finale

Lieke Klaver, Laura de Witte, Lisanne de Witte en Femke Bol hebben zich met een Nederlands record geplaatst voor de olympische finale op de 4x400 meter. Andrea Bouma uit Sassenheim was reserve. Het Nederlandse viertal werd in de series vierde. Hun tijd (3.24,01) was voldoende om door te gaan naar de strijd om de medailles.
Femke Bol was de drijvende kracht achter de finaleplaats. Nadat Klaver als startloper het stokje aan Lisanne de Witte op de derde plaats had overgegeven, verloor Nederland veel terrein. Ook Laura de Witte kon dat als derde loopster niet goedmaken. Alles hing af van Bol, de winnares van olympisch brons op de 400 meter horden.
Het 21-jarige talent begon van plaats zeven aan een ongekende inhaalrace. Ze liep een groot gat dicht en meldde zich nog in de strijd om de derde plaats, die rechtstreeks toegang tot de eindstrijd zou geven.

Nederland heeft het medaillerecord verbroken

Nederland heeft op de Olympische Spelen van Tokio het medaillerecord uit 2000 - qua aantallen - verbeterd. Baanrenster Shanne Braspennincx bezorgde TeamNL donderdagochtend op het onderdeel keirin (goud) de 24ste medaille. Ook zevenkampers Anouk Vetter (zilver) en Emma Oosterwegel (brons) pakten een medaille. Daarnaast komen er in ieder geval nog medailles bij van de vrouwenhockeysters (goud of zilver) en boksster Nouchka Fontijn, die al zeker is van minimaal brons. Daarnaast wint Jeffrey Hoogland of Harrie Lavreysen minimaal brons bij de sprint (baanwielrennen).
Op de Spelen van 2000 in Sydney veroverde Nederland 25 medailles. Daarvan was bijna de helft goud van kleur. Naast twaalf gouden plakken pakte Oranje toen negen keer zilver en viermaal brons. Tot en met donderdag bestaat de oogst in Tokio uit zeven gouden, negen zilveren en tien bronzen medailles. Om de Olympische Spelen van Tokio succesvoller te laten zijn dan die van Sidney, moet het aantal gouden medailles in Japan uitkomen op twaalf.
Kiran Badloe op het Olympic Festival
Kiran Badloe op het Olympic Festival © ANP

Braspennincx snelt naar goud op olympische wielerpiste

Shanne Braspennincx heeft op de Olympische Spelen de gouden medaille gewonnen op het sprintonderdeel keirin. Op hetzelfde onderdeel kwam Laurine van Riessen uit Leiden hard ten val in de kwartfinale. Braspennincx was de sterkste in de finale voor de Nieuw-Zeelandse Ellesse Andrews en de Canadese Lauriane Genest. Ze bezorgde Nederland daarmee in Tokio de zevende gouden medaille.

Baanwielrenster Van Riessen naar ziekenhuis na harde valpartij

De Leidse baanwielrenster Laurine van Riessen is tijdens haar kwartfinalewedstrijd op de keirin hard onderuit gegaan. Na haar valpartij is ze op een brancard van de baan gehaald. Inmiddels is ze bij kennis, maar wel op weg naar het ziekenhuis na haar val. Dat meldt NOS-commentator Jeroen Koster vanaf de wielerbaan in Tokio.
Van Riessen raakte op de baan het achterwiel van de Duitse Emma Hinze, moest naar boven sturen en raakte daarbij de Britse Katy Marchant. Beiden kwamen hard ten val. Van Riessen, die eerder vierde werd op de teamsprint, staat op de Spelen nog ingeschreven voor het sprinttoernooi. Dat begint vrijdag.

Waterpolovrouwen mogen verder strijden om vijfde plaats

De Nederlandse waterpolosters hebben China verslagen op de Olympische Spelen met 13-6 (1-0, 5-2, 2-1, 5-3). Ze verzekerden zich met die zege van een duel, zaterdag, om de vijfde plaats tegen Australië of Canada. In de ploeg van Oranje zitten onder anderen Sabrina van der Sloot en Debby Willemsz uit Gouda.
Maartje Keuning scoorde vijfmaal tegen China. De formatie van bondscoach Arno Havenga verspeelde in de kwartfinale tegen Hongarije (11-14) een kans op een medaille. Veel speelsters wilden Japan na die nederlaag zo snel mogelijk verlaten. Maar uiteindelijk zijn ze er toch in geslaagd om zich enigszins op te laden voor het duel met China.

