Onder aanvoering van Haagse Eva de Goede pakken hockeysters goud op de Olympische Spelen

Eva de Goede viert de olympische titel
Eva de Goede viert de olympische titel © ANP
DEN HAAG - De Nederlandse hockeyvrouwen hebben op de Olympische Spelen goud gepakt door de finale met 3-1 te winnen van Argentinië. De ploeg, onder leiding van de Haagse aanvoerster Eva de Goede, was oppermachtig op het olympisch toernooi. Alle wedstrijden werden in de reguliere tijd, vaak met groot gemak, gewonnen.
De basis voor de Nederlandse overwinning werd in het tweede kwart gelegd. Door drie benutte strafcorners, één keer Frédérique Matla en twee keer de in Den Haag geboren Caia van Maasakker, nam Nederland een 3-0 voorsprong. De Argentijnen scoorden nog wel tegen, maar in gevaar kwam de verdiende titel niet meer.
De NOS sprak met een emotionele Eva de Goede vlak na de wedstrijd
De overmacht van Nederland is het verhaal van het toernooi. In de groepsfase hadden de vrouwen alleen even problemen met Groot-Brittannië. Door een doelpunt van topscorer Matla werden de eilandbewoners met 1-0 verslagen. De minieme overwinning werd afgedaan, als die 'ene slechte wedstrijd die elke team in het toernooi heeft'. Zo geschiedde.

'Technisch superieur'

Nadat Australië, de andere favoriet voor de titel, in de kwartfinale werd uitgeschakeld, lag de weg naar de titel open. Vooral de halve finale wedstrijd tegen opnieuw de Britten was van hoog niveau. De vrouwen wonnen met maar liefst 5-1. Daarmee namen ze revanche voor de verloren olympische finale van 2016.
'Technisch zijn de vrouwen superieur', zei HDM-coach Ivar Knötschke over de suprematie van de hockeysters. Hij komt met zijn team de speelsters van Nederland vaak tegen in de competitie en kon precies uitleggen waarom de Nederlandse dames zoveel beter zijn. 'Als een harde bal perfect wordt geslagen en de aanname is daarna meteen goed, dan ben je binnen drie, vier seconden op de andere helft. Bij sommige tegenstanders van Nederland duurt dat zeven tot acht seconden', zei hij over het spel van de vrouwen.

Grondlegger en Haarlemmerolie

Grondlegger van dat spel is coach Alyson Annan. De Australische, die rond de eeuwwisseling als speelster furore maakte bij het Haagse Klein Zwitserland, heeft het spel dat de spelers in de competitie op de mat leggen geperfectioneerd. Haar verlengstuk in het veld daarbij is aanvoerster De Goede.
De in Den Haag wonende middenveldster speelt volgend seizoen voor HGC uit Wassenaar. Haar versnellingen op het middenveld, perfecte passing en tactisch vernuft waren de Haarlemmerolie van de kersverse olympisch kampioen. Het enige wat ontbrak op het lijstje van de 32-jarige is een olympisch doelpunt. Een euvel waar ze niet aan denkt als ze in slaap valt met een gouden medaille om haar nek.