'ADO komt in handen investeringsgroep Cosinus'

Logo op stadion ADO Den Haag
Logo op stadion ADO Den Haag © SoccratesImages.com
DEN HAAG - ADO Den Haag koerst af op een akkoord met de Cosinus Group Capital Partners over de overname van de club. De verwachting is dat dit Zwitsers-Nederlandse concern de nieuwe eigenaar wordt. Dit is vrijdag aan het eind van de middag bevestigd door een woordvoerder van ADO.
Als de zaken inderdaad tot een goed einde worden gebracht, zal Cosinus de club gaan leiden en besturen. Het concern werkt met het kapitaal van een anonieme Duitse familie die als investeerder optreedt. De afgelopen weken zijn hierover volop onderhandelingen gevoerd.
Op de social media gaan inmiddels volop berichten van aanhangers van de club dat deze gesprekken op niets zijn uitgelopen. De reden is dat Cosinus niet aan de financiële voorwaarden zou kunnen voldoen en enkele betalingstermijnen zou hebben overschreden. ADO verwijst dit soort verhalen naar het rijk der fabelen. 'Er wordt betaald', laat de zegsman van het Haagse voetbalbedrijf weten. 'Tot zojuist is er nog emailverkeer geweest met de partij die het benodigde geld aan Cosinus verschaft.'

'Vervelend'

Volgens hem is het wachten alleen nog op enkele 'bancaire' kwesties: 'Die lopen op het ogenblik wat lastig. Iedereen vindt dat vervelend'. Het zou, stelt de woordvoerder, 'best weleens kunnen' dat deze zaken op zeer korte termijn worden opgelost. 'Dat sluit ik helemaal niet uit.'
Cosinus is een bedrijf dat in handen is van onder anderen de Haagse zakenman Anthony Rothengatter. Het vervult de rol van tussenpersoon en brengt partijen met elkaar in contact. In dit geval heeft Cosinus de Duitse familie bereid gevonden om in de aankoop van de aandelen van ADO te investeren.

'Uitentreuren geverifieerd'

De naam van deze familie wordt niet vrijgegeven, omdat deze 'op de achtergrond wil blijven'. 'Of deze partij kapitaalkrachtig is?', stelt de ADO-woordvoerder als retorische vraag. 'Ja, zeer zeker. Dat is allemaal uitentreuren geverifieerd. Al die fasen hebben we al achter de rug. Het is een nette, betrouwbare partij.' ADO is nu nog in handen van United Vansen Sports (UVS), maar deze Chinese eigenaar heeft weinig trek meer in de club, stopt er allang geen geld meer in en wil het noodlijdende ADO zo snel mogelijk verkopen. Al vanaf het begin van het jaar wordt naar een geschikte partij gezocht.
In maart en april was Cosinus ook al in beeld, maar dat liep op niets uit. Dit kwam omdat het bedrijf als onderdeel van de onderhandelingen met UVS alvast twee miljoen euro moest overmaken. Cosinus deed dit niet en verdween toen van het toneel. Daarna meldden zich diverse andere gegadigden.

Dreigend faillissement

De opbrengst van de verkoop is dringend nodig om het faillissement van het voetbalbedrijf af te wenden: ADO heeft ongeveer honderdvijftig schuldeisers die tezamen enkele miljoenen euro's tegoed hebben. Om de club in een veilige haven te loodsen, heeft de rechtbank eind mei advocaat en curator mr. Jeroen Reiziger benoemd. Als 'herstructureringsdeskundige' is hij sindsdien volop betrokken bij zowel de schuldsanering als de overnamegesprekken.
Een maand geleden waren er nog twee kandidaten over die als belangrijke overnamekandidaten werden beschouwd: de internationale Vanad Group van ict-zakenman Ad Nederlof en Het Haags Collectief (HHC), een samenwerkingsverband van de Haagse vastgoedondernemers Ed Maas en Jeroen Lentze, met oud-speler en clubicoon Martin Jol.

Lege handen

Beide partijen haakten om uiteenlopende redenen af, zodat ADO in de eerste week van juli ineens met lege handen stond. De directie en Jeroen Reiziger polsten daarna de gegadigden uit het verleden vanuit het idee dat het dit keer misschien wél met hen zou lukken. Zo maakte Cosinus opnieuw zijn opwachting. Deze investeringsmaatschappij vond vervolgens de Duitse partner die wil meedoen.
Terwijl de gesprekken al gaande waren, besloot Jeroen Lentze om toch weer een poging te wagen. Samen met Martin Jol maakte hij twee weken geleden zijn hernieuwde belangstelling kenbaar. Reiziger zei dat dit 'uiteraard prima' was.

Probleem

Desondanks werd besloten om eerst te kijken in hoeverre het zou lukken om er met Cosinus uit te komen. 'Iedereen probeert met elkaar een administratief probleem op te lossen', zegt de ADO-woordvoerder over de huidige stand van zaken in het overleg met Cosinus. 'Soms kan het weleens bij partijen tegen zitten en ook daar moet je rekening mee houden. Maar het is te verwachten dat het geld er gaat komen'.