Schippers na estafette 4x100 meter: engeltje op schouder

Bijna ging het mis bij de Nederlandse vrouwen in de series van de 4x100 meter estafette. De wissel tussen startloopster Nadine Visser en Dafne Schippers ging maar net goed. Desondanks haalde het kwartet de finish en bleek de tijd van 42,81 net goed genoeg om als achtste tot de finale door te dringen.
'Er zat een engeltje op mijn schouder', sprak Schippers, die iets te vroeg vertrok en moest inhouden om op tijd het stokje in het wisselvak over te nemen. 'Ik denk dat ik in de finale iets langer moet wachten; ik was een split second te vroeg weg. Dat moet net iets anders in de finale. We hebben er vaak op geoefend, dus dat moet goedkomen', zei de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, die in Tokio de finale van dat sprintnummer niet haalde.
'Gelukkig zette Dafne de rem er niet te hard op, waardoor we wel snelheid hielden en niet te veel tijd verloren. Maar we hebben het wel spannend gemaakt', zei Visser, de nummer vijf uit de olympische finale op de 100 meter horden. Het viertal, met Marije van Hunenstijn en de Zoetermeerse Naomi Sedney als derde en vierde loopster, schreeuwde het uit van blijdschap toen ze zagen dat hun tijd nog net genoeg was. Het verschil met Italië was drie honderdsten.
De Nederlandse estafettevrouwen eindigden in de olympische finale van 2012 in Londen als zesde. Op de Spelen van Rio in 2016 misten de vrouwen de finale. Het ging toen mis in de series bij een wissel tussen startloopster Jamile Samuel en Schippers. Samuel kon niet meedoen in Tokio vanwege een hamstringblessure.

Estafettevrouwen mogen zich opmaken voor finale

Met de hakken over de sloot heeft het Nederlands vrouwenteam zich op de 4x100 meter estafette verzekerd van een plek in de olympische finale. De ploeg met slotloopster Naomi Sedney uit Zoetermeer en de Alphense reserve Leonie van Vliet eindigde als vijfde in de serie. Die klassering betekende geen rechtstreekse toegang tot de eindstrijd, maar de tijd (42,81) behoorde tot de twee tijdsnelsten en leverde alsnog een finaleplaats op.
De wissel tussen startster Nadine Visser en Dafne Schippers verliep niet goed. Tweevoudig wereldkampioene 200 meter Schippers, die in Tokio niet de finale van dat nummer bereikte, vertrok iets te vroeg en moest inhouden om het stokje van Visser over te nemen. Daarna moesten Marije van Hunenstijn en Sedney proberen de meubelen te redden voor Nederland, eerder dit jaar nog winnaar van goud op de EK voor landenteams.
Het 'gouden' EK-team: Marije van Hunenstijn, Leonie van Vliet, Naomi Sedney en Lieke Klaver
Het 'gouden' EK-team: Marije van Hunenstijn, Leonie van Vliet, Naomi Sedney en Lieke Klaver © Bjorn Paree
De 42,81 was langzamer dan het Nederlands record van 42,04 uit 2016, waarmee de ploeg destijds in Amsterdam de Europese titel veroverde. Op de Spelen van Rio in 2016 ging het mis in de series bij een wissel tussen startloopster Jamile Samuel en Schippers. Samuel ontbrak in Tokio in de series vanwege een hamstringblessure.
Schippers gaf na de race aan te verwachten dat hetzelfde viertal hoogstwaarschijnlijk ook de finale gaat lopen. In dat geval zou de 28-jarige tandarts Leonie van Vliet uit Alphen aan den Rijn dus niet in actie komen op haar eerste Olympische Spelen. De finale van de 4x100 meter voor de vrouwen is vrijdag.

Tokio meldt 31 aan Spelen gerelateerde besmettingen

De organisatie heeft donderdag 31 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Woensdag waren er 29 besmettingen. Het totaal staat nu op 353. Onder de 31 bevond zich één atleet, opnieuw een synchroonzwemster uit Griekenland. Het land had zich al teruggetrokken bij de duetten vanwege een eerdere besmetting.
Eerder op de dag had Japan al aangekondigd strengere maatregelen te nemen om het aantal besmettingen in het land tegen te gaan.

Huldiging Bekkering en Duetz op Olympic Festival

Annemiek Bekkering en Annette Duetz worden donderdagavond gehuldigd op het Olympic Festival. Het zeilduo uit Den Haag en Delft legde beslag op een bronzen medaille in de klasse 49er FX. Op het strand van Scheveningen kunnen ze die prestatie vieren met familie, vrienden en fans.