Supporters ADO willen dat raad van commissarissen en directie het veld ruimen

Supporters ADO Den Haag | Soccrates Images
Supporters ADO Den Haag | Soccrates Images
DEN HAAG - 'Het is één groot drama bij onze club, we staan zwaar voor lul!', schrijven verschillende grote supportersgroeperingen van ADO Den Haag in een statement. Ze willen daarom in gesprek met de club en eisen dat zowel de directie als de raad van commissarissen (rvc) aftreed. Daarnaast willen de supporters zelf de nieuwe interim directeur kiezen.
'De maat is vol, er is lang genoeg gepraat. Nu is het tijd voor actie!', zo beginnen de fans de brief. Aanleiding is een artikel in het AD waarin staat dat het overnameproces in een vicieuze cirkel zit omdat alle kandidaten tegen dezelfde problemen aanlopen. 'Potentiële kopers worden vakkundig afgewimpeld, partijen die echt interesse tonen worden aan het lijntje gehouden, de communicatie is te droevig voor woorden', schrijven supporters van supportersgroeperingen FCDH, Fan Support en SV Haagsche Bluf.
Ook de drie punten aftrek leidt tot ergernis bij de fans. 'Wie heeft hier nu eigenlijk de leiding?', vragen ze zich af. 'Wie is er nou nog echt verantwoordelijk? Het is nu klaar, punt uit.' Daarom willen de fans dat naast het aftreden van de directie (die nog uit één persoon bestaat) en rvc ook dat aandeelhouder Stichting Toekomst ADO (STA) afstand doet van het prioriteitsaandeel. Ze willen dat het aandeel wordt over gedragen aan het Haags Supporters Collectief (HSC). In dat collectief zijn verschillende supportersgroeperingen verzameld.

'Niet jullie speeltje, onze club!'

Dit geldt eveneens voor het aandeel dat Vereniging HFC ADO Den Haag heeft. Het aandeel van dat orgaan wordt als het aan de fans ligt overgedragen aan de Supportersvereniging Haagsche Bluf.
Ook hebben de samenwerkende supportersverenigingen steun gevraagd aan de grootaandeelhouder en de potentiële kopers. 'Dit is geen vijandige overname', benadrukken ze. 'Dit dient maar één doel en dat is een toekomst en lijfsbehoud van onze club. Niet jullie speeltje, onze club! De huidige bewindspersonen hebben lang genoeg de kans gehad om het schip vlot te trekken, hier zijn ze met vlag-en-wimpel in gefaald! De reden is helaas, dat iedereen meer bezig is met het zeker stellen van zijn eigen plekje, ego's die botsen en niet kunnen of willen toegeven of samenwerken.'

Gemeente: geen reactie

ADO kon aan het begin van de middag nog niet reageren, omdat de betrokkenen volop aan het vergaderen waren.
Over de ontstane ophef zegt de gemeente Den Haag geen standpunt in te nemen: woordvoerder Frank Verhoef wijst erop dat het college van burgemeester en wethouder ruim drie weken geleden heeft besloten om de club een overbruggingskrediet te verstrekken en dat het heeft aangegeven dat 'ADO een sportieve en maatschappelijke functie in de stad vervult'. Ook stelde het college toen dat 'de gemeente een zakelijk belang heeft bij de voortzetting van de huurrelatie inzake het stadion'. 'Heb er verder niks aan toe te voegen', aldus Frank Verhoef.
Lees meer over de overname van ADO Den Haag in ons dossier