Opnieuw haakt belangrijke overnamekandidaat ADO af: hoe kan dat? Zeven vragen

DEN HAAG - Met de terugtrekking van het bedrijf Cosinus Group Capital Partners lijkt ADO Den Haag weer terug bij af te zijn. Vrijdag in de namiddag had de club er alle vertrouwen in dat de Zwitsers-Nederlandse beleggingsonderneming vrijwel zeker de nieuwe eigenaar zou worden. Maar tot verrassing van de directie besloot Cosinus zaterdagavond om de onderhandelingen voor gezien te houden. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
ADO maakte het nieuws zondag vlak voor de aftrap van de wedstrijd tegen Jong Ajax bekend. Insiders keken er niet van op, want vorige week gonsde in Den Haag al het gerucht dat het met Cosinus niets zou worden. Het concern zou al enkele keren hebben verzuimd om een gevraagde aanbetaling te voldoen.
De directie van de club hield desondanks vol dat de zaak heel anders in elkaar zat. Ze kwam vrijdag zelfs met belangrijk nieuws: er waren alleen nog wat 'bancaire' hindernissen te nemen, voor het overige zag de beoogde overname er goed uit. 'Soms kan het bij partijen weleens tegen zitten en ook daar moet je rekening mee houden', verklaarde woordvoerder Ronald Florisson namens de ADO-directie. 'Maar het is te verwachten dat het geld er gaat komen'.
Was dit te optimistisch?
Achteraf gezien is dat nog voorzichtig uitgedrukt. Toch was de directie goed van de situatie op de hoogte. Ze heeft wekenlang met Cosinus onderhandeld en ook kende ADO deze partij al van eerdere gesprekken: in maart en april was het Zwitsers-Nederlandse bedrijf eveneens in beeld om de club te kopen. Dat liep op niets uit, aangezien er ook toen al problemen waren met het nakomen van financiële afspraken.
Omdat een maand geleden de twee laatste nog overgebleven overnamekandidaten zich terugtrokken, besloot ADO enkele partijen uit het verleden opnieuw te polsen. Cosinus ontpopte zich sindsdien als belangrijkste gegadigde. De advocaten van beide partijen waren al volop bij de gesprekken betrokken.
Wat doet Cosinus eigenlijk?
Het bedrijf is in handen van onder anderen de Haagse zakenman Anthony Rothengatter. Het vervult de rol van 'tussenpersoon' in zakelijke transacties en had een vermogende Duitse familie gevonden die in ADO wilde investeren.
Een uitvoerig onderzoek naar de financiële achtergronden van deze kandidaat pakte gunstig uit. 'Het is een nette, betrouwbare partij', verklaarde woordvoerder Florisson.
Hoe moest het verder gaan?
ADO is nu in handen van United Vansen (UVS), maar deze Chinese eigenaar wil zijn aandelen zo snel mogelijk van de hand doen. In dit geval zou Cosinus ze dus overnemen. De opbrengst van de verkoop is noodzakelijk om de club te verlossen van een schuldenlast van enkele miljoenen euro’s, afkomstig van ongeveer honderdvijftig schuldeisers.
Om een faillissement af te wenden, heeft de rechtbank eind mei de herstrutureringsdeskundige Jeroen Reiziger aangesteld. Hij richt zich als onafhankelijk persoon op de sanering van de schulden en volgt vanzelfsprekend de overnamegesprekken.
Wat vond Reiziger van het enthousiasme?
De overnamegesprekken worden meestal gevoerd door de ADO-directie. Naar eigen zeggen nam Reiziger niet deel aan de recente onderhandelingen met Cosinus. 'Ik verbaasde mij over het optimisme', zegt hij over de uitspraken die ADO vrijdag deed. 'Ik vond de verwachtingen te positief'.
Toch valt Reiziger de directie niet af. 'Op het moment zelf waren er bij deze en gene natuurlijk ook al twijfels, anderen waren nog positief en hoopvol', geeft hij als reactie.
Was bij ADO misschien de wens de vader van de gedachte?
Dat zou kunnen. Pas zondag gaf de ADO-directie toe dat 'Cosinus meerdere betalingstermijnen had laten verlopen'. Directeur ad interim Edwin Reijntjes erkende bovendien, dat het niet lukte om tot overeenstemming te komen over garanties met betrekking tot 'de gelden die wij als ADO nodig hebben'.
Cosinus zelf gooit het over een heel andere boeg. Het bedrijf legt de schuld bij ADO: Rothengatter wilde volgens hemzelf in alle anonimiteit opereren, maar stelde vast dat bepaalde gegevens over het overleg vaak toch naar buiten kwamen. 'Daar heeft ADO zich afgelopen vrijdag weer niet aan gehouden, dan is het bij ons klaar', aldus Rothengatter in een bericht dat onder de supporters circuleert. Cosinus wil niets meer met ADO te maken hebben.
En nu?
Er zijn nog twee geïnteresseerde partijen met wie de directie en Reiziger deze week om de tafel gaan zitten. Hiertoe behoort de Haagse vastgoedondernemer Jeroen Lentze die met oud-speler en ADO-icoon Martin Jol en enkele andere, anonieme investeerders optrekt. Lentze en Jol hebben al meerdere malen van hun interesse blijk gegeven.
Ook de Haagse ondernemer Atom Zhou wordt genoemd. Hij is actief in de vastgoed- en telecomsector, maakt deel uit van het CDA in Den Haag en spant zich in om Chinese bedrijven naar deze stad te halen; dit laatste doet hij in samenwerking met de gemeente Den Haag.
'Beide partijen zijn absoluut serieus en willen heel graag', sprak Edwin Reijntjes zondag voor de camera van sportzender ESPN. 'Ik twijfel geen moment aan hun intenties'.
Dus: eind goed, al goed?
Dat valt te bezien. Voor de schuldenlast moet snel een oplossing worden gevonden. Ook heeft ADO nog maar tot medio deze maand de tijd om bij de KNVB een sluitende begroting in te dienen.
Bovendien hebben de supporters er schoon genoeg van. Zij maken zich grote zorgen over hun club en zijn het vertrouwen in de directie en de Raad van Bestuur allang verloren. 'Zittende macht, stap op!', luidt de oproep die het Haags Supporters Collectief zondag op internet heeft geplaatst.