Tokio 2020: de Spelen van 'keizer' Badloe, 'grande dame' De Goede en 'kroonjuweel' Kamminga

Kiran Badloe, Eva de Goede en Arno Kamminga
Kiran Badloe, Eva de Goede en Arno Kamminga © ANP, bewerking: Omroep West
REGIO - Met in totaal twee gouden, vijf zilveren en drie bronzen medailles keren onze regiogenoten terug van de Olympische Spelen in Tokio. Twee van hen mochten de hoogste trede van het erepodium beklimmen: hockeyster Eva de Goede en windsurfer Kiran Badloe. Opvallend: op twee medailles na zijn alle successen geboekt door watersporters.
Tokio 2020. Er klopte eigenlijk helemaal niets van. Te beginnen met de naam die nergens op sloeg, omdat het grootste sportevenement op aarde met een jaar werd uitgesteld. Dat kwam natuurlijk door de coronapandemie, waarmee meteen het volgende pijnpunt is genoemd: het ontbreken van (met name) buitenlandse toeschouwers.
Deelnemers moesten om de haverklap worden getest, werden geïsoleerd van de lokale bevolking, en in sommige gevallen ook van andere sporters. Een enkeling werd zelfs weggestuurd vanwege een positieve coronatest. Zoals de Leidse roeier Finn Florijn, die meer dan een week naar het zogenoemde 'quarantainehotel' werd verbannen.

Vrouwelijke vaandeldragers

Dat gezegd hebbende: er viel ook genoeg te genieten de voorbije negentien dagen. Dat begon op woensdag 21 juli, twee dagen voor de openingsceremonie, met een waar doelpuntenfestijn van de Oranje Leeuwinnen tegen Zambia: 10-3. Tot hun eigen teleurstelling werden de Nederlandse voetbalsters - onder wie Lineth Beerensteyn (Den Haag) en Victoria Pelova (Delft) - al uitgeschakeld in de kwartfinales door kwelgeest Verenigde Staten.
Zo kwam er een abrupt einde aan het succesvolle tijdperk van de Haagse bondscoach Sarina Wiegman. Over afscheid van vrouwelijke vaandeldragers gesproken: voor tennistopper Kiki Bertens viel het doek al in de eerste ronde van het enkelspel. Voor de gemengde dubbel trok ze zich terug, nadat ploeggenoot Jean-Julien Rojer een coronabesmetting opliep. Desalniettemin kan de Wateringse terugkijken op een indrukwekkend carrière.

'The Last Airbender'

Zoals gezegd viel er tweemaal een 'regionale' gouden medaille te vieren. Vers in het geheugen zit de olympische titel van hockeyster Eva de Goede met het Nederlands vrouwenteam. De 32-jarige Haagse heeft nu drie gouden en één zilveren plak in haar prijzenkast. Daarmee geldt ze als een 'grand dame' in het hockey. Volgens de coach van HDM, dat komend seizoen HGC-aanwinst De Goede als tegenstander treft, was Oranje technisch superieur op de Spelen.
Het andere goud ging naar windsurfer Kiran Badloe (26). En hoe. Getooid met een blauwe pijl in zijn kortgeschoren kapsel, een verwijzing naar 'The Last Airbender' Aang uit de animatieserie Avatar, kroonde hij zich tot opvolger van vriend en regerend 'keizer' Dorian van Rijsselberghe. Op het Japanse water genoot de Hagenaar van wat hij zelf 'echt Scheveningen-weer' noemde. Hij was zó dominant, dat hij in de medalrace alleen maar hoefde te finishen.

In gedachten bij broer

Badloe werd bij thuiskomst samen met regiogenoot Arno Kamminga gehuldigd op het Olympic Festival. De 25-jarige 'kroonjuweel' uit Katwijk nam zelf twee medailles mee naar huis. Eerst zwom hij naar zilver op de 100 meter schoolslag, wat door zijn oude zwemcoach met een vreugdedans werd gevierd. Daarop volgde op de 200 meter schoolslag zijn tweede zilveren plak. Met een 'supertrotse vader' en een meer dan tevreden trainer tot gevolg.
Meer eremetaal werd er veroverd in het roeien. Zo pakten Karolien Florijn (Leiden) en Ellen Hogerwerf (Delft) zilver met de vrouwen vier-zonder. Dat zorgde voor veel emoties bij vooral Florijn, die in gedachten bij haar weggestuurde broer Finn was. In de dubbeltwee grepen Stef Broenink (Leiden) en Roos de Jong (Delft) respectievelijk zilver en brons.

Verzameling compleet

Bij het zeilen werden twee medailles behaald. Marit Bouwmeester uit Voorburg maakte na goud (Rio 2016) en zilver (Londen 2012) haar verzameling compleet met brons in de Laser Radial, maar de volgende generatie staat al te trappelen om uit haar schaduw te stappen. Brons was er ook voor de Haags-Delftse 49er FX-combinatie Annemiek Bekkering en Annette Duetz, aanschouwd op het strand van Scheveningen door de trotse ouders van Duetz.
De laatste podiumklanten waren misschien wel de meeste onverwachte van allemaal. Terrence Agard en Tony van Diepen, lopend namens HAAG Atletiek, bemachtigden een zilveren medaille met het Nederlands mannenteam op de 4x400 meter estafette. Het leidde tot ongeloof bij de voorzitter van hun Haagse vereniging.

Meer eremetaal dan in Rio

Voor de Leidse baanwielrenster Laurine van Riessen kende het olympisch toernooi een pijnlijke afloop. In dubbel opzicht, want ze kwam keihard ten val op de keirin. De schade bleek niet mals: zes gebroken ribben, een gebroken sleutelbeen en een gekneusde long. Zij mag nog niet naar huis, voorlopig moet ze in het ziekenhuis blijven.
Tot zover Tokio 2020. Uiteindelijk leverden deze Spelen zowel voor onze regio als voor Nederland meer eremetaal op dan vijf jaar geleden in Rio de Janeiro. En dan hebben we het goud en zilver van de half-Westlandse zwemster Tatjana Schoenmaker voor het gemak niet eens meegerekend. Sayonara, en tot over drie jaar in Parijs!