ADO ziet voorlopig af van geld gemeente en praat verder met twee overnamekandidaten

Het stadion van ADO Den Haag
Het stadion van ADO Den Haag © ANP
DEN HAAG - ADO Den Haag maakt voorlopig geen gebruik van de lening die de gemeente vorige maand aanbood. De club praat eerst met twee overgebleven overnamekandidaten. Zolang die gesprekken lopen, gaat de club ervan uit dat het voldoende geld heeft om de periode te overbruggen. Opvallend: de Zwitserse Cosinus Groep hoort niet bij de laatste twee gegadigden.
De Haagse profclub bracht vrijdag nog naar buiten dat Cosinus waarschijnlijk de nieuwe eigenaar werd. 'Er wordt betaald', liet de woordvoerder van ADO toen weten. 'Tot zojuist is er nog emailverkeer geweest met de partij die het benodigde geld aan Cosinus verschaft.' Twee dagen later kan dit verhaal naar het rijk der fabelen.
'Gezien de nieuwe situatie hebben de directie van ADO Den Haag en de herstructureringsdeskundige besloten om het gesprek met twee andere kandidaten te heropenen', schrijft de club in een bericht. 'Zaterdag heeft Cosinus zich teruggetrokken nadat de Zwitsers meerdere betalingstermijnen heeft laten verlopen.'

Cosinus is vertrouwen in ADO kwijtgeraakt

Zelf noemt Cosinus de gang van zaken rond de overnamegesprekken als reden om de handdoek in de ring te werpen: Cosinus gebruikt als argument dat het in alle vertrouwelijkheid wilde opereren, maar stelde vast dat zijn naam geregeld in de openbaarheid verscheen. Het wil naar eigen zeggen niets meer met ADO te maken hebben.
Het betekent dat ADO voor de zoveelste keer op zoek moet naar een partij die de club wil kopen. ADO is nu in handen van het Chinese bedrijf United Vansen Sports (UVS), maar dit wil niets meer met het voetbalbedrijf te maken hebben.
ADO Den Haag verkeert al lange tijd in grote financiële problemen. United Vansen (UVS), de Chinese eigenaar van de voetbalclub wil zijn aandelen verkopen, maar heeft tot nu toe geen deal gesloten met potentiele kopers. Wel hebben de Chinezen ADO met een grote schuldenlast opgezadeld, waardoor de club in acute geldproblemen is gekomen. Een door de rechter aangestelde herstructureringsdeskundige, een soort curator, probeert een faillissement te voorkomen en voert gesprekken met schuldeisers. Zolang de curator aan de slag is, zijn de schulden van ADO bevroren.

Martin Jol en Jeroen Lentze

De gesprekken met de nieuwe overnamekandidaten zouden komende week moeten plaatsvinden. Een van die partijen is het duo Martin Jol en Jeroen Lentze. Na eerder af te hebben gezegd, zitten ze sinds twee weken weer aan de onderhandelingstafel. De andere kandidaat is onbekend.