Olympische Spelen: zwaargewonde Laurine van Riessen komende dagen nog in ziekenhuis

Laurine van Riessen wordt afgevoerd naar het ziekenhuis
Laurine van Riessen wordt afgevoerd naar het ziekenhuis © ANP
REGIO - Tijdens de Olympische Spelen in Tokio volgen wij onze regionale sporters op de voet. Mis via dit overzicht niets van de prestaties die alle atleten op vrijdag 6 augustus neerzetten.

Belangrijkste nieuws:

  • Nederlandse dames pakken hockeygoud
  • Estafettemannen 4x400 meter met recordtijd naar olympische finale
  • Deceptie estafettevrouwen in atletiekfinale

Van Riessen: 'Grootste probleem is dat ik niet meer mag rijden'

Laurine van Riessen moet de komende dagen nog in het ziekenhuis blijven. Dat laat de Leidse baanwielrenster weten in een interview met AD Sportwereld. 'Ik zou maandag naar huis gaan, maar dat gaat nu sowieso niet gebeuren. De artsen in Nederland en hier zullen overleggen wanneer het veilig is voor mij om te vliegen', reageert ze vanuit het ziekenhuis.
Bij een zware crash op de wielerpiste brak Van Riessen donderdag zes ribben en een sleutelbeen. Ook kneusde ze haar long en liep de keirinspecialist een bloeding in haar hoofd op. Zwaargewond werd de Nederlandse per brandcard afgevoerd naar het ziekenhuis. 'Weet je, dat is niet het grootste probleem. Het grootste probleem is dat ik niet meer mag rijden, dat is heel zuur. Tegelijkertijd weet ik: natuurlijk is het niet oké om je ribben te breken, maar het kan ook heel anders aflopen.'
Het zijn voor Van Riessen (33) haar laatste Olympische Spelen, bekent ze in de krant. 'Ik wilde een medaille op de Zomer- en Winterspelen halen (Van Riessen won schaatsbrons in Vancouver op de 1000 meter, red.). Dat gaat niet meer lukken, helaas. Dit zouden mijn laatste Spelen worden.'
Laurine van Riessen net nadat ze hard onderuit is gegaan op de wielerpiste
Laurine van Riessen net nadat ze hard onderuit is gegaan op de wielerpiste © ANP

Eva de Goede emotioneel na gouden plak

De Haagse aanvoerster Eva de Goede is dolgelukkig na de gouden medaille van de Nederlandse hockeysters op de Olympische Spelen. 'Ik geloof het gewoon nog steeds niet. Het is zo bizar dat we dit hebben gedaan. De druk was zo hoog. Ook vanuit onszelf. Dit is zo mooi. Ik ben zo trots op al die meiden', zegt ze tegen de NOS.
Vijf jaar geleden verloor Nederland de olympische finale van Groot-Brittannië. Die nederlaag is eindelijk weggespoeld met de eerste plaats in Tokio. 'Sinds Rio hebben we alles gewonnen. Het is lastig om dan altijd de nummer één te blijven. We hebben het goed gedaan als team. De groep valt niet uit elkaar.'

Sedney niet in actie door fout Schippers en Visser

De finale van de 4x100 meter op de Olympische Spelen van Tokio is voor de Nederlandse estafettevrouwen op een deceptie uitgelopen. De wissel tussen startloopster Nadine Visser en Dafne Schippers ging helemaal de mist in. Schippers startte vermoedelijk te vroeg, waardoor het Visser niet lukte het stokje over te geven aan de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter. De race was daarmee voor het Oranje-kwartet ten einde.
Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney uit Zoetermeer hoefden daarom niet meer in actie te komen. De Alphense Leonie van Vliet was reserve bij de estafetteploeg. Jamaica, met de sprintkanonnen Elaine Thompson-Herah en Shelly-Ann Fraser-Pryce, spurtte naar het goud in 41,02. Verenigde Staten won zilver, Groot-Brittannië brons.

Hassan pakt brons op 1500 meter

Sifan Hassan heeft op de Olympische Spelen haar tweede medaille veroverd, maar het is geen gouden geworden. Ze veroverde het brons in de finale van de 1500 meter.
De 28-jarige atlete moest in het Olympisch Stadion het goud laten aan de Keniaanse Faith Kipyegon, die haar olympische titel op deze afstand prolongeerde. De Britse Laura Muir finishte ook nog voor de Nederlandse en kaapte het zilver weg.

Estafettemannen 4x400 meter met recordtijd naar olympische finale

De Nederlandse mannenploeg heeft op de Olympische Spelen in Tokio de finale bereikt van de 4x400 meter estafette in een Nederlands record van 2.59,06. Voor het eerst doken de sprinters onder de grens van drie minuten.
Het team bestaat uit Terrence Agard en Tony van Diepen van Haag Atletiek uit Den Haag, samen met Ramsey Angela en Jochem Dobber. Het kwartet eindigde in de eerste van de twee series als vijfde achter de teams van de Verenigde Staten, Botswana, Trinidad & Tobago en Italië. Met die klassering ging het kwartet niet rechtstreeks door. Dat was alleen weggelegd voor de eerste drie.
In de tweede serie was de nummer vier langzamer dan Nederland, waardoor het team als tweede tijdsnelste een plek in de finale van zaterdag veiligstelde.

Eva de Goede evenaart Anky van Grunsven

De Haagse hockeyer Eva de Goede en haar teamgenoot Lidewij Welten hebben Anky van Grunsven geëvenaard. De Goede en Welten hebben nu net als de dressuuramazone op drie verschillende Olympische Zomerspelen een gouden plak veroverd.
De Goede en Welten pakten vrijdag in Tokio hun derde olympische titel door in de finale Argentinië met 3-1 te verslaan. Eerder wonnen de twee speelsters al goud in Peking (2008) en Londen (2012). De 53-jarige Van Grunsven pakte een gouden plak bij de dressuur in Sydney (2000), Athene (2004) en Peking (2008).
De Nederlandse hockeysters vieren feest
De Nederlandse hockeysters vieren feest © Orange Pictures
De Haagse ruiter Charles Pahud de Mortanges slaagde er begin vorige eeuw ook in om drie gouden plakken te pakken op drie verschillende Spelen. De inmiddels overleden militair was de beste in Amsterdam (1924), Parijs (1928) en Los Angeles (1932).
De Goede (32) en Welten (31) deden voor de vierde keer mee aan de Spelen. In 2016 behaalden ze zilver. Ze zijn nu op basis van olympische medailles de meest succesvolle Nederlandse hockeyers. Fanny Blankers-Koen (atletiek), Leontien van Moorsel (wielersport) en Inge de Bruijn (zwemmen) pakten in hun loopbaan zelfs vier keer goud op de Zomerspelen, maar niet op drie of meerdere Spelen.

Nederlandse dames pakken hockeygoud

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben op de Olympische Spelen goud gepakt door de finale met 3-1 te winnen van Argentinië. De ploeg, onder leiding van de Haagse aanvoerster Eva de Goede, was oppermachtig op het olympisch toernooi. Alle wedstrijden werden in de reguliere tijd, vaak met groot gemak, gewonnen.
De basis voor de Nederlandse overwinning werd in het tweede kwart gelegd. Door drie benutte strafcorners, één keer Frédérique Matla en tweemaal de in Den Haag geboren Caia van Maasakker, nam Nederland een 3-0 voorsprong. De Argentijnen scoorden nog wel tegen, maar in gevaar kwam de verdiende titel niet meer.
Eva de Goede
Eva de Goede © Orange Pictures

Baanwielrenster Harrie Lavreysen is olympisch kampioen sprint

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft het goud veroverd op de sprint op de Olympische Spelen. De 24-jarige Brabander versloeg in de finale landgenoot en trainingsmaat Jeffrey Hoogland in drie heats.
Lavreysen bezorgde daarmee Nederland het achtste goud op de Spelen. De 28-jarige Hoogland, wiens vriendin Shanne Braspennincx donderdag het goud won op de keirin, moest genoegen nemen met zilver.
De eindstrijd van het sprinttoernooi was een herhaling van de afgelopen twee WK-finales. Ook toen won Lavreysen.

Laurine van Riessen stuurt instapost vanuit ziekenhuis

De Leidse baanwielrenster Laurine van Riessen laat vanuit het ziekenhuis horen dat het redelijk goed met haar gaat. Gisteren crashte ze hard op het onderdeel keirin. 'Ik heb zes gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen, gekneusde longen en een kleine bloeding in het hoofd', schrijft ze op Instagram.
'Na zo'n lange voorbereiding en focus op de Olympische Spelen is het best moeilijk om het stadion zo te verlaten', vervolgt ze in haar post. 'Ik ben heel goed opgevangen door de Japanse artsen, mijn eigen team, de teamdokter en team NL. Ben ook zo blij dat baanwielrenner Matthijs Büchli gisteren bij me was?. Ik ben blij dat ik voorlopig in orde ben, het had nog ernstiger kunnen zijn. Het is gewoon de pijn die ik voel door het missen van de races en de blessures.
'Het beste nieuws dat ik in het ziekenhuis kreeg', sluit de Leidse af. 'Was dat Shanne Braspennincx erin slaagde de Keirin te winnen en het goud te pakken. Echt trots op haar en deze welverdiende medaille!

Medaillewinnaars dinsdag naar koning en koningin

De Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Zomerspelen mogen dinsdag op bezoek bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het koninklijk echtpaar ontvangt de sporters 's middags op paleis Noordeinde.

Estafettedames mogen dromen van medaille

Naomi Sedney uit Zoetemeer en de Alphense reserveloopster Leonie van Vliet mogen dromen van een olympische medaille op de 4x100 meter. Nadat de estafettevrouwen donderdag nipt hun serie overleefden, staan ze vrijdagmiddag om 15.30 uur in de finale. Het is wel zaak dat de eerste wissel tussen startloopster Nadine Visser en tweevoudig wereldkampioene Dafne Schippers beter gaat, want daar ging het bijna helemaal mis voor Nederland.
'Gelukkig zette Dafne de rem er niet te hard op, waardoor we wel snelheid hielden en niet te veel tijd verloren. Maar we hebben het wel spannend gemaakt', zei Visser, de nummer vijf uit de olympische finale op de 100 meter horden. Een tijd van 42,81 seconden bleek uiteindelijk nét voldoende om als achtste door te dringen tot de eindstrijd. 'Er zat een engeltje op mijn schouder', sprak Schippers opgelucht
De estafettedames: Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney
De estafettedames: Nadine Visser, Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn en Naomi Sedney © ANP

In Tokio 29 aan Spelen gerelateerde besmettingen

Er zijn vrijdag in Tokio 29 aan de Olympische Spelen gerelateerde besmettingen met het coronavirus gemeld. Donderdag waren er 31 besmettingen, woensdag waren het er 29. Het totaal staat nu op 382. Onder de 31 coronabesmettingen vrijdag bevond zich geen enkele atleet.
De Japanse premier Yoshihide Suga vertelde dat hij niet gelooft dat de Olympische Spelen voor een stijging van het aantal coronabesmettingen in Japan zorgen. Donderdag kondigden de autoriteiten de noodtoestand af in acht van de 47 Japanse regio's vanwege de toenemende druk op de zorg. De noodtoestand gold al in zes van de 47 Japanse regio's en blijft daar zeker tot eind augustus van kracht.

Japanse premier sluit publiek bij Paralympics niet uit

Vooralsnog is het niet uitgesloten dat over enkele weken bij de Paralympische Spelen in Tokio wel toeschouwers aanwezig mogen zijn. De Japanse premier Yoshihide Suga zei de mogelijkheden daartoe te gaan bespreken met het organisatiecomité.
Vanwege het besmettingsgevaar met het coronavirus geldt in delen van Japan nog steeds de noodsituatie, onder meer in de olympische stad Tokio. Bij de Olympische Spelen die momenteel in de hoofdstad worden gehouden, mag geen publiek aanwezig zijn